Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Νέος «πύργος της Βαβέλ» στη Σαουδική Αραβία

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal θέλει να κατασκευάσει στην Τζέντα κτήριο ύψους ενός χιλιομέτρου, το οποίο θα αναδειχθεί ως το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο


Ενώ η Ευρώπη παλεύει με τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση, στην Σαουδική Αραβία γίνονται σχέδια για την ανέγερση του πιο ψηλού κτηρίου στον κόσμο ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/thaumaste-ti-thea-apo-ta-upsilotera-ktiria-ston-planiti!?id=1963201 ). Εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, ο οποίος οραματίζεται τον πύργο ενός χιλιομέτρου ως το κόσμημα της παραθαλάσσιας πόλης Τζέντα. Ο νέος ουρανοξύστης είναι μια σύμπραξη του bin Talal με την οικογένεια bin Laden.
Αν πραγματοποιηθεί το όνειρο του bin Talal, το κτήριο θα είναι το υψηλότερο στον κόσμο, ξεπερνώντας το «Burj al Khalifa» των 828 μέτρων του Ντουμπάι και το «Taipei 101» των 509 μέτρων της Ταϊβάν. Έχει ήδη σχεδιαστεί από την Adrian Smith & Gordon Gill Architecture με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ και η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, ενώ το κόστος του θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ουρανοξύστης θα χτιστεί στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πόλης με την συνολική αξία των εργασιών να ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέτοιες… σπατάλες είναι σχετικά σύνηθες φαινόμενο στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν τεχνητά νησιά και χιονοδρομικά κέντρα στην έρημο. Όπως εξηγεί στην Independent ο Jarmo Kotilaine της National Commercial Bank της Τζέντα «Σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα project γίνονται για την δημιουργία εντυπώσεων και δημοσίων σχέσεων και δίνουν ταυτότητα σε μια πόλη, υποδηλώνοντας οικονομική ευρωστία».
Ο συντάκτης του Architect’s Journal Rory Ocayto ήταν πιο καυστικός χαρακτηρίζοντας ως «ανούσιο» το χτίσιμο όλο και ψηλότερων κτηρίων, αμφισβητώντας τη χρηστικότητά τους, ειδικότερα από τη στιγμή που η αρχιτεκτονική πλέον, επιτρέπει πιο ενδιαφέρουσες και καινοτόμες κατασκευές.

ΠΗΓΗ : clickatlife.gr