Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΔΕΣΜΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ -ΑΡΣΗ ΤΟΥ CABOTAGE



Δέσμη μέτρων για τουρισμό
Εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ

Την κατάργηση των αερολιμενικών τελών σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για τη φετινή θερινή περίοδο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χθες το βράδυ στη γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η προσέλκυση περισσότερων πτήσεων τσάρτερ με τουρίστες, καθώς εκτιμάται ότι με το μέτρο αυτό τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα γίνουν πιο ελκυστικά δεδομένου ότι οι αερομεταφορείς, και κυρίως οι εταιρείες χαμηλού κόστους, θα γλιτώσουν δαπάνες τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Στη δέσμη των αεροπορικών μέτρων για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε την οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας, καθώς και το «ξεκόλλημα» της υπόθεσης των υδροπλάνων. «Ναι, είμαστε αποφασισμένοι και αυτό να προχωρήσει έπειτα από έξι χρόνια μεγάλης διαφήμισης και μηδενικής αποτελεσματικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα γίνουν δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης visa για τουρίστες που προέρχονται από νέες, δυναμικές και ανερχόμενες αγορές όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας,
ενώ τόνισε ιδιαίτερα το χρονίζον πρόβλημα της άρσης του καμποτάζ που «διώχνει» τα ξένα κρουαζιερόπλοια από τα ελληνικά λιμάνια.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός έθεσε ως χρονικό όριο τα τέλη Μαΐου για την ολοκλήρωση του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε άμεσα να προχωρήσει η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα.

Η άρση του καμποτάζ αποτελεί χρόνιο αίτημα των τουριστικών φορέων, για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας.
Λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, δεν επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια που φέρουν σημαία κράτους μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τουρίστες σε ελληνικό λιμάνι (καμποτάζ). Η απαγόρευση αυτή αποκλείει τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά λιμάνια ως βάση για τις κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επωφελούνται οι γειτονικές χώρες.

Υπολογίζεται ότι λόγω του καμποτάζ η ελληνική οικονομία έχει απώλεια εσόδων της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ακόμα, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται η προώθηση του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό έως τον ερχόμενο Ιούνιο και η απόσυρση των παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων μέσω του Πράσινου Ταμείου που δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος ζήτησε να υπάρξει ένα «ισχυρό υπουργείο Τουρισμού με ενισχυμένες αρμοδιότητες», ενώ απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό «να περιλάβει τον τουρισμό στο πλαίσιο των αναγκαίων ανατροπών που επιχειρεί». Ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων με τον τουρισμό υπουργείων, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, «δεν είναι δυνατό να είναι αποτελεσματικός, παρά μόνο όταν γίνεται απευθείας από το γραφείο του Πρωθυπουργού».

ΠΗΓΗ : εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ