Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και χρηματοδότηση

Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και χρηματοδότηση

«Η κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών με σημαντικές προοπτικές μεγάλης κερδοφορίας όταν υλοποιούνται στην πράξη», απάντησαν κατηγορηματικά τρεις νέοι επιχειρηματίες με διαφορετική καταγωγή, σε τηλεοπτική εκπομπή βρετανικού καναλιού αφιερωμένη στην καινοτομία. Και οι τρεις, ο καθένας στον τομέα του, είχαν δοκιμάσει και πετύχει να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες στην επιχειρηματική πρακτική, δημιουργώντας σε λίγους μόνο μήνες σημαντική κερδοφορία αλλά και brand name, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όλοι αναφέρονται στο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, στην ανάγκη ύπαρξης καινοτόμων ιδεών και εφαρμογής τους στην επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν τελικά σε περίοδο κρίσης Έλληνες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, έστω και σε μικρή κλίμακα επένδυσης; Απευθύνονται στις τράπεζες για χρηματοδότηση και βρίσκουν τις πόρτες ανοιχτές;
Δύο στις δέκα αιτήσεις επιχειρηματικών δανείων την εποχή της οικονομικής κρίσης αφορούν αναπτυξιακά επιχειρηματικά σχέδια, τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνουν κάποιο είδος εφαρμογής μιας καινοτομίας, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ δάνεια αφορούν αιτήματα για κεφάλαια κίνησης για στήριξη της καθημερινής ρευστότητας, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από επικοινωνία που είχε η «Κ» με αρμόδια επιτελικά τραπεζικά στελέχη.
«Καινοτομία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη την υλοποίηση στην επιχειρηματική πρακτική μιας εφεύρεσης, με τη μορφή της δημιουργίας ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας, αλλά την εφαρμογή στις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες καινοτόμων πρακτικών που ήδη προϋπάρχουν», μας επισημαίνει αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος τράπεζας. «Με την έννοια αυτή, παρά την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε, το ελληνικό επιχειρείν εξακολουθεί να είναι ζωντανό σε σκέψεις και ιδέες και να μην το βάζει κάτω», μας αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεκάδες είναι οι αιτήσεις που λαμβάνουμε από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν και έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, για χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την ταχύτητα παράδοσης αλλά κυρίως τη μείωση του λειτουργικού κόστους, με την εφαρμογή καινοτομίας που προϋπάρχει, όπως για παράδειγμα την αγορά ενός προηγμένου τεχνολογικά εξοπλισμού κ.λπ., μας αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.
Δημιουργία μιας εντελώς νέας «industry», δηλαδή μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη μορφή προϊόντος ή υπηρεσίας που θα προκύψει από τη «μετατροπή» μιας εφεύρεσης σε εμπορική δραστηριότητα, είναι δύσκολο να περιμένουμε στην παρούσα φάση στη χώρα μας, καθώς συνδέεται με μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως τα κονδύλια χρηματοδότησης της έρευνας από την Πολιτεία κ.λπ., που έχει μειωθεί από την κρίση, μας επισημαίνουν.
Χρηματοδότηση, για νέα καινοτόμα προηγμένα μηχανογραφικά συστήματα παραγγελιών, για δημιουργία και λειτουργία σύγχρονης πλατφόρμας διαδικτυακών πωλήσεων με στόχο τη μείωση των εκθεσιακών τους χώρων και του κόστους λειτουργίας. Επίσης, για επιχειρηματικές ιδέες που αφορούν την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με στόχο την εξαγωγή τους, βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τον τουρίστα, είναι μερικά μόνο παραδείγματα αιτήσεων χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών δανείων που περιέχουν την έννοια της καινοτομίας.
Ακριβά δάνεια
«Τα δάνεια στην Ελλάδα στον τομέα επιχειρηματικής πίστης είναι ακριβά», παραδέχονται και τα τραπεζικά στελέχη. Την παρούσα χρονική περίοδο της κρίσης δεν μπορεί να κάνουμε διαφορετικά, καθώς «πληρώνεται» η έλλειψη ρευστότητας. Απολύτως απαραίτητες για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε επιχειρηματικού σχεδίου, τονίζουν, είναι οι εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι ήδη υπάρχοντες πελάτες της κάθε τράπεζας με μακρόχρονη πελατειακή σχέση, οι οποίοι ζητούν χρηματοδότηση για την εφαρμογή στην παραγωγική τους διαδικασία καινοτόμων εφαρμογών. Συμμετέχουν οι τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με καινοτόμες ιδέες, με τη μορφή joint venture; Στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν συνηθίζεται αυτή η πρακτική στη χώρα μας· υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
Του Αλεκου Λιδωρικη
kathimerini.gr