Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου
Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός από τότε που τα αεροδρόμια θύμιζαν απλά μεγάλες βιομηχανικές περιοχές. Το design ήταν μάλλον άγνωστη λέξη κατά την δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου ενώ και στο εσωτερικό τους η κατάσταση δεν ήταν και πολύ διαφορετική με κλειστοφοβικούς, «αδιάφορους» διαδρόμους. Ευτυχώς αυτή η όχι και τόσο λαμπερή εποχή για τις αεροπορικές μετακινήσεις έχει περάσει ανεπίστρεπτη. Πλέον τον πρώτο λόγο στην δημιουργία ή την επέκταση ενός αεροδρομίου έχουν οι αρχιτέκτονες – τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα μεγάλα ονόματα που καλούνται να δημιουργήσουν αεροδρόμια – έργα τέχνης.
Αν και η τάση αυτή ξεκίνησε στην Άπω Ανατολή με αεροδρόμια όπως της Μπανγκόκ, του Πεκίνου, της Σεούλ και της Σιγκαπούρης, με την αεροπορική μετακίνηση εκεί να αποκτά μια διαφορετική σημασία και μεγέθη φυσικά ενώ σήμερα εξαπλώνεται και στις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τι άλλο, την Μέση Ανατολή.
Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου. Αεροδρόμια που θα μπορούσαν να αποτελούν από μόνα τους έναν προορισμό.

Marrakech-Menara Airport, Terminal 1

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Στην περίπτωση της σχεδίασης του Διεθνούς αεροδρομίου του Μαρακές το παραδοσιακό ισλαμικό στοιχείο δείχνει να έχει δέσει απόλυτα με το minimal σύγχρονο στοιχείο. Πνευματικό τέκνο της σχεδιαστικής ομάδας Ε2Α Architecture έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις ακμές και τα έντονα γεωμετρικά σχήματα μέσα δημιουργούν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα ενώ χαρίζουν και άπλετο φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του κτιρίου.

Incheon International Airport

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Για την σχεδίαση του νέου αεροδρομίου της Σεούλ οι Νοτιοκορεάτες απευθύνθηκαν στον αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Curtis Fentress (έργο του οποίου είναι και το αεροδρόμιο του Denver). Πριν ξεκινήσει να σχεδιάζει ο Fentress ταξίδεψε σε ολόκληρη την χώρα, είδε από κοντά τους πιο διάσημα αρχαιολογικά μνημεία και μελέτησε την σχεδίαση των παραδοσιακών θρησκευτικών χώρων. Το αποτέλεσμα; Ένα εξαιρετικά μοντέρνο αεροδρόμιο με έντονα τα σημάδια της Κορεατικής παράδοσης χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί.

Barajas Airport, Terminal 4

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Αν και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δεν φημίζονται για το design του, οι Ισπανοί είπαν να κάνουν την διαφορά με την κατασκευή του καινούριο Terminal 4 στην Μαδριτη. Την σχεδίαση του νέου terminal ανέλαβαν οι Antonio Lamela και Richards Rogers με το επίκεντρο της σχεδίασης να βρίσκεται στην προσπάθεια τους να μειώσουν το άγχος του ταξιδιώτη πριν την πτήση. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν μεγάλες γυάλινες επιφάνειες με σκοπό όσο το δυνατόν καλύτερο φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό και έντονα, ανοιχτούς χώρους και έντονα χρώματα όπως το κίτρινο χρώμα της οροφής.

King Abdulaziz International Airport, Jeddah Hajj Terminal

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Το περίεργο με το Terminal Hajj του αεροδρομίου της Jeddah είναι ότι λειτουργεί μόνο για έναν μήνα, τον τελευταίο μήνα του έτους κατά την διάρκεια του Hajj όταν η Mecca γίνεται το επίκεντρο του Μουσουλμανικού κόσμου. Αν και με αυτή την ιδιαιτερότητα το design χαρακτηρίζει το terminal με περισσότερες από 210 λευκές τέντες κατασκευασμένες από fiberglass να δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα αλλά και να φροντίζουν την διατήρηση του δροσερού κλίματος παρόλο την έλλειψη κλιματισμού.

Kansai International Airport

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Το γεγονός πως το αεροδρόμιο Kansai της Οζάκα είναι χτισμένο σε ένα εξολοκλήρου τεχνητό νησί και αυτό από μόνο του τα κατατάσσει στα πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου. Ωστόσο οι Ιάπωνες έδωσαν μεγάλο βάρος και στην σχεδίαση του αεροδρομίου «επιστρατεύοντας» τον βραβευμένο Renzo Piano. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και εμπνευσμένο του από το εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, δημιουργώντας μια οικειότητα στον επιβάτη και ως συνέπεια λιγότερο άγχος!

Lyon-Saint Exupéry

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Αν έχετε επισκεφθεί το αεροδρόμιο της Λυών σίγουρα θα σας θυμίζει κάτι… Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαία αφού ο σχεδιασμός του αεροδρομίου είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Κύριο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι οι μεγάλες αψίδες που δημιουργούν ένα σχήμα εμπνευσμένο από το πέταγμα των πουλιών και η προσεχτική χρήση του φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό του κτιρίου.

Changi Airport Terminal 3

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Αν αναζητάτε το πιο εντυπωσιακό και πράσινο αεροδρόμιο τότε το Terminal 3 του αεροδρομίου Changi της Σιγκαπούρης σας δίνει την απάντηση. Στις υπηρεσίες του θα βρείτε αίθουσα κινηματογράφου, πάρκα για τα παιδιά και την θρυλική 4όροφη τσουλήθρα για τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά! Ακόμα πιο εντυπωσιακοί όμως είναι οι κάθετοι κήποι που διατρέχουν το terminal και σε συνδυασμό με τους 4 μεγάλους καταρράκτες δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Wellington Airport «The Rock» Terminal

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρχιτέκτονες εμπνέονται από την αίσθηση της πτήσης, την παράδοση κ.λπ. Στην περίπτωση όμως του διεθνούς αεροδρομίου του Wellington οι υπεύθυνοι ζήτησαν από τον Nick Barratt Boyes να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, κάτι θεατρικό! Έτσι λοιπόν δημιούργησε τον «Βράχο» όπως τον ονομάζουν. Εδώ λειτουργικότητα, φυσικός φωτισμός, ανοιχτοί χώροι παραχωρούν την θέση τους στο design. Το αποτέλεσμα σίγουρα εντυπωσιακό αν και αμφιλεγόμενο για πολλούς, αλλά οι Νεοζηλανδοί σίγουρα ξεχώρισαν.

Carrasco International Airport

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Την δημιουργία του νέου Terminal του αεροδρομίου του Μοντεβιδέο ανέλαβε το Ουρουγουανός Rafael Vinoly και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα εντυπωσιακό. Η ομορφιά του terminal έγκειται απλότητα του. Μια αψιδωτή οροφή στα 356 μέτρα από το έδαφος δημιουργεί έναν τεράστιο εσωτερικό χώρο με άπλετο φυσικό φωτισμό ενώ δένει απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου.

Winnipeg International Airport, Terminal 2

Τα 10 πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του κόσμου | dailyarticle.gr
Οι Καναδοί επέλεξαν τον Cesar Pelli, πνευματικό τέκνο του οποίου είναι οι δίδυμοι πύργοι της Petronas στην Μαλαισία και το International Financial Centre στο Χόνγκ Κόνγκ για τον σχεδιασμό του νέου Terminal 2 του αεροδρομίου Winnipeg. Ο Pelli εμπνεύστηκε για τον σχεδιασμό από τον συνδυασμό των καταπράσινων εκτάσεων και του ουρανού της περιοχής και το αποτέλεσμα είναι ένα απόλυτα εντυπωσιακό και λειτουργικό αεροδρόμιο με έμφαση στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Πηγή: capital.gr