Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

EOS CODE ένας εύχρηστος Κώδικας Πρακτικής για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό



Ο EOS CODE είναι ένας προαιρετικός και εύχρηστος Κώδικας Πρακτικής για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό, που φιλοδοξεί να βοηθήσει τα τουριστικά γραφεία να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους ενσωματώνοντας αρχές βιωσιμότητας στα προϊόντα και στις επιχειρήσεις τους.

Το συνέδριο για την ευρωπαϊκή παρουσίασή του διοργανώθηκε από τον ΗΑΤΤΑ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στις 23 Ιανουαρίου.

Ο EOS CODE είναι ένας Κώδικας Πρακτικής, που στοχεύει να γίνει ένας χρήσιμος οδηγός, κυρίως για τα μικρά και πολύ μικρά τουριστικά γραφεία που ασχολούνται με το οργανωμένο ταξίδι, ο οποίος θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, γνωρίζοντας και ενστερνιζόμενα τις αρχές της βιωσιμότητας, και έτσι να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους.

Εκτός από τους διοργανωτές και πωλητές οργανωμένων ταξιδιών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία στοχεύει ο EOS CODE, έμμεσα θα επηρεαστούν και θα ωφεληθούν από αυτόν και οι προμηθευτές τους και οι καταναλωτές.

Ο EOS CODE θα εφαρμοστεί πρώτα στις πέντε χώρες των Εταίρων του Έργου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία και Πολωνία) και στη συνέχεια, με τη συνεργασία της ECTAA, θα είναι ανοιχτός για χρήση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αποτελείται από δύο μέρη:
1) Έναν κατάλογο 9 Αρχών, τις οποίες τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να αποδεχθούν και να δηλώσουν ότι θα εφαρμόζουν, προκειμένου να μπορέσουν να εγγραφούν ως χρήστες του Κώδικα και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του.
2) Ένα Εγχειρίδιο Καλών Πρακτικών, που περιέχει πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε 6 διαφορετικούς τομείς της επιχείρησης: Εσωτερική διαχείριση - Ανάπτυξη και διαχείριση προϊόντος - Συμβάσεις με τους προμηθευτές - Σχέσεις με τους πελάτες - Σχέσεις με τους προορισμούς - Διαχείριση ποιότητας.


Ερώτηση 1
Παρακολουθήσαμε την επίσημη παρουσίαση του EOS CODE στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και είμαστε μαζί με τον κ. Μάριο Καμμένο, γενικό γραμματέα του HATTA. Κε Καμμένε, πείτε μας τι είναι το EOS CODE;



Ερώτηση 2
Ποιος είναι ο ρόλος του HATTA σε αυτό τον κώδικα πρακτικής;



Ερώτηση 3
Ποια είναι τα οφέλη για τα μέλη του ΗΑΤΤΑ – τουριστικά γραφεία, και tour operators – από το EOS CODE;


ΠΗΓΗ :TRAVEL DAILY NEWS