Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ .....



ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ;

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών (κοινώς πτώχευση )είναι περίπου μηδενικό ωστόσο μια στο δισεκατομμύριο που συμβεί αυτό θα ήταν σκόπιμο να γνωρίζουμε τι συνέβη ?

Το συντονισμένο παιχνίδι εναντίον της Ελλάδας είναι ένα εντελώς πρόσφατο χρηματοπιστωτικό προϊόν που ονομάζεται CDS (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Credit Default Swaps).

Πρόκειται για ασφάλιση στην περίπτωση μη αποπληρωμής ενός χρέους.

Μια τράπεζα π.χ. που αγοράζει ομόλογα ενός κράτους ασφαλίζει το ποσό που έδωσε σε μια άλλη τράπεζα, η οποία είναι υποχρεωμένη να της δώσει αυτή τα λεφτά της, αν το κράτος χρεοκοπήσει και βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει τα ομόλογά του όταν λήξουν ή να πληρώσει ενδιαμέσως τους τόκους.
Εννοείται ότι όσο πιο επισφαλής και επικίνδυνη είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα (Credit default swaps ) θα απαιτήσει η τράπεζα που ασφαλίζει το χρέος.

Το στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι τρεις και μόνο τραπεζικοί κολοσσοί, η γερμανική Deutche Bank και οι αμερικανικές GOLDMAN SACHS και G.P.MORGAN ελέγχουν περίπου το 75% της παγκόσμιας αγοράς των ασφαλίστρων CDS.

Πάμε τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Περί τα μέσα Γενάρη του 2010 περίπου δέκα ημέρες πριν η χώρα μας αναζητήσει αγοραστές για το πενταετές ομόλογό της, η Deutche Bank δημοσιοποιεί μια έκθεση-φωτιά για την ελληνική οικονομία, όπου αναφέρει πως πάμε χάλια και δεν αποκλείεται κατάρρευση.

Αμέσως μετά δραστηριοποιείται το τμήμα της CDS της Deutche Bank .
Ζητάει πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα για το ελληνικό χρέος, αφού υποτίθεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, όπως λέει η ίδια η τράπεζα !

Αφού το επιτόκιο των CDS για την Ελλάδα ανεβαίνει, περνάει αμέσως το μήνυμα παγκοσμίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: τα διεθνή ΜΜΕ που δρουν ως “παπαγαλάκια” των κερδοσκόπων διαδίδουν ότι η ελληνική οικονομία παραπαίει, η ανενημέρωτη κοινή γνώμη τρομοκρατείται και οι επαΐοντες καταλαβαίνουν ότι στοχοποιήθηκε η Ελλάδα και οδεύει προς οικονομική κατάρρευση

Εν συνεχεία η ίδια η Deutche Bank μαζί με την GOLDMAN SACHS αναλαμβάνουν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα! Να τα προωθήσουν στους υποψήφιους αγοραστές! Ναι, αυτοί ακριβώς που συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση του κλίματος κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας για να διευκολυνθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις!

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και πάμπολλες άλλες κυβερνήσεις, υποχρεώνεται αντικειμενικά να προστρέξει στις τράπεζες που ελέγχουν την αγορά CDS, παρ’ όλο που υπονομεύουν την Ελλάδα. Τους πληρώνει ουσιαστικά “προστασία”, με τη χυδαία έννοια του όρου, ελπίζοντας να τις εξευμενίσει ώστε να τη βοηθήσουν να δανειστεί με ανεκτά επιτόκια.
Η Deutche Bank λοιπόν ως ανάδοχος τράπεζα μαζί με τη GOLDMAN SACHS και άλλες, που παίζουν πολύ δευτερεύοντα ρόλο, καθορίζουν ουσιαστικά το επιτόκιο με το οποίο θα διαθέσει τα ομόλογά της η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει περιθώρια να μη συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους.

Η Deutche Bank και η GOLDMAN SACHS εισπράττουν παχυλές προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ από τους πελάτες τους, ενώ αγοράζουν και οι ίδιες μεγάλες ποσότητες χρυσοφόρων ελληνικών ομολόγων

Για να δούμε όμως την πραγματική εικόνα της χώρας μας η οποία βρίσκεται στην δίνη των παγκόσμιων κερδοσκοπικών παιχνιδιών .

Το σύνολο του ελληνικού χρέους υπολογίζεται στα 319 δις ευρώ (τέλη Απριλίου, δε συμπεριλαμβάνεται η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης). Από αυτά, τα 294 δις ευρώ είναι στη μορφή ομολόγων και 8,6 δις ευρώ σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επενδύσει περισσότερο από 240 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο χρέος, με το μερίδιο των γαλλικών τραπεζών να ανέρχεται στα 55 δις, των ελβετικών στα 47 δις και των γερμανικών στα 30 δις, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν μερίδιο 40 δις στο χρέος (σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley).

ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ;
1.

Καθώς το ελληνικό χρέος είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένο σε τράπεζες, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μετά το Μεξικό, το 1982, που μπορεί με μία ενδεχόμενη πτώχευση της να προκαλέσει διεθνή τραπεζική κρίση και μάλιστα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτήν του Μεξικό, δεδομένου του ύψους των οφειλών της και των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
2.
Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των γερμανικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικό χρέος, είναι κρατικές, γεγονός που κάνει το πρόβλημα πιο άμεσα συνδεδεμένο με το γερμανικό κράτος.
3.
Το αποτέλεσμα είναι πως η αποφυγή της πτώχευσης της Ελλάδας συνδέεται με την αποφυγή μίας ευρωπαϊκής και διεθνούς τραπεζικής κρίσης, η οποία αλλιώς θα ήταν, σχεδόν, δεδομένη.
4.

Το ύψος των ασφαλίστρων από το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ξεπερνά τα 85 δις δολάρια, κάτι που σημαίνει πως αν αυτό το ενδεχόμενο λάβει χώρα, τα χρηματιστηριακά σχήματα που έχουν πουλήσει τα συγκεκριμένα ασφάλιστρα, θα πρέπει να προβούν σε αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα μία νέα κρίση να προστεθεί στην τραπεζική κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελαν οι οίκοι που ξεκίνησαν την κρίση
5.
Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία που χώρα η οποία κινδυνεύει με πτώχευση, πέρα από το ότι συγκαταλέγεται στις αναπτυγμένες οικονομίες, έχει και κοινό νόμισμα με τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
6.

Η θέση της Ελλάδας ως προς τις εμπράγματες ασφάλειες και ενέχυρα είναι απόλυτα πλεονεκτική

Κατά κανόνα, οι κρατικές δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν όρους που ενεργοποιούν εμπράγματες ασφάλειες και ενέχυρα στην περιουσία του κράτους, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής. Είναι άκρως εντυπωσιακό πως στο 90% του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει κανένας τέτοιος όρος. Με απλά λόγια οι δανειστές μας βασίζονται στην αξιοπιστία, την ικανότητα και τη καλή διάθεση της Ελλάδας να πληρώσει το χρέος της και δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στην περιουσία του κράτους στην περίπτωση πτώχευσης ή κωλύματος αποπληρωμής.(συμπέρασμα ότι σε περίπτωση χρεωκοπίας οι δανειστές μας θα χάσουν τα λεφτά τους)
7.

Σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η ελληνική οικονομία θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου , σενάριο που δεν το θέλει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πτωχεύσει αλλά θα ανακάμψει ίσως με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς

Το παράδειγμα της χώρας μας ίσως δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναυσμα υιοθέτησης νέων πολιτικών και νέου ευρωπαικου μηχανισμού διάσωσης για την αποσόβηση κρίσεων των ΚΡΑΤΩΝ –ΜΕΛΩΝ .

‘’Ουδέν καλόν αμιγές κακού έλεγαν οι αρχαίοι μας στωικοί φιλόσοφοι ‘’

ΚΡΙΘΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ :sofokleous 10