Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Χαμηλές οι επιχειρηματικές προσδοκίες των τουριστικών επιχειρήσεων



Από τις εκτιμήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην έρευνα, προκύπτει σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων (πλην των ξενοδοχειακών) εκτιμά ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας οικονομικής συγκυρίας στον τουρισμό που αφορούν στο διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011.

Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις επιχειρήσεις του τουρισμού το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2011 σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας στον τουρισμό που διεξάγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 71 και 48 μονάδες για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις αντίστοιχα, παρουσιάζοντας πτώση κατά 35 και 22 μονάδες σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση.

Από τις εκτιμήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην έρευνα, προκύπτει σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Με βάση την κατηγορία αστεριών, οι αρνητικές εκτιμήσεις μετριάζονται στα μεγάλα ξενοδοχεία (5 αστέρων), καθώς οι μονάδες αυτές έχουν τη δυνατότητα διαφοροποίησης των εσόδων τους από ένα ευρύτερο φάσμα παρεχόμενων υπηρεσιών. Μεγαλύτερες αντίθετα, είναι οι δυσκολίες που καταγράφονται στη μεσαία κατηγορία, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη ότι αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας τους από την ελληνική αγορά.

Η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων (πλην των ξενοδοχειακών) εκτιμά ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, με την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος να είναι πιο έντονη συγκριτικά με τα αποτελέσματα για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, ιδιαίτερα στις κατηγορίες των ταξιδιωτικών γραφείων και των επιχειρήσεων θαλάσσιου τουρισμού και διοργάνωσης συνεδρίων-εκθέσεων. Το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων μετριάζεται ωστόσο, στην περίπτωση των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, όπου μία στις τρεις επιχειρήσεις εκτιμά πως η ζήτηση για τις υπηρεσίες της έχει ανακάμψει σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της ζήτησης το 2012, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται – για την ώρα τουλάχιστον – αρκετά απαισιόδοξες, καθώς οι μισές τουλάχιστον εκτιμούν πως θα κινηθεί πτωτικά σε σχέση με το 2011. Πιο έντονες καταγράφονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης από το εσωτερικό της χώρας. Και οι δύο τάσεις είναι αναμενόμενες αν ληφθεί υπόψη αφενός η αβεβαιότητα για τη νομισματική τύχη της χώρας, αφετέρου οι μεγάλες μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα που αναμένονται το 2012, μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου.

ΠΗΓΗ :TRAVEL DAILY NEWS

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

EOS CODE ένας εύχρηστος Κώδικας Πρακτικής για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό



Ο EOS CODE είναι ένας προαιρετικός και εύχρηστος Κώδικας Πρακτικής για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό, που φιλοδοξεί να βοηθήσει τα τουριστικά γραφεία να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους ενσωματώνοντας αρχές βιωσιμότητας στα προϊόντα και στις επιχειρήσεις τους.

Το συνέδριο για την ευρωπαϊκή παρουσίασή του διοργανώθηκε από τον ΗΑΤΤΑ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στις 23 Ιανουαρίου.

Ο EOS CODE είναι ένας Κώδικας Πρακτικής, που στοχεύει να γίνει ένας χρήσιμος οδηγός, κυρίως για τα μικρά και πολύ μικρά τουριστικά γραφεία που ασχολούνται με το οργανωμένο ταξίδι, ο οποίος θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, γνωρίζοντας και ενστερνιζόμενα τις αρχές της βιωσιμότητας, και έτσι να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους.

Εκτός από τους διοργανωτές και πωλητές οργανωμένων ταξιδιών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία στοχεύει ο EOS CODE, έμμεσα θα επηρεαστούν και θα ωφεληθούν από αυτόν και οι προμηθευτές τους και οι καταναλωτές.

Ο EOS CODE θα εφαρμοστεί πρώτα στις πέντε χώρες των Εταίρων του Έργου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία και Πολωνία) και στη συνέχεια, με τη συνεργασία της ECTAA, θα είναι ανοιχτός για χρήση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αποτελείται από δύο μέρη:
1) Έναν κατάλογο 9 Αρχών, τις οποίες τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να αποδεχθούν και να δηλώσουν ότι θα εφαρμόζουν, προκειμένου να μπορέσουν να εγγραφούν ως χρήστες του Κώδικα και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του.
2) Ένα Εγχειρίδιο Καλών Πρακτικών, που περιέχει πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε 6 διαφορετικούς τομείς της επιχείρησης: Εσωτερική διαχείριση - Ανάπτυξη και διαχείριση προϊόντος - Συμβάσεις με τους προμηθευτές - Σχέσεις με τους πελάτες - Σχέσεις με τους προορισμούς - Διαχείριση ποιότητας.


Ερώτηση 1
Παρακολουθήσαμε την επίσημη παρουσίαση του EOS CODE στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και είμαστε μαζί με τον κ. Μάριο Καμμένο, γενικό γραμματέα του HATTA. Κε Καμμένε, πείτε μας τι είναι το EOS CODE;



Ερώτηση 2
Ποιος είναι ο ρόλος του HATTA σε αυτό τον κώδικα πρακτικής;



Ερώτηση 3
Ποια είναι τα οφέλη για τα μέλη του ΗΑΤΤΑ – τουριστικά γραφεία, και tour operators – από το EOS CODE;


ΠΗΓΗ :TRAVEL DAILY NEWS

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΟ ΤΗΣ BRAND NAME !!


Νέα από την Θεσσαλονίκη by Thesout team.
  

«Thessaloniki. Many stories, one heart - Θεσσαλονίκη. Πολλές ιστορίες, μια καρδιά», 



 αυτό είναι το νέο τουριστικό μότο της Θεσσαλονίκης όπως παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ της πόλης. Το λογότυπο και σήμα κατατεθέν της πόλης είναι μια καρδιά από πολύχρωμες κουκίδες με αποχρώσεις κόκκινου, μπλε και κίτρινου και στόχος του νέου brand είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η άνθηση της τοπικής οικονομίας.
Οι εταιρείες brand exel και colibri είναι αυτές που εργάστηκαν για τη δημιουργία της εμπορικής ονομασίας της Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διαφοροποίησή της. Όπως είπε η εκπρόσωπος των εταιρειών κ. Προέδρου, η Θεσσαλονίκη έχει το προϊόν αλλά δεν έχει τη μάρκα. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται ένα προϊόν για να είναι καλό είναι τέσσερις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής χαρακτηριστικά: ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, φαγητά και εστιατόρια, φιλικοί και προσιτοί άνθρωποι και καλή αγορά.
«Θέλουμε να τονίσουμε τον χαρούμενο και ανάλαφρο χαρακτήρα της πόλης, που θα έχει όμως βάθος και θα αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης. Η καρδιά αυτή δεν μπορεί παρά να αγαπηθεί, για τη φιλοξενία, τη ζεστασιά των κατοίκων της, τη διασκέδαση και τη χαρά που μπορεί να προσφέρει, για τη μοναδική της τοποθεσία, για τις ιστορίες που κάθε γωνιά της πόλης μπορεί να αφηγηθεί. Δεν ξεχνάμε τον Μ. Αλέξανδρο, αλλά θα αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία της μεγάλης ιστορίας της περιοχής μας. «Δεν είδαμε ποτέ η Ρώμη να προβάλλει τον Ιούλιο Καίσαρα ως βασικό της σύμβολο. Πολλοί μπορεί να λένε ότι ο κόσμος καίγεται και εμείς ασχολούμαστε με το brand name της πόλης, αλλά εμείς λέμε ότι αυτό είναι η απάντηση στην κρίση. Στόχος είναι να βάλουμε από κάτω την κρίση και όχι να μας βάλει αυτή από κάτω» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι το 45% των τουριστών, έχει κριτήριο το καλό φαγητό και γι΄ αυτό το σκοπό διοργανώθηκε το γαστρονομικό φεστιβάλ. «Θέλουμε να πείσουμε στους τουρίστες ότι στη Θεσσαλονίκη θα απολαύσουν το καλύτερο φαγητό στον κόσμο. Μπορεί να πούμε και υπερβολές, αλλά στόχος είναι να αναδείξουμε, με κάθε τρόπο, τη νέα Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο δήμαρχος. Μάλιστα, τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας είναι σε δύο χρόνια από σήμερα, όταν κάποιος βλέπει το εν λόγω σήμα, να του έρχεται στο μυαλό η Θεσσαλονίκη.
«Είναι γνωστή η ιστορία της πόλης, εμείς όμως πρέπει πλέον να αφηγηθούμε το παρόν. Η εποχή της προβολής της πόλης με το δόρυ και τις περικεφαλαίες έχει παρέλθει. Βέβαια, όταν και όπου πρέπει να μιλάμε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας το κάνουμε» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ανέφερε πως το νέο σήμα της Θεσσαλονίκης εμπνέεται από το μέλλον και θέλει να περάσει το μήνυμα της φιλοξενίας, της αγάπης και της ανθρωπιάς.
Ο κ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι το 2011 πενταπλασιάστηκαν οι διανυκτερεύσεις Ισραηλιτών στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εξάλλου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι αυξήθηκε κατά 45% το 2011 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές το τουριστικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία. Θετικά είναι τα μηνύματα και από τη σερβική τουριστική αγορά για τη βόρεια Ελλάδα. Και από τον Απρίλιο ξεκινούν οι πτήσεις της Aegean Θεσσαλονίκη- Τελ Αβίβ, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, η Olympic Air εξετάζει να ξεκινήσει το ίδιο δρομολόγιο. Παράλληλα, οι φορείς της Θεσσαλονίκης πιέζουν την Olympic να συνδέσει μέσω δρομολογίου της, τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Επιτέλους η Θεσσαλονίκη, αποκτά το δικό της Sightseeing bus!

Νέα από την Ελλάδα - Θεσσαλονίκη by Thesout team.
Επιτέλους η Θεσσαλονίκη, αποκτά το δικό της Sightseeing bus!
Όπως κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη εδώ και χρόνια, που διαθέτει λεωφορεία ανοιχτού ή κλειστού τύπου, όπου μπορούν να ανέβουν οι τουρίστες και να δουν όλα τα αξιοθέατα, έτσι και η Θεσσαλονίκη απέκτησε πρόσφατα το δικό της λεωφορείο...
Η διαδρομή που ακολουθεί το λεωφορείο (Λευκός Πύργος, Μέγαρο μουσικής, Αρχαιολογικό μουσείο, Ναός Αγίας Σοφίας, Ναός Αγίου Δημητρίου, Βυζαντινά κάστρα, Αψίδα Γαλερίου, πλατεία Αριστοτέλους και λιμάνι Θεσσαλονίκης), ολοκληρώνεται σε 80 λεπτά και κάνει 9 στάσεις στα κυριότερα αξιοθέτα της πόλης αλλά παρέχει την δυνατότητα στους τουρίστες να επισκεφθούν αμέτρητα ιστορικά μνημεία, εκμεταλευόμενοι την συνεχή κυκλοφορία των λεωφορείων.
Να σημειώσουμε πως ο ΟΑΣΘ, ηδη διαθέτει ένα κλειστό λεωφορείο (Νο.50) όπου κάνει διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Χάρη στις πρωτοβουλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της διόικησης του Δήμου, που κατάφερε μετά από συντονισμένες προσπάθειες να φέρει τουρίστες από το Ισραήλ και την Τουρκία, να δημιουργήσει το πρώτο λογότυπο της Θεσσαλονίκης όπου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα brand name στο εξωτερικό και να φέρει μεγάλες εκδηλώσεις του εξωτερικού στην Θεσσαλονίκη, όπως η μουσική έκθεση Womex, η πόλη ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της, αρχίζει και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ακόμα πολλή δουλειά, οργάνωση και φυσικά ιδιωτική πρωτοβουλία



Επιτέλους η Θεσσαλονίκη, αποκτά το δικό της Sightseeing bus! Όπως κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη εδώ και χρόνια, που διαθέτει λεωφορεία ανοιχτού ή κλειστού τύπου, όπου μπορούν να ανέβουν οι τουρίστες και να δουν όλα τα αξιοθέατα, έτσι και η Θεσσαλονίκη απέκτησε πρόσφατα το δικό της λεωφορείο...

Η διαδρομή που ακολουθεί το λεωφορείο (Λευκός Πύργος, Μέγαρο μουσικής, Αρχαιολογικό μουσείο, Ναός Αγίας Σοφίας, Ναός Αγίου Δημητρίου, Βυζαντινά κάστρα, Αψίδα Γαλερίου, πλατεία Αριστοτέλους και λιμάνι Θεσσαλονίκης), ολοκληρώνεται σε 80 λεπτά και κάνει 9 στάσεις στα κυριότερα αξιοθέτα της πόλης αλλά παρέχει την δυνατότητα στους τουρίστες να επισκεφθούν αμέτρητα ιστορικά μνημεία, εκμεταλευόμενοι την συνεχή κυκλοφορία των λεωφορείων.

Να σημειώσουμε πως ο ΟΑΣΘ, ηδη διαθέτει ένα κλειστό λεωφορείο (Νο.50) όπου κάνει διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Χάρη στις πρωτοβουλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη

Μπουτάρη και της διόικησης του Δήμου, που κατάφερε μετά από συντονισμένες προσπάθειες να φέρει τουρίστες από το Ισραήλ και την Τουρκία, να δημιουργήσει το πρώτο λογότυπο της Θεσσαλονίκης όπου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα brand name στο εξωτερικό και να φέρει μεγάλες εκδηλώσεις του εξωτερικού στην Θεσσαλονίκη, όπως η μουσική έκθεση Womex, η πόλη ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της, αρχίζει και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ακόμα πολλή δουλειά, οργάνωση και φυσικά ιδιωτική πρωτοβουλία
πηγη :thessout.gr
Νέα από την Ελλάδα - Θεσσαλονίκη by Thesout team.
Επιτέλους η Θεσσαλονίκη, αποκτά το δικό της Sightseeing bus! Όπως κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη εδώ και χρόνια, που διαθέτει λεωφορεία ανοιχτού ή κλειστού τύπου, όπου μπορούν να ανέβουν οι τουρίστες και να δουν όλα τα αξιοθέατα, έτσι και η Θεσσαλονίκη απέκτησε πρόσφατα το δικό της λεωφορείο...
Η διαδρομή που ακολουθεί το λεωφορείο (Λευκός Πύργος, Μέγαρο μουσικής, Αρχαιολογικό μουσείο, Ναός Αγίας Σοφίας, Ναός Αγίου Δημητρίου, Βυζαντινά κάστρα, Αψίδα Γαλερίου, πλατεία Αριστοτέλους και λιμάνι Θεσσαλονίκης), ολοκληρώνεται σε 80 λεπτά και κάνει 9 στάσεις στα κυριότερα αξιοθέτα της πόλης αλλά παρέχει την δυνατότητα στους τουρίστες να επισκεφθούν αμέτρητα ιστορικά μνημεία, εκμεταλευόμενοι την συνεχή κυκλοφορία των λεωφορείων.
Να σημειώσουμε πως ο ΟΑΣΘ, ηδη διαθέτει ένα κλειστό λεωφορείο (Νο.50) όπου κάνει διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Χάρη στις πρωτοβουλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της διόικησης του Δήμου, που κατάφερε μετά από συντονισμένες προσπάθειες να φέρει τουρίστες από το Ισραήλ και την Τουρκία, να δημιουργήσει το πρώτο λογότυπο της Θεσσαλονίκης όπου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα brand name στο εξωτερικό και να φέρει μεγάλες εκδηλώσεις του εξωτερικού στην Θεσσαλονίκη, όπως η μουσική έκθεση Womex, η πόλη ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της, αρχίζει και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ακόμα πολλή δουλειά, οργάνωση και φυσικά ιδιωτική πρωτοβουλία