Το Μπάνσκο είναι μια γραφική πόλη της Βουλγαρίας με 9500 κατοίκους που διαθέτει ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, γι’ αυτό και γίνεται ολοένα πιο γνωστό. Απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα (190 περίπου) από τη Θεσσαλονίκη.
.
Χτισμένο στα 930 μέτρα υψόμετρο με πληθυσμό στους πρόποδες του όρους Πίριν και με πίστες που βρίσκονται σε υψόμετρο 2000-2600 μ. και φτάνουν τα 75 χλμ συνολικού μήκους, το Μπάνσκο δικαίως θεωρείτε  ενα από τα   καλύτερα χιονοδρομικά  της Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της πόλης Μπάνσκο  ήταν ραγδαία. Δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες 5,4,3,2,1 αστέρων και κατοικίες για όλα τα βαλάντια , χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες που καταφτάνουν από γειτονικές βαλκανικές χώρες. Οι παροχές τους περιλαμβάνουν σάουνες, spa, υπηρεσίες ομορφιάς και μασάζ και άλλα πολλά.
Ένα σύγχρονο τελεφερίκ, πολλές και καλές πίστες, ζεστά σαλέ, σχολές σκι και μοντέρνος εξοπλισμός είναι στη διάθεση όσων θέλουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους χειμωνιάτικο σπορ.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες –οι μεχάνας (mexanas) όπως λέγονται- αποτελούν το ιδανικό μέρος για να ξαποστάσει κανείς και να απολαύσει πέρα από την παραδοσιακή διακόσμηση και μουσική, τα τοπικά εδέσματα που μοιάζουν ωστόσο αρκετά με την ελληνική κουζίνα.
Στο Ντομπρίνιστε, ένα κοντινό στο Μπάνσκο χωριό, θα βρείτε θερμές πηγές, ιδανικές για λουτροθεραπείες και χαλάρωση.

Το χιονοδρομικό κέντρο

Στις 75 χιλιομέτρων πίστες του φιλοξενούνται από αρχάριοι μέχρι προχωρημένοι επαγγελματίες των χειμερινών αθλημάτων, ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 27 lifts και drags. Εκ των ων ουκ άνευ, τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, οι σχολές σκι, οι χώροι απασχόλησης παιδιών και τα café-bars, είναι σπαρμένα σε όλη την έκταση του resort.
Το κέντρο είναι εφοδιασμένο με 100 κανόνια χιονιού, ώστε να μην ξεμείνετε ποτέ από «πρώτη ύλη». Το ημερήσιο πάσο στοιχίζει 55 λέβα (δηλαδή περίπου 28€ – η ισοτιμία ευρώ προς λέβα είναι 1 προς 2 περίπου), ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη συμφέροντα πακέτα ή εκπτώσεις για νέους 
Όσοι λατρεύετε το χιόνι αλλά όχι τα πέδιλα του σκι, μπορείτε επίσης να περάσετε πολλές ώρες του ταξιδιού σας στο παγοδρόμιο του χιονοδρομικού κέντρου, στις αποστολές ορειβασίας, και στον αέρα, με τους εκπαιδευτές του para-ski, το αλεξίπτωτο (χιονισμένης) πλαγιάς.

Ακόμη κι αν δεν σας συγκινεί το σκι, έχετε κι άλλους λόγους να επισκεφθείτε το Μπάνσκο.

Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

– Το τελεφερίκ: Το τεραστίου μήκους τελεφερίκ που συνδέει το Μπάνσκο με το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί από μόνο του μία ατραξιόν, καθώς σας μεταφέρει πάνω από μαγευτικές εκτάσεις, από δάση  που σε συνδυασμό με τον ηλιόλουστο συνήθως καιρό δημιουργούν ένα απολαυστικό σκηνικό.
– Την παλιά πόλη: Χάρη στην παραδοσιακή, λιτή αρχιτεκτονική, τα πέτρινα καλντερίμια και τις πλατείες με τα αγάλματα, η UNESCO ανακήρυξε το ιστορικό κέντρο της πόλης μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει τις βόλτες σας –πάντα με ζεστά ρούχα- για να φωτογραφίσετε τις γραφικές γωνιές και το περίφημο ρολόι στο καμπαναριό της Αγίας Τριάδας.bar bansko
– Τα bars: Η διασκέδαση στα στενά της παλιάς πόλης περιλαμβάνει γνώριμους ήχους, καθώς δεν θα αποφύγετε να ακούσετε γνωστά λαϊκά hits Ελλήνων καλλιτεχνών, είτε διασκευασμένα από Βούλγαρους stars είτε στις αυθεντικές εκτελέσεις. Αν το ακούσματά σας είναι πιο εναλλακτικά, κάθε Ιούνιο το Μπάνσκο φιλοξενεί Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής.
bansko spa
– Τα spa: Αν επισκεφθείτε το Μπάνσκο, και δεν αφεθείτε στις περιποιήσεις του μασάζ, δεν έχετε πραγματικά επισκεφθεί το Μπάνσκο. Είτε το ξενοδοχείο σας προσφέρει υπηρεσίες SPA (τα περισσότερα το κάνουν) είτε χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιο κέντρο χαλάρωσης, μην διστάσετε να «λιώσετε», σε υπερβολικά χαμηλές τιμές.

Συμβουλές -Tips 

Αν κυκλοφορήσετε με ταξί στο Μπάνσκο, έχετε υπόψη σας πως, ενώ είναι πολύ οικονομικά, πρέπει να διαπραγματευτείτε το κόστος πριν μπείτε σε αυτό, διαφορετικά ο οδηγός  χρεώνει πολλά. Στις ταβέρνες φροντίστε να διαπιστώσετε αν όντως σας χρέωσαν αυτά που καταναλώσατε, καθώς συχνά οι κατάλογοι κρύβουν «παγίδες».
Περισσότερες πληροφορίες για το Μπάνσκο  ΕΔΩ 
Κρατήσεις ξενοδοχείων επωφελούμενοι των προσφορών ΕΔΩ 
Οργανωμένα πακέτα εκδρομών για weekend ΕΔΩ 
πηγή :in2life