Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

O ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



Από τις λίγες αχτίδες ελπίδας για ανάπτυξη, αποτελεί η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στους New York Times με τίτλο «Για τους τουρίστες, το ελληνικό χρέος είναι κάτι μακρινό». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μπορεί ο εγχώριος τουρισμός να έχει σημειώσει πτώση 20%, ωστόσο οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με 16,5 εκατ. αφίξεις, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 12% σε σχέση με το 2010. Ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο των New York Times γίνεται και για έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό και σύμφωνα με την εφημερίδα για το 2012 υπολογίζεται πως θα ανέλθουν σε 11 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση περίπου 12% σε σχέση με το 2010.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ και 1 στις 5 θέσεις εργασίας.
«Χωρίς αμφιβολία, ο τουρισμός έχει ήδη βοηθήσει, απαλύνει το χτύπημα της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, και συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Οι νέες αγορές αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι παλιές επιστρέφουν με το παλιό πάθος για την Ελλάδα».
Επενδύσεις
Ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο των New York Times γίνεται και για τις επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης πολλές επενδύσεις οι οποίες επιδοτούνται από την Ε.Ε. ήταν υπό συζήτηση. Μάλιστα η Γερμανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ορισμένα έργα μετά τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της βιομηχανίας αυτό το έτος. Οι οικονομολόγοι στην Ελλάδα λένε ότι η χώρα πρέπει να «φύγει» έξω από την παλιά φόρμουλα ήλιο και θάλασσα και να αρχίσει τροφοδοσία περισσότερο σε εξειδικευμένα ενδιαφέροντα για να προσελκύσουν τους επισκέπτες όλο το χρόνο, τονίζει το άρθρο.

Γιώργος Ανδρής
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE