Πληρότητα έως και 90% παρουσίασαν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα ξενοδοχειακά καταλύματα της ανατολικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τους προέδρους των συλλόγων ξενοδόχων Καβάλας και Δράμας. Βούλγαροι, Τούρκοι αλλά και Έλληνες εκδρομείς ήταν εκείνοι που επέλεξαν περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας για ολιγοήμερες διακοπές τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, με τους Βούλγαρους επισκέπτες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό.
Ξενοδοχεία της Καβάλας είχαν ακόμα και διπλά ρεβεγιόν παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποια άλλα επέλεξαν ορχήστρες από τη Σόφια, προκειμένου να διασκεδάσουν τους πελάτες τους που στην πλειονότητά τους προέρχονταν από την πρωτεύουσα της γείτονος και πόλεις της νότιας Βουλγαρίας.
Ο Αντώνης Μιτζάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Καβάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε: «Οι Βούλγαροι επισκέπτες ήρθαν κατά κύριο λόγο μεμονωμένα κι όχι σε οργανωμένα γκρουπ όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι αργίες του τριημέρου των Χριστουγέννων βοήθησαν ώστε και Ελληνες επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας». Ο κ. Μιτζάλης υπογράμμισε ότι την Πρωτοχρονιά αρκετά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, προερχόμενων από την Κωνσταντινούπολη, που επέλεξαν την Καβάλα για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου και σε αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός. Η εκτίμηση του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Καβάλας είναι ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης έφτασε το 80%.
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της τουριστικής κίνησης σε Καβάλα και Θάσο και για τη νέα χρονιά, καθώς όπως τόνισε υπάρχει αρκετά καλός αριθμός κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αναμένεται και σημαντική αύξηση τουριστών μέσω του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», με το δεδομένο ότι ήδη υπάρχει αύξηση σε προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ.
Ονειρούπολη και Φαλακρό τα δυνατά χαρτιά της Δράμας
Ο Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δράμας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι στην περιοχή υπάρχει τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων: στη πόλη της Δράμας η πληρότητα έφτασε το 90%, στη περιφέρεια του νομού, στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, κυμάνθηκε μεταξύ 60% και 70%.
Ο κ. Καλλίας υπογραμμίζει ότι η λειτουργία της Ονειρούπολης ήταν και φέτος καταλυτική στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς Έλληνες και Βούλγαροι έσπευσαν να την επισκεφθούν και να περάσουν λίγες όμορφες μέρες. Στον ορεινό όγκο, πρόσθεσε, η τουριστική κίνηση οφείλεται στην ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού, το οποίο όμως δεν λειτούργησε σωστά και οργανωμένα. Όπως ανέφερε ο κ. Καλλίας, το χιονοδρομικό δεν έτυχε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Α.Μ.Θ) της ανάλογης προβολής, ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο και να τονωθεί το τουριστικό προϊόν στον ορεινό όγκο της Δράμας.
«Μπορεί το χιόνι στο Φαλακρό να είναι λίγο και να μην προσφέρεται για χιονοδρομίες, αλλά ως προορισμός προσφέρεται για βόλτες, παιχνίδια και όμορφες αποδράσεις. Δυστυχώς όμως η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. δεν έκανε τίποτα για να το προβάλει και να το στηρίξει, εκτός κι αν το χιονοδρομικό κέντρο ανήκει σε άλλη Περιφέρεια; Είναι επίσης άγνωστο αν θα λειτουργήσει και με ποιο τρόπο το χιονοδρομικό μετά την εορταστική περίοδο, καθώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και γενικότερα υπάρχει μια άρνηση από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. να το ενισχύσει λόγω και πολιτικών σκοπιμοτήτων μετά την έντονη διαφωνία περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Δράμας» είπε.
Ο κ. Καλλίας σημείωσε ότι ο μέγιστος αριθμός διανυκτερεύσεων ήταν δύο με τρεις νύχτες, ενώ η χειμερινή περίοδος είναι για τη Δράμα το δυνατό της χαρτί για στήριξη του τουριστικού προϊόντος και -όπως είπε- αν χαθεί, τότε οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες της περιοχής θα τα βγάλουν πολύ δύσκολα πέρα.
Η θέση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για το χιονοδρομικό του Φαλακρού
Για το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των τοπικών φορέων της Δράμας, η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στις αρχές Δεκεμβρίου, ύστερα από επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Αργυρής Πατακάκης στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Το αίτημα της 27ης Απριλίου 2017, που επικαλείται ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, διαμορφώθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας στην τελική του μορφή στις 23 Αυγούστου 2017 με νέο Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Επισκευή, Συντήρηση, Βελτίωση και Λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», προϋπολογισμού 1.617.000 ευρώ.
Με έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας στις 29 Αυγούστου 2017 το αίτημα αυτό στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το νέο τριετές ΠΔΕ εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο του χιονοδρομικού. Έκτοτε, η Περιφέρεια απέστειλε τέσσερις φορές εγγράφως συμπληρωματικά στοιχεία στο υπουργείο για το θέμα αυτό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί, καθώς εκκρεμεί η απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη που η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Δράμας έχει αναλάβει να εκπονήσει.
Παράλληλα, για τη τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο 2017-2018, η Π.Ε. Δράμας έχει στη διάθεσή της, με έγκριση του περιφερειάρχη, 63.410,38 ευρώ για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ την περσινή περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης είχε εγκρίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 έργο ύψους 187.083,73 ευρώ»
source : ΘΕ
POSTED BY: ADMIN