Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

O ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



Από τις λίγες αχτίδες ελπίδας για ανάπτυξη, αποτελεί η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στους New York Times με τίτλο «Για τους τουρίστες, το ελληνικό χρέος είναι κάτι μακρινό». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μπορεί ο εγχώριος τουρισμός να έχει σημειώσει πτώση 20%, ωστόσο οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με 16,5 εκατ. αφίξεις, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 12% σε σχέση με το 2010. Ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο των New York Times γίνεται και για έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό και σύμφωνα με την εφημερίδα για το 2012 υπολογίζεται πως θα ανέλθουν σε 11 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση περίπου 12% σε σχέση με το 2010.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ και 1 στις 5 θέσεις εργασίας.
«Χωρίς αμφιβολία, ο τουρισμός έχει ήδη βοηθήσει, απαλύνει το χτύπημα της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, και συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Οι νέες αγορές αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι παλιές επιστρέφουν με το παλιό πάθος για την Ελλάδα».
Επενδύσεις
Ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο των New York Times γίνεται και για τις επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης πολλές επενδύσεις οι οποίες επιδοτούνται από την Ε.Ε. ήταν υπό συζήτηση. Μάλιστα η Γερμανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ορισμένα έργα μετά τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της βιομηχανίας αυτό το έτος. Οι οικονομολόγοι στην Ελλάδα λένε ότι η χώρα πρέπει να «φύγει» έξω από την παλιά φόρμουλα ήλιο και θάλασσα και να αρχίσει τροφοδοσία περισσότερο σε εξειδικευμένα ενδιαφέροντα για να προσελκύσουν τους επισκέπτες όλο το χρόνο, τονίζει το άρθρο.

Γιώργος Ανδρής
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

.Τουρισμός: Πάνω από το 1% η συμβολή του στο φετινό ΑΕΠ

Τουρισμός: Πάνω από το 1% η συμβολή του στο φετινό ΑΕΠ




Πάνω από 1% θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού φέτος στο ΑΕΠ της χώρας δείγμα της καλής πορείας που καταγράφει το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο θυμίζει ημέρες του 2007, όταν οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια και τα έσοδα ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ (ΤτΕ).

Για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 12% σε σχέση με πέρυσι, με τα χαμόγελα των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας να περισσεύουν. Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με μια αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας.

Επιτέλους σταμάτησε η κατρακύλα του ελληνικού τουρισμού, δηλώνει με νόημα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και του ΣΕΤΕ, Σπύρος Γαλιατσάτος εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών. Ο κ. Γαλιατσάτος αναφερόμενος στα αίτια της παρούσας ανόδου επισημαίνει, ότι μεγάλη ώθηση δόθηκε από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5% και εκτιμά, ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για αύξηση στο ΦΠΑ της εστίασης θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά να εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 6,5% σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του τουριστικού πακέτου, όπως ακριβώς συνέβη και με την διαμονή στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Με αυτό το σκεπτικό, ενιαίος συντελεστής θα εφαρμόζεται επί της συνολικής αξίας των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το κάθε πακέτο, το οποίο μπορεί να έχει μια από τις ακόλουθες πέντε μορφές: «διανυκτέρευση», «διανυκτέρευση με πρωινό», «διανυκτέρευση με ημιδιατροφή», «διανυκτέρευση με πλήρη διατροφή» και «διανυκτέρευση με all inclusive».

Ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι εάν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών και οι εικόνες με τους ταλαιπωρημένους τουρίστες να ταξιδεύουν στα διεθνή ΜΜΕ τα τωρινά ποσοστά θα ήσαν μεγαλύτερα. Ωστόσο εκτιμά ότι και την επόμενη τουριστική περίοδο ο ελληνικός τουρισμός θα διατηρήσει τα εφετινά «κεκτημένα» και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο κατά πόσον η απεργία των αυτοκινητιστών θα επηρεάσει και σε τι βαθμό τα τουριστικά μεγέθη το 2012.

Στην κούρσα της ανόδου του τουριστικού ρεύματος εφέτος εξακολουθούν να ηγούνται, πάντα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, η Ρόδος και η Κως, με το νησί των Ιπποτών να πετυχαίνει άνοδο των αφίξεων στο επτάμηνο 28,2% και το νησί του Ιπποκράτη άνοδο 26,2%. Σημαντικά ποσοστά ανόδου εμφανίζουν επίσης το Ηράκλειο με 14,4%, τα Χανιά με 8,52% αλλά και η Θεσσαλονίκη με 11,77%.

πηγη :sky.gr

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Tουρισμός: Τα ελληνικά νησιά τα καλύτερα στον κόσμο!

Tουρισμός: Τα ελληνικά νησιά τα καλύτερα στον κόσμο!


Οι αναγνώστες ψήφισαν για 14η χρονιά, και ανέδειξαν ως καλύτερα νησιά στον κόσμο τα ελληνικά. Πρώτη φορά στα χρονικά καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, το σύνολο των νησιών μιας χώρας!

Εξέχουσα θέση σε αυτή την πρωτιά καταλαμβάνουν η Κρήτη και οι Κυκλάδες που αναδείχθηκαν στη πρώτη θέση σε όλα τα κριτήρια που έθεσε το περιοδικό.

Μεταξύ αυτών οι παραλίες, η ποιότητα του φαγητού και τα εστιατόρια, το τοπίο και η φιλοξενία των τουριστών.

Ανάμεσα στα 20 πρώτα νησιά περιλαμβάνονται επίσης οι Μαλδίβες (2η), το Μπαλί (3η), τα νησιά Μπαρμπέϊντος (4), η Μαυριτανία, η Μαγιόρκα, η Σάντα Λουτσία, οι Σεϋχέλλες, το Πουκέ, τα νησιά Φίτζι, η Σικελία, η Σαρδηνία, η Κορσική και η Μάλτα



ΠΗΓΗ : sky.gr .

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Καλύτερη πόλη στον κόσμο η Μελβούρνη

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Καλύτερη πόλη στον κόσμο η Μελβούρνη - 67η η Αθήνα

Τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας μέσα στη δεκάδα!


Tον τίτλο της καλύτερης πόλης του κόσμου επανέκτησε η Μελβούρνη, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit
Η έρευνα με τίτλο Global Liveable Survey μελέτησε συνολικά 140 πόλεις στον κόσμο και πρώτη όσον αφορά στο επίπεδο ζωής αναδείχθηκε η Μελβούρνη κερδίζοντας τα πρωτεία από το Βανκούβερ του Καναδά.
Το Economist Intelligence Unit ερεύνησε την πολιτική σταθερότητα, το ποσοστό εγκληματικότητας, το σύστημα υγείας, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την παιδεία αλλά και την πολυπολιτισμικότητα κάθε πόλης.
ΑΔΕΛΑΙΔΑ
Αξιοσημείωτο είναι πως η Αυστραλία έχει τέσσερις πόλεις μέσα στην πρώτη δεκάδα και ο Καναδάς τρεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς είναι κατά σειρά:

1) Μελβούρνη
2) Βιέννη
3) Βανκούβερ
4) Τορόντο
5) Κάλγκαρι
6) Σίδνεϊ
7) Ελσίνκι
8) Πέρθη
9) Αδελαϊδα και
10)Όκλαντ
ΒΙΕΝΝΗ

«Για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία η Μελβούρνη έρχεται στην πρώτη θέση. Και αυτό σε μια περίοδο που η αξία του δολαρίου Αυστραλίας βρίσκεται στα ύψη και εμποδίζει τον αυστραλιανό τουρισμό» - δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ρόμπερτ Ντόϊλ.

ΤΟΡΟΝΤΟ
Σε ερώτηση αν ο δήμος πανηγυρίσει την «πρωτιά» ο κ. Ντόϊλ απάντησε: «Όχι βέβαια. Εμείς το ξέραμε πως η πόλη μας είναι η καλύτερη στον κόσμο».

Η Αθήνα στην 67η θέση

Το Παρίσι βρίσκεται στη 16η θέση, το Τόκιο στη 18η. Στις ΗΠΑ, η πόλη με την καλύτερη θέση είναι η Χονολουλού (26η). Το Λονδίνο βρίσκεται στην 53η θέση, ακριβώς πίσω από τη Σιγκαπούρη, ενώ η Αθήνα καταλαμβάνει την 67η θέση.

Η Τρίπολη πέρασε από την 107η θέση στην 135η.
ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ
Όπως και στην προηγούμενη κατάταξη, η Χαράρε έρχεται τελευταία, ακριβώς μετά την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, την Ντάκα, και αυτή της Παπουασίας-Νέα Γουινέα, το Πορτ Μόρεσμπι.






ΠΗΓΗ : CRETALIVE.GR