Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ






Την έναρξη λειτουργίας της νέας Πολιτιστικής Γραμμής Νο 50 από 1-9-2009 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Κύριος σκοπός της πολιτιστικής γραμμής είναι να συμβάλει στην προβολή της ιστορικής αλλά και της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Μέσω αυτής οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα ιστορικά της μνημεία και άλλα πολιτιστικά σημεία αναφοράς.

Επελέγη ένα σύγχρονο λεωφορείο επενδυμένο εξωτερικά με εικαστική δημιουργία σχετική με βασικά σημεία ενδιαφέροντος της πολιτιστικής γραμμής. Η επιλογή της διαδρομής και των στάσεων έγινε με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και στις στάσεις δόθηκαν ονομασίες που παραπέμπουν στα μνημεία που βρίσκονται σε εύλογη απόσταση από κάθε στάση.

Το Πολιτιστικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ, ξεκινώντας από το Λευκό Πύργο, θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της πόλης να εντρυφήσουν στον πολιτισμό της, χωρίς ταλαιπωρία.

Η δεύτερη στάση είναι τα Μουσεία της πόλης - Αρχαιολογικό, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - ενώ επόμενος προορισμός της διαδρομής είναι τα Ανάκτορα Γαλέριου - Έσπερος.

Η τέταρτη στάση θα γίνεται στο Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου οι επισκέπτες συναντούν ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ορθοδοξίας, κτισμένο στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ.

Στη συνέχεια, το λεωφορείο θα κατευθύνεται στην πλατεία Αριστοτέλους, που αποτελεί σύμβολο της πόλης, με θέα στον Θερμαϊκό.

Στη στάση Δημαρχείο, οι επιβάτες του ειδικού αυτού λεωφορείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το βυζαντινό ναό της Παναγίας Χαλκέων, που έχει κτιστεί τον 11 αιώνα π.Χ., ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το σημερινό Αλκαζάρ, μουσουλμανικό μνημείο που κτίστηκε το 1468 π.Χ. και η Σκεπαστή Αγορά, η ομορφότερη των Βαλκανίων του 16ου αιώνα.

Στην τουριστική γραμμή περιλαμβάνονται, επίσης, το Διοικητήριο, η παλιά πόλη, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών, η Άνω Πόλη, όπου κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση κινδύνου από επιδρομείς, ο Πύργος Τριγωνίου-Άγ. Ανάργυροι και η Μονή Βλατάδων, που έχει διασωθεί και διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη, με σπάνια έγγραφα.

Η περιήγηση περιλαμβάνει ακόμη στάση στα Ανατολικά Τείχη της Παλαιάς Πόλης και τη Ροτόντα.

Στις στάσεις της πολιτιστικής γραμμής έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση, όπως επίσης και έντυπα σε κυλίνδρους με το χάρτη της διαδρομής και τα σημεία ενδιαφέροντος.

Για τη βέλτιστη πληροφόρηση των επιβατών της πολιτιστικής γραμμής υπάρχουν εντός του λεωφορείου 2 οθόνες στις οποίες προβάλλεται μέσω της Τηλεματικής, παρουσίαση στην ελληνική (και σύντομα στην αγγλική γλώσσα), με τα μνημεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος από τα οποία θα διέρχεται το λεωφορείο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Επίσης προτείνονται στους επισκέπτες και 3 διαδρομές πεζοπορίας, αφού οι χρήστες της πολιτιστικής γραμμής έχουν τη δυνατότητα, με το ίδιο εισιτήριο, που ισχύει για 24 ώρες, να αποβιβάζονται σε οποιαδήποτε στάση της διαδρομής και αφού ολοκληρώνουν την περιήγησή τους, να συνεχίζουν με επόμενο δρομολόγιο.

Εντός του λεωφορείου υπάρχει συνοδός, που θα είναι στη διάθεση του επιβατικού κοινού για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Αφετηρία και τέρμα της πολιτιστικής γραμμής είναι ο Λευκός Πύργος.

Ώρες Αναχώρησης : 08:00 – 21:00 (Ιούνιο – Σεπτέμβριο ανά μία ώρα ακριβώς)
09:00 – 16:00 (Οκτώβριο – Μάιο ανά μία ώρα ακριβώς)
Χρονική Διάρκεια Δρομολογίου : 50’ – 60’
Κόστος εισιτηρίου : 2,00 € το κανονικό
1,00 € το μειωμένο