Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

5/5/2011 ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Θεσσαλονίκη 5/5/2011

Από σήμερα σταματάει η μεταφορά μαθητών από τα τουριστικά λεωφορεία του νομού  Θεσσαλονίκης  και θα συνεχίσει επ’ αόριστον μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ιδιοκτητών πούλμαν .
Το αντικείμενο  διαμάχης ήταν η  επιστολή της ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ  που ζητούσε από  τους  λεωφορειούχους  να μειώσουν κατά 20 % την τιμή των  δρομολόγιων  που έχουν ήδη εκτελεστεί .
 Σκληρή ήταν η απάντηση του  προέδρου του διοικητικού  συμβουλίου  Κ ΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ  του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Η απάντηση όπως εστάλη :
Κύριε Περιφερειάρχη,              
απαντώντας στο σχετικό έγγραφο σας, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:             
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε δεχτεί μειώσεις της τάξεως του 4% - 5% καθώς τον τελευταίο χρόνο  (τελευταίες συμβάσεις) μείωση της τάξεως του 11%.         
 Σε αντίθεση, τα λειτουργικά έξοδα την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί κατά: 50% τα καύσιμα, 15% τα ασφάλιστρα, 10% η μισθοδοσία, 10% τα τέλη κυκλοφορίας, όπως επίσης 15% - 20% η συντήρηση των λεωφορείων (ανταλλακτικά, service κ.α.).
 Προσπαθώντας οι μεταφορείς να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από τις τέως  νομαρχίες και νυν περιφέρεια, αναγκάζονται να προσφύγουν σε δανεισμό από τράπεζες, χάνοντας έτσι ποσοστό 10% - 15% των δεδουλευμένων απαιτήσεων τους.     
Σήμερα με το από 4-4-11 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών καλούνται όλοι οι μεταφορείς να δεχθούν περικοπή του 20% των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδώσει ενώ έχουν πληρώσει για τα τιμολόγια αυτά ΦΠΑ, και έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου εισοδήματος για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.
  Όπως εξάλλου γνωρίζετε το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διότι η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών δεν οφείλει κανένα ποσό από τη μεταφορά μαθητών του 2010, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχει εξοφληθεί μέχρι και τον Ιούνιο- εκτός μικρών εξαιρέσεων  μέχρι και το Σεπτέμβριο- ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης  έχει εξοφληθεί μόνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 και εκκρεμεί η εξόφληση για τους υπόλοιπους 11 μήνες μέχρι την 31/12/2010.
Διερωτόμαστε λοιπόν :Πως είναι δυνατόν σε αυτό το «Κράτος Δικαίου» να υπάρχουν πολλά μέτρα και σταθμά και να διαχωρίζονται οι πολίτες σε κατηγορίες;  Πως είναι δυνατόν να θέλει το ίδιο το κράτος να μην τηρεί «ιδιωτικά συμφωνητικά» που έχουν υπογράψει οι εντεταλμένοι  εκπρόσωποί του και να τα αναιρεί αφού έχουν πραγματοποιηθεί αυτά που αναφέρονται στα ιδιωτικά συμφωνητικά ως προς την υποχρέωση από την πλευρά των αναδόχων – πολιτών;         
 Κύριε Περιφερειάρχη, θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΛΗΣΤΡΙΚΗ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ τη συμπεριφορά της κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών με την αποστολή της 4-4-11 επιστολής για μείωση του 20% των δεδουλευμένων απαιτήσεων μας για το έτος 2010.  
Καταδικάζοντας την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σας απαντούμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι  να δεχτούμε καμιά απολύτως μείωση για τους λόγους που προαναφέραμε και σας γνωστοποιούμε  ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο στο ακέραιο τα ποσά των δεδουλευμένων απαιτήσεών μας  καθώς και νομιμότοκα.
Επίσης, σας δηλώνουμε ότι αν μέχρι την Τετάρτη 4-5-2011 δεν αρθεί η ανωτέρω απόφαση , τότε από την Πέμπτη  5-5-2011 διακόπτουμε επ’ αόριστον τη μεταφορά των μαθητών.           
  
Για το Δ.Σ. 
Πρόεδρος            Γεν.Γραμματέας                                
Χαραλάμπους Γιώτης          Χρήστου Δ