Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών

              Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών

Το πρώτοΒΉΜΑ για την επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών φαίνεται πως γίνεται με τροπολογία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά σε νόμο που ψηφίστηκε την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία επανασυστήνεται η Επιστημονική Επιτροπή των Σχολών Ξεναγών, που ήταν απαραίτητη για την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία των σχολών ξεναγών του Υπουργείου. 
Έπεται τώρα η συνέχεια, με την επικαιροποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών για την κάλυψη των αναγκών της τουριστικής αγοράς, της απαραίτητης πρακτικής άσκησης των σπουδαστών και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ15565 περί ελάχιστης εκπαίδευσης του ξεναγού στην Ευρώπη.
Με την προς ψήφιση ρύθμιση θεσμοθετείται πενταμελής γνωμοδοτική Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη κατά Κύριο λόγο από μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης για το επάγγελμα του ξεναγού. Σκοπός είναι να γίνει άμεσηΣΎΝΔΕΣΗ του επαγγέλματος του ξεναγού με την προστασία της ιστορικής και πολιτιστική κληρονομιάς της χώρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης, η οποία παρέχεται τόσο μέσω Σχολών Ξεναγών και των ταχύρρυθμων μαθημάτων κατάρτισης. 
Για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού είναι επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση ενός οργάνου το οποίο θα συνδράμει και να καθοδηγεί επιστημονικά και εκπαιδευτικά το Υπουργείο Τουρισμού όσον αφορά στην εκπαίδευση του ξεναγού. Εξάλλου, η πενταμελής σύνθεσή της, o μικρός δηλαδή αριθμός των μελών της, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της, σε αντίθεση με αντίστοιχη προγενέστερη ρύθμιση, η οποία καταργήθηκε με την Παρ. 2 Του άρθρου 50 τοι' v.4403/2016, στην οποία προβλεπόταν η συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής με 11 μέλη, αριθμός o οποίος την Επιτροπή μη λειτουργική. 
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία:
1. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού συγκροτείται πενταμελής γνωμοδοτική Επιστημονική Επιτροπή αρμόδια για θέματα των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού και λοιπά θέματα εκπαίδευσης ξεναγών, αποτελούμενη από:
a) Τέσσερα μέλη ΔΕΠ ειδικοτήτων συναφών με την εκπαίδευση των ξεναγών και
Β έναν της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Τουρισμού, με τον αναπληρωτή του. 
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ένας εκ των ανωτέρω μελών ΔΕΠ. Καθήκοντα γραμματέως της Επιτροπής ασκεί υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος ορίζεται με την ίδια απόφαση. 
2. Έργο της Επιτροπής είναι η υποβολή προτάσεων για θέματα εκπαίδευσης ξεναγών, ιδίως δε όσον αφορά στις Σχολές Ξεναγών, η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα σπουδών, τον ορισμό ειδικοτήτων των προς πρόσληψη εκπαιδευτικών και την υπόδειξη εκπαιδευτικών συγγραμμάτων. 
3. Η επιστημονική επιτροπή συμβουλεύει τον πρόεδρο αυτής. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής δύνανται να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, κατά περίπτωση, υπηρεσιακοί παράγοντες, οι Προϊστάμενοι Των Σχολών Ξεναγών, εκπρόσωποι του διδακτικού προσωπικού, των σπουδαστών και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων.
Η εν λόγω ρύθμιση εισάγεται αρμοδίως καθώς το επάγγελμα ξεναγού υπάγεται στην ρυθμιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού. Κατά τη σύνταξη της εισαγόμενης ρύθμισης τηρήθηκαν οι νομοτεχνικέςΟΔΗΓΊΕΣ της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (Κ.Ε.Ν.Ε.) Και οι κανόνες καλής νομοθέτησης.