Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Χαλκιδική: η πύλη της Ελλάδας στους Ρώσους επενδυτές και τουρίστες

 
Η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική αποδυνάμωση, εξαιτίας της κρίσης και της αδυναμίας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα των Ελλήνων ξενοδόχων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πωληθούν, ενδεχομένως πολύ φθηνότερα, σε σχέση με το παρελθόν, ξενοδοχειακές μονάδες σε ξένους και δη Ρώσους επενδυτές. 
Αξιοσημείωτο είναι πως η φετινή έναρξη της θερινής περιόδου παρουσιάζει για τα ξενοδοχεία μία ακόμη αρνητική παράμετρο, καθώς σε αντίθεση με άλλες χρονιές οι προμηθευτές τους σε είδη διατροφής, ιματισμού κ.ά., ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς για όλες τις παραγγελίες εντός 30 ημερών. Έτσι οι αλλοδαποί επενδυτές πιθανότατα να «καραδοκούν», ιδιαίτερα στις περιπτώσεις, που ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Χαλκιδικής, λόγω τραπεζικών και άλλων χρεών, θα περιέλθουν σε αδιέξοδο και θα πωληθούν αναγκαστικά, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. 
Ανακαινίσεις 
Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Portes Palace, Rahoni Cronwell Park Hotel και Cronwell Resort Sermilia είναι τα τελευταία αποκτήματα ρωσικών κεφαλαίων στη Χαλκιδική, με κοινό χαρακτηριστικό πως είναι ήδη ή μετατρέπονται με ριζικές ανακαινίσεις αποκλειστικά και μόνο σε πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες με ανέσεις υψηλότατου επιπέδου. 
Ρωσικές εταιρείες, με δραστηριότητα στον τουρισμό, φέρονται κατά καιρούς να «πολιορκούν» και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής. Το Πόρτο Καρράς, που δεν μοιάζει από άποψη προσφερόμενης έκτασης και πολυποίκιλων δυνατοτήτων, πιθανότατα με κανένα άλλο συγκρότημα πανελλαδικά, δεν αποτελεί μία επένδυση λίγων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η αποτίμησή του μέχρι πρότινος το τοποθετούσε στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια η κρίση έχει αφήσει και στο Πόρτο Καρράς ανεξίτηλα τα σημάδια της, καθώς καταγράφει μεγάλη μείωση των επισκεπτών από το εσωτερικό, ενώ δεν έχει καταστεί εφικτό να πωληθούν 36 από τα περίπου 40 πολυτελή bungalows, που ανεγέρθηκαν πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχουν σκέψεις για τάχιστη κατασκευή και άλλων bungalows, ενώ για φέτος το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει την πτώση κατά 20%-40% των επισκεπτών από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία με την άνοδο των τουριστών από τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. 
Την ίδια στιγμή, λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός πως τρία από τα πέντε μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία στην περιοχή της Χαλκιδικής, ελέγχουν ήδη μετοχικά εδώ και 4-5 χρόνια από μία ξενοδοχειακή μονάδα το καθένα στην περιοχή της Κασσάνδρας.  
Εξαγορές  
Τα τουριστικά αυτά πρακτορεία, που στην πλειονότητά τους έχουν ως έδρα τη Θεσσαλονίκη, είδαν από νωρίς τη βαθμιαία διεύρυνση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία προς Χαλκιδική και προχώρησαν στην απόκτηση ξενοδοχείων, χωρίς να αποκλείεται να διευρύνουν τις επενδύσεις τους. Η πρωτοβουλία της 19ης μεγαλύτερης Ρωσικής ξενοδοχειακής αλυσίδας, «Cronwell Hotels & Resorts», να εξαγοράσει δύο ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, στη Νέα Σκιώνη και στα Ψακούδια, δείχνει το «δρόμο» των επενδύσεων από τα ρωσικά κεφάλαια. 
Εκτός από τα ξενοδοχεία, οι Ρώσοι, καθώς και οι υπήκοοι άλλων τρίτων χωρών, ευνοούνται και από το γεγονός πως τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής αποχαρακτηρίστηκαν από παραμεθόριες περιοχές με αποτέλεσμα να μην υφίστανται γραφειοκρατικές διαδικασίες, κυρίως με τη λήψη απαραίτητων εγκρίσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως έδειξε έρευνα, την οποία δημοσιοποίησε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το 7% των Ρώσων τουριστών, που έρχονται στην Ελλάδα ενδιαφέρεται και για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε δυνητικές αγοραπωλησίες 31.000 παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα μας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοσημείωτος αριθμός μεταβιβάσεων εξοχικών κατοικιών στη Χαλκιδική αφορά Ρώσους, οι οποίοι παράλληλα προχωρούν μαζικά και σε ενοικιάσεις παραθεριστικών κατοικιών Ελλήνων για 3-4 μήνες το Καλοκαίρι. 
Από τις αρχές κάθε χρονιάς ξεκινούν να φέρνουν Ρώσους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θέλουν να ενοικιάσουν εξοχικό στη Χαλκιδική, τους μεταφέρουν στην περιοχή, τους επιδεικνύουν τα προσφερόμενα σπίτια και συνήθως από Μάιο-Ιούνιο, οι πρώτοι ενοικιαστές καταφθάνουν για τις διακοπές τους. Μάλιστα, η κρίση στην οικονομία εκτιμάται ότι εδώ και μία διετία έχει ωθήσει αρκετούς Θεσσαλονικείς με προνομιακά σπίτια στη Χαλκιδική (πρώτα στο κύμα, με θέα κτλ) να μισθώσουν για το Καλοκαίρι τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς τουρίστες, αποκομίζοντας ένα σεβαστό ποσό. 
Τέλος, περαιτέρω ώθηση στο ρεύμα του εισερχόμενου τουρισμού-επενδυτών από Ρωσία-ΝΑ Ευρώπη, αναμένεται ότι θα δώσει και η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου λιμένα Ουρανούπολης, καθώς τόσο Ρώσοι όσο και άλλοι Ορθόδοξοι λαοί της περιοχής, επισκέπτονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο το Άγιο Όρος. 
 
ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ