Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Τουριστικός πράκτορας: Ένα επάγγελμα ανυπεράσπιστο…



Το πρόσφατο κανόνι που έριξε τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης (αναφερθήκαμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση πριν μερικές μέρες) ήταν μια ακόμη γροθιά στο στομάχι των τουριστικών πρακτόρων της χώρας. Αυτών που πασχίζουν καθημερινά για το μεροκάματο που γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάθε μέρα που περνά. Αυτών που δίνουν αγώνα καθημερινά για να προσφέρουν στους πελάτες τους τις καλύτερες υπηρεσίες, πολλές φορές χωρίς κέρδος. Που δίνουν μάχες για να τους προστατεύσουν από τα καμώματα αεροπορικών εταιριών, ξενοδοχείων και άλλων προμηθευτών. Που δεν κοιμούνται το βράδυ για να τακτοποιήσουν τους πελάτες τους που ξέμειναν σε κάποιο αεροδρόμιο λόγω μιας απεργίας ή άλλων προβλημάτων που προκύπτουν.
Ωστόσο καθώς τουριστικός πράκτορας μπορεί να γίνει οποιοδήποτε, στο χώρο έχουν παρεισφρήσει κάποιοι χωρίς επαγγελματική συνείδηση, χωρίς ευθύνη και αξιοπρέπεια. Είναι λίγοι αλλά καθώς συχνά απασχολούν το αστυνομικό δελτίο, είναι αυτοί που διαμορφώνουν την φήμη ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου.
Τα Omorfa Taxidia μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών πρακτόρων είναι άριστοι επαγγελματίες, έτοιμοι να θυσιάσουν ατελείωτες ώρες και χρήματα για να υποστηρίξουν τους πελάτες τους κάθε στιγμή του 24ωρου.
Εκείνο που δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι υπάρχουν συνδικαλιστικά σωματεία που μπορούν να υποστηρίξουν την εικόνα του επαγγέλματος.
Αν και τα σωματεία των τουριστικών πρακτόρων είναι περισσότερα από αυτά που χρειάζονται (τα περισσότερα είναι σωματεία -σφραγίδες) όλα είναι ανήμπορα να πράξουν οτιδήποτε ουσιαστικό. Και αυτό γιατί το κράτος δεν τους έχει δώσει έναν θεσμοθετημένο ρόλο ώστε να αποτελούν τον βασικό παράγοντα στην λειτουργιά του επαγγέλματος. Στην προκειμένη περίπτωση να είναι αυτά που θα εκδίδουν την άδεια για τη λειτουργιά ενός τουριστικού γραφείου, αυτά που θα ελέγχουν την καλή λειτουργία και αυτά που θα ανακαλούν την άδεια όταν διαπιστώνουν ότι οι κανόνες δεν τηρούνται. Οι τουριστικοί πράκτορες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι κακοί συνάδελφοι και αν είχαν την δικαιοδοσία θα τους είχαν αποβάλει πολύ πριν απασχολήσουν τα αστυνομικά δελτία. Έτσι θα προστάτευαν τον απλό καταναλωτή από απάτες και το επαγγελματικό τους κούτελο που τώρα δεν είναι απολύτως καθαρό.
Αυτό το ρόλο τον έχει κρατήσει το κράτος με τις υπηρεσίες του, (ΕΟΤ, Υπουργείο Τουρισμού, τουριστική αστυνομία) ωστόσο μπλοκαρισμένες από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες φτάνουν στον τόπο αφού το έγκλημα έχει συντελεστεί.
Γιατί τα τουριστικά σωματεία δεν έχουν θεσμοθετημένο ρόλο; Γιατί ποτέ δεν το ζήτησαν. Τους αρκούσαν να υπάρχουν άλλα για να κάνουν οι πρόεδροι τους δημόσιες σχέσεις, άλλα για να δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους να κάνουν το προεδριλίκι επάγγελμα και άλλα για να έχουν διοικήσεις που πράγματι προσπαθούν αλλά δεν έχουν δυνάμεις να καταφέρνουν σπουδαία πράγματα. Σωματεία που φυτοζωούν με χορηγίες αεροπορικών και άλλων εταιρειών και ενίοτε τη φιλευσπλαχνία του Υπουργείου Τουρισμού εφόσον υπάρχει κομματική υπακοή.
Μοιραία οι τουριστικοί πράκτορες εγκατέλειψαν τα σωματεία τους. Δεν πιστεύουν σ΄αυτά. Λίγοι πληρώνουν τις συνδρομές τους σ΄αυτά και ακόμη λιγότεροι πηγαίνουν να ψηφίσουν για να αναδείξουν νέα διοίκηση. Σωματεία που έχουν στα χαρτιά εκατοντάδες μέλη αναδεικνύουν πρόεδρο που έχει πάρει μερικές δεκάδες ψήφων.
Τι πρέπει να γίνει; να διαλυθούν όλα τα σωματεία που υπάρχουν στην Ελλάδα και να γίνει ένα με πανελλήνιο χαρακτήρα. Να απαιτήσει από το κράτος να του δώσει το ρόλο για την σωστή λειτουργία του επαγγέλματος, ακόμη και ρόλο στην εκπαίδευση άλλα και στην προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού. Έτσι θα αποκτήσει έσοδα και δεν θα εξαρτάται από την φιλευσπλαχνία εταιρειών και κράτους. Θα είναι ένας Οργανισμός με ρόλο και το κυριότερο λόγο καθώς τώρα κάνεις δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα τουριστικά σωματεία και ιδιαίτερα το κράτος που όταν λέει τουρισμός συνήθως εννοεί τους ξενοδόχους.

πηγή :ΟΜΟΡΦΑ ΞΙΔΙΑ