Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τουριστικά γραφεία και ξεναγοί ζητούν την εφαρμογή του νόμου (393/75) για την διενέργεια εκδρομών απο τρίτες χώρες οπως ΤΟΥΡΚΙΑ


Τουριστικά γραφεία και ξεναγοί ζητούν την εφαρμογή του νόμου
 


Τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων και της Ένωσης Ξεναγών, αποφάσισαν από κοινού να ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου, όσον αφορά στα τουριστικά γκρουπ που φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ο σχετικός νόμος (393/75) ο οποίος υπάρχει εδώ και δεκαετίες άλλα ήταν ουσιαστικά ανενεργός, προβλέπει ρητά πως ένα γκρουπ από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (πχ Τουρκία) πρέπει να κάνει την κράτηση του ξενοδοχείου στην Ελλάδα και ότι άλλο αφορά στην εξυπηρέτηση του γκρουπ μέσω ελληνικού τουριστικού γραφείου και όχι απευθείας στο ξενοδοχείο. Αυτή η διαδικασία σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία είναι νόμος απαράβατος και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα. Δηλαδή στην Τουρκία ένα ελληνικό τουριστικό γραφείο δεν μπορεί να κλείσει τα δωμάτια απευθείας από το ξενοδοχείο, αλλά μόνο μέσω τοπικού τουριστικού γραφείου.
Καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τουριστικά γκρουπ ιδιαιτέρα από την Τουρκία, οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν την εφαρμογή του νόμου. Έτσι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων που προαναφέραμε ξεκίνησαν μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τον ΕΟΤ, την Τουριστική Αστυνομία, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσουν και να ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου. Θα ενημερώσουν επίσης επισήμως την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας, την περιβόητη Toursab, τους συνοριακούς σταθμούς, τους ξενοδόχους και όλους όσους εμπλέκονται. 

Στην συνέχεια και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ενημέρωση όλων θα ζητήσουν επιτακτικά ελέγχους στα σύνορα ή το αεροδρόμιο. 

ΠΗΓΗ : ΟΜΟΡΦΑ ΤΑΞΙΔΙΑ by Sakis PAPADOPOULOS