Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ







Λευκή Βίβλος» για τον τουρισμό

25/9/2009

«Λευκή Βίβλος» για τον τουρισμό Την εκπόνηση μελέτης με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός 2020» και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στον ελληνικό τουρισμό έχει στόχο η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) την οποία θα χρηματοδοτήσει η Εurobank ΕFG.

Αντικείμενο της νέας συνεργασίας που ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου και αποτελεί την πρώτη μεταξύ τράπεζας και τομέα τουρισμού είναι η δημιουργία μιας αξιόπιστης στρατηγικής πρότασης, μιας «Λευκής Βίβλου» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Νανόπουλος, τονίζοντας ότι ο τομέας αποτελεί τον κλάδο όπου η χώρα διαθέτει αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου παράγεται το 18% περίπου του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία με τον ΣΕΤΕ «είναι ένα κεφάλαιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών» που έχει αναλάβει ο όμιλος «προκειμένου να υποστηρίξει εμπράκτως τις νέες αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

Στην «ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ν. Αγγελόπουλος , ενώ πρόσθεσε ότι η έρευνα, η χρηματοδότηση της οποίας υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ, έχοντας σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας «θα καταθέσει μια σειρά αναπτυξιακών προτάσεων στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου, ο οποίος θα αποσκοπεί στην εξασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης στις κατευθύνσεις και στους στόχους της τουριστικής πολιτικής».

Τη δυναμική και τις προοπτικές της τουριστικής βιομηχανίας επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Καραμούζης , τονίζοντας ότι η τράπεζα «παραδοσιακά στηρίζει τον κλάδο με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ και με αύξηση του ρυθμού χρηματοδοτήσεων άνω του 50% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια».

Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της τουριστικής βιομηχανίας που ανέλαβε η τράπεζα πριν από μερικούς μήνες περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων ύψους 390 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση με 85 εκατ. ευρώ ανακαινίσεων ξενοδοχείων κυρίως τεσσάρων και πέντε αστέρων, καθώς και η υλοποίηση από τον Ιούνιο ενός νέου τρόπου χρηματοδότησης με προεξόφληση των μελλοντικών απαιτήσεων των ξενοδοχείων από τους τουρ οπερέιτορ, με τα πρώτα συμβόλαια ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ να έχουν προεξοφληθεί.

Ο τουρισμός αποτελεί «τη ναυαρχίδα και τη μεγάλη ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη και για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στον νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό» υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, ενώ στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γ. Δρακόπουλος παρουσίασε τους άξονες της πρωτοβουλίας που θα περιλαμβάνει η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2020» αναφέροντας ότι «το αναπτυξιακό μοντέλο για τον ελληνικό τουρισμό το οποίο ακολουθούμε τα τελευταία 30 χρόνια είναι προφανές ότι έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές του και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο μέλλον».