Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ από 11% σε 5,5%





H κυβέρνηση μειώνει το ΦΠΑ στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 11% στο 6,5% σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον παραπαίοντα κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες την εφαρμογή του μέτρου θα προβλέπει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην φορολογία των επιχειρήσεων που θα καταθέσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρχές Δεκεμβρίου στην Βουλή.

Η κυβέρνηση μετά από αρκετό καιρό όπως φαίνεται τείνει ευήκοον ους στις δραματικές εκκλήσεις των φορέων του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι επανειλημμένως έχουν ζητήσει να μειωθεί η φορολογία.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν την μείωση του ΦΠΑ ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ πολύ χαμηλότερους από αυτόν που εφαρμόζει η Ελλάδα ( 11%).


Για παράδειγμα στη Γαλλία ο συντελεστής ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες είναι 5,5%, στην Πορτογαλία και την Κύπρο 5%, στην Ισπανία 7%, στην Τουρκία 8% και στη Γερμανία 7%.

Η μείωση των φόρων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης.

Η ύφεση το 2011 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2,6% που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση, πιθανότητα να φτάσει και το 3% με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τον τουρισμό να είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την ελληνική οικονομία.

Δίνοντας ένα στίγμα της συμβολής που έχουν οι τουριστικές εισπράξεις στην αύξηση του ΑΕΠ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μία υστέρηση των εσόδων από τον τουρισμό της τάξεως του 10% μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1%.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό από την στιγμή που η Ελλάδα αδυνατεί να βρει για κάποιο ισχυρό παραγωγικό κλάδο για να κρατηθεί και να πάρει βαθιές ανάσες από την ύφεση. ( σ.σ. οικοδομή, εμπόριο παρουσιάζουν διαρκή συρρίκνωση).
Η σπουδαιότητα των εσόδων από τον τουρισμό δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της συναλλαγματικής ενίσχυσης.

Συμβάλλει σημαντικά και στην μείωση της ανεργίας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καλύπτει το 10% της συνολικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους οι δύο φετινές αυξήσεις που έγιναν στον ΦΠΑ και τις οποίες κλήθηκαν να «απορροφήσουν» οι ίδιες οι εταιρίες επιβάρυναν σημαντικά τις επιχειρήσεις του κλάδου που αναγκάστηκαν να ρίξουν σημαντικά τις τιμές τους για να υποστηρίξουν τα τουριστικά τους προϊόντα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό να οδηγηθούν σε «λουκέτο».

Έτσι η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% που θα προβλέπει το νομοσχέδιο θα είναι λύση επιβίωσης για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ θα επιβαρύνονται επίσης και οι υπηρεσίες ( εστιατόρια, καφετέριες ) που λειτουργούν εντός των ξενοδοχειακών μονάδων.

πηγή:
www.bankingnews.gr