Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων προσελκύει η Αθήνα



Οι εξαιρετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων για νέες επενδύσεις στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Η Αθήνα με γρήγορα βήματα διαμορφώνεται σε ανερχόμενο city break προορισμό, με τους επισκέπτες από Μέση Ανατολή, Ρωσία, Ασία και Αμερική να την επισκέπτονται όλο τον χρόνο ως βασικό τους προορισμό.

Απότομη άνοδος του τουρισμού της πρωτεύουσας φαίνεται ότι έχει βαλθεί να μεταμορφώσει την πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Συντάγματος, που από διοικητικό και χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας έχει εξελιχθεί σε καθαρά τουριστικό, με τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης να ανοίγουν η μία μετά την άλλη.

Ειδικά στον χώρο της φιλοξενίας παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα για νέες επενδύσεις σε όλο το Κέντρο της πόλης, ακόμη και σε σημεία που μέχρι πρότινος είχαν απαξιωθεί. Ο λόγος για την περιοχή της Ομόνοιας, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, και τώρα φαίνεται ότι προσελκύει εκ νέου το ενδιαφέρον.

Για την ώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επαναλειτουργία παλαιών μονάδων όπως συνέβη στην περίπτωση του Wyndham Grand Athens και του Athens Tiare, τα οποία άνοιξαν στην θέση παλιότερων ξενοδοχείων της Grecotel σε πλατεία Καραϊσκάκη και Ομόνοια αντίστοιχα.

Ανάλογες ενέργειες για επαναλειτουργία εγκαταλελειμένων ξενοδοχειακών μονάδων υπό άλλη ιδιοκτησία και brand name γίνονται για ακόμη δύο ξενοδοχεία στην περιοχή της Ομονοίας. Ενώ και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, έχει κινήσει μια σειρά προκαταρκτικών διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει σε διακήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια επί της οδού Σταδίου.

Ταυτόχρονα, προχωρημένες είναι οι διαδικασίες για τη μετασκευή κτιριακού συγκροτήματος σε ξενοδοχείο, επί της οδού Αγ.Κωνσταντίνου, επίσης ιδιοκτησίας ασφαλιστικού ταμείου. Όπως και η λειτουργία νέου ξενοδοχείου στην πλατεία Κολοκοτρώνη επί της οδού Σταδίου σε κτίριο που πωλήθηκε από την ΟΤΕ Ακίνητα. 

Αλλά και στην Ερμού αναμένονται νέες αφίξεις. Μετά το εκπληκτικό Electra Metropolis στο παλιό κτίριο του Υπουργείου Παιδείας στην Μητροπόλεως, ακόμη ένα ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του επί της οδού Ερμού.

Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται και σε υποβαθμισμένες περιοχές του Κέντρου όπως η Βικτώρια, το Πεδίον του Άρεως και η περιοχή του Πολυτεχνείου, λόγω της γειτνίασης με το σημαντικότερο και μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό στην Πατησίων. Μάλιστα, ακριβώς απέναντι του μουσείου, στον χώρο που λειτουργούσε παλαιότερα το θερινό θέατρο «Αθήναιον» έχει προγραμματισθεί η ανέγερση νέου ξενοδοχείου γαλλικών συμφερόντων.

Ενώ, το άνοιγμα του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο έχει δημιουργήσει προοπτικές και για τουριστικές περιοχές και στον άξονα της Συγγρού με το παλιό Athens Ledra να περνάει σε Κινέζους επενδυτές και να ανοίγει εκ νέου. Και τον όμιλο Χανδρή να ανακαινίζει και να μετονομάζει το ιδιοκτησίας του Metropolitan Hotel δίπλα στο Πλανητάριο σε Athens Marriott.

Σε τελικό στάδιο επίσης βρίσκεται η λειτουργία και δεύτερου ξενοδοχείου στην Αθήνα από την αμερικανική αλυσίδα Wyndham Group Hotel, μετά το άνοιγμα του Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη το Δεκέμβριο.

Τέλος, από το Υπουργείου Τουρισμού σημειώνουν ότι το 2017 ο τουρισμός της Αθήνας θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια επισκέπτες λόγω της εκτεταμένης προώθησης της Αθήνας ως all season προορισμού και ήδη η κίνηση από το ξεκίνημα του Ιανουαρίου δείχνει αυξημένη με τη ζήτηση από εκτός Σέγκεν επισκέπτες να έχει ανέβει κατακόρυφα. Και τονίζεται ότι μέσω της λειτουργίας της Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του υπουργείου έχουν υποβληθεί 140 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια εγκρίσεων και προσδοκούν ότι το 2017 θα αποτελέσει αφετηρία για την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων με έμφαση στην ποιότητα

πηγή: Πρακτορείο Tourism