Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
ΠΤΩΧΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ η Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ;
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ,
Ζούμε στην εποχή της καταστροφολογίας και της παραπληροφόρησης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο με πολιτική επίθεση από τήν Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ με διαθέσεις κερδοσκοπικές.
Χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα σφικτής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει εις βάρος του ελληνικού λαού.
Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις Ε.Ε, ΗΠΑ, και Ιαπωνία.
Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 - 2010 ( για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!
Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.
Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.
Στην Ιαπωνία ακόμα χειρότερα τα πράγματα:
έλλειμμα 8% το 2002
8% το 2003,
5,8% το 2008
10,5% το 2009
10,2% το 2010!
Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!
Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος.
Η Ιαπωνία να δείτε!
Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας.
Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.
Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%!
περίπου στα ιδια με την Ελλάδα.
Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα.
Την ξεπερνούν η Ολλανδία(!) με 234%,
η Ιρλανδία με 222%,
το Βέλγιο με 219%,
η Ισπανία με 207%,
η Πορτογαλία με 197%,
η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.
Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).
Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως... χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.
Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το... 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.
Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.
Εξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας!
Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!
Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας.
Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Ανασυγκρότηση δυνάμεων λοιπόν και οχι απελπισία και απόγνωση !!!!!
Για αλλη μια φορά εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ θα γίνουμε τα πειραματόζωα που θα γράψουν ιστορία αναδεικνύοντας τα προβληματα της ενωμένης ευρώπης και υποδεικνύοντας θεσμικές λύσεις για την επίλυση τους...
ΚΡΙΘΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
-
VIDEO με τα στιγμιότυπα από το ταξίδι ακολουθούν φωτ...
-
Τ ό γραφείο Tzimas Travel με εξειδίκευση στις εκδρομές για σκι ,μη ξεχνώντας τις παραδόσεις οργάνωσε και φέτος στις 8-9/10/2016 fam...
-
O ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ PIRETZIDIS TOURS ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ CITY BREAK DESTINATION ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Τ...
-
To τουριστικό γραφείο ATHOS TRAVEL με έδρα την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ σε συνεργασία με το MELI TRAVEL οργάνωσαν διήμερο εκπαιδευτικό τα...
-
Οπως κάθε χρόνο συνεχίζοντας την παράδοση το τουριστικό γραφείο VELAS TOURS με εδρα την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και εξειδίκευση στις κρατήσεις ξενοδ...
-
Μια νέα έκδοση για τα ψηφιδωτά της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, τον σημαντικότερο διάκοσμο που διατηρείται από την πρώιμη βυζαντινή περίο...
-
Εμείς οι Ελληνες θα ήθελα να ξέρω τι δίνουμε; Το επενδυτικό σχέδιο της χώρας, με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας της ...
-
object width="560" height="340"> Το ταξιδιωτικό γραφείο ELVITA travel ,που εξε...
-
ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ Η Ελλάδα εδώ και χρόνια κινείται τουριστικά ανάμεσα σε Ζορμπά, συρτάκι, σουβλά...
-
Με νερό και άμμο καλύπτεται σταδιακά το τεχνητό σύμπλεγμα νησιών «The World» στο Ντουμπάι, που δημιουργήθηκε ως πόλος έλξης για τους απανταχ...