Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Σε νευρική κρίση οι τουριστικοί πράκτορες οργάνωσης ταξιδιών:

Σε νευρική κρίση οι τουριστικοί πράκτορες οργάνωσης ταξιδιών: Πέντε αλήθειες για να μην τρελαθούμε...


Όσα λίγα έχουμε, με πολύ κόπο χτίσει τα τελευταία χρόνια και έχουμε περισώσει από την πρωτοφανή πενταετή ελληνική κρίση, στην τουριστική δραστηριότητα τίθενται εν αμφιβόλω. Δεν τίθεται όμως εν αμφιβόλω η υπερπροσπάθεια να έχουμε ψηλά το κεφάλι και να μη γίνουμε οι "απατεώνες" με πρόσχημα την οικονομική κρίση, να στερήσουμε από τους συμπατριώτες πελάτες μας το διήμερο, τριήμερο, άντε και επταήμερο ταξίδι διακοπών τους ή πολλές φορές ενός σημαντικού ταξιδιού τους, που ορισμένοι έχουν στερηθεί αρκετό χρήμα όλο το χρόνο για να το πραγματοποιήσουν.


Η κρίση και η συνέπεια μιας τουριστικής δραστηριότητας... Για να μην τρελαθούμε... Ας διαχωρίσουμε τον απατεώνα από τον “παλαιστή” επαγγελματία.

Σε νευρική κρίση οι τουριστικοί πράκτορες οργάνωσης ταξιδιών λόγω capital controls. Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο αναφορικά με τα αποτελέσματα των capital Controls στον τουρισμό αναγκάζομαι ως τουριστικός επιχειρηματίας 35 χρόνια που βρίσκομαι σ‘αυτόν τον χώρο, να προσπαθήσω μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή των δημοσιευμάτων σε τοπική εφημερίδα στο ότι δηλαδή τα capital controls είναι η “αιτία όλων των δεινών” και να καταγράψω ενδεικτικά πέντε αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν για να γίνει αντιληπτό στους αναγνώστες, αλλά και στους εν δυνάμει πελάτες μας, στο δύσκολο περιβάλλον που επιχειρούμε.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, πολλές φορές υπότροπες σε παραβιάσεις της νομοθεσίας, να καθορίζουν συμπεριφορές του κλάδου και ιδιαίτερα των επιχειρηματιών, που παλεύουν και αντιστέκονται.

Η πρώτη αλήθεια
Ξεκινώντας από τα capital controls στην τουριστική δραστηριότητα, ειδικότερα αυτή του εξερχόμενου τουρισμού, η οποία και σταμάτησε να λειτουργεί με την προκήρυξη του ατυχούς δημοψηφίσματος, με πλήρη αναστολή οποιαδήποτε δραστηριότητας στο εξωτερικό η  με πλήρη απαγόρευση  οποιαδήποτε αναγκαιότητα πληρωμής στο εξωτερικό ακόμα βασικών αναγκαίων δαπανών να λειτουργήσει μια επιχείρηση με διεθνοποιημένες υποχρεώσεις σε τρίτους όπως τα πρακτικά προβλήματα –πληρωμές για servers για υπηρεσίες icloud ,για υπηρεσίας συμμέτοχής σε συστήματα ηλεκτρονικών κρατήσεων στο εξωτερικό, δυσκολίες πληρωμής στο εξωτερικό, διαδέχεται μια γενικότερη αμφισβήτηση της προοπτικής του κλάδου των τουριστικών γραφείων που απασχολούν αρκετές χιλιάδες έμμεσα και άμεσα απασχολουμένους στη χώρα μας.

Η δεύτερη αλήθεια
Με την αιτιολογία των capital controls δεν σταματάς την ήδη προαγορασμένη εντολή που έλαβες πριν την επιβολή τους, από τον μεμονωμένο  πελάτη σου για να ταξιδεύσει στο εξωτερικό. Για τυχόν προβλήματα που προέκυψαν τον  ενημερώνεις και στην χειρότερη περίπτωση επιστρέφεις τα χρήματα που δε χρησιμοποιήθηκαν για την ταξιδιωτική εντολή που είχεις λάβει. Είναι πολλές εκατοντάδες οι τουριστικού πράκτορες σε όλη την ελληνική επικράτεια, που καθημερινά χωρίς καμμιά φροντίδα της πολιτείας προσπαθούν να βρούν λύσεις η να εφεύρουν λύσεις για να εξυπηρετήσουμε  τους πελάτες μας και να υλοποιήσουμε τις ταξιδιωτικές εντολές που έχουμε λάβει.

Η τρίτη αλήθεια
Με τις μέχρι σήμερα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει προβλεφθεί καμία πρωτοβουλία  για άρση της ασφυξίας που επιβλήθηκε στην τουριστική δραστηριότητα των τουριστικών γραφείων τα οποία εγκλωβισμένα στο άσχημο  οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, προσπαθούν στην καθημερινότητα τους να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Δεν επιτρέπονται η μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας στον αντίστοιχο λογαριασμό της αλλοδαπής εταιρείας. Σε αναμονή εβδομάδων βρίσκονται όλα τα σχετικά αιτήματα στα τραπεζικά ιδρύματα... Πως θα εξασφαλίσουμε τις υπηρεσίες των πελατών μας;

Η τέταρτη αλήθεια
Η αποσύνθεση της Διοίκησης, έχει φτάσει σε τέτοια σημείο διάλυσης, που δεν υπάρχουν ούτε στην σκέψη, έτοιμα σχέδια αντιμετώπισης αντίστοιχων οικονομικών κρίσεων, πόσο  δε μάλιστα να επιχειρήσουν ορισμένοι σοφοί της πλάκας, όπως ευρέως τελευταία συζητιέται ακόμη και για μια αλλαγή του νομισματικού μας συστήματος με την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Συνεχίζουν να αυτοσχεδιάζουν σε σενάρια με “δίδακτρα” που τα πληρώνουν, αφ‘ενός τα συνήθη φορολογικά υποζύγια αφ‘ετέρου οι ανυπεράσπιστες επιχειρήσεις που δέχονται τις επιπτώσεις από την ανικανότητα του κράτους και των εκάστοτε εκπροσώπων να διαφυλάξει το επιχειρείν. Η συνήθη “δημοκρατική ευαισθησία” ορισμένων “δημοκρατών” να προσφεύγουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στις κάλπες, αν συνεχισθεί θα δώσει και την χαριστική βολή στην επιχειρηματικότητα που αργοπεθαίνει.

Η πέμπτη αλήθεια
Οι δυνητικοί πελάτες μας, στο κυνήγι του φθηνού πακέτου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, στο κυνήγι των οικονομικών λύσεων κάνουν έρευνα αγοράς, χωρίς να κάνουν έρευνα σοβαρότητας και εγγύησης του ταξιδιωτικού διαμεσολαβητή, του ταξιδιωτικού φορέα, που θεώρησε ότι μπορεί να τον εμπιστευθεί για την οποιαδήποτε ταξιδιωτική του ανάγκη μόνο από ένα οικονομικό πακέτο διακοπών. Είναι συνυπεύθυνοι λοιπόν στις επιπόλαιες επιλογές με στόχο μόνο το φθηνό και από όποιον και αν το προσφέρει…

Τέλος, θέλω μια τελευταία επισήμανση μετά τις πέντε αλήθειες: Όσα λίγα έχουμε, με πολύ κόπο χτίσει τα τελευταία χρόνια και έχουμε περισώσει από την πρωτοφανή πενταετή ελληνική κρίση, στην τουριστική δραστηριότητα τίθενται εν αμφιβόλω. Δεν τίθεται όμως εν αμφιβόλω, θεωρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών πρακτόρων του Βόλου, τουλάχιστον για την υπερπροσπάθεια να έχουμε ψηλά το κεφάλι και να μη γίνουμε οι “απατεώνες” με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα προκειμένου να στερήσουμε από τους συμπατριώτες πελάτες μας το διήμερο, τριήμερο, άντε και επταήμερο ταξίδι διακοπών τους ή πολλές φορές ενός σημαντικού ταξιδιού τους, που ορισμένοι έχουν στερηθεί αρκετό χρήμα όλο το χρόνο για να το πραγματοποιήσουν.




O κ. Κώστας Λεβέντης είναι τουριστικός πράκτορας - ξενοδόχος, γενικός διευθυντής Les Hirondelles.
- See more at: http://traveldailynews.gr/columns/article/2916#sthash.wML3OKh5.dpuf

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Πού μπορείτε να κρύψετε τα χρήματά σας Έξυπνες συμβουλές για ταξιδιώτες και μη











Η προετοιμασία ενός ταξιδιού, ειδικά αν σκοπεύει να ταξιδέψει κανείς μόνο με μια χειραποσκευή προσπαθώντας να χωρέσει όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για το ταξίδι του μέσα σε μια μικρή βαλίτσα, μπορεί να αποδειχθεί… πονοκέφαλος για πολλούς ταξιδιώτες.
Όχι όμως και για τον Dave Hax, που εργάζεται στο Holiday Inn Express, ο οποίος αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά του για πιο άνετα ταξίδια: από το πώς να χωρέσετε περισσότερα ρούχα και αντικείμενα σε μια βαλίτσα, μέχρι το πού μπορείτε να κρύψετε χρήματα για ώρα ανάγκης.
  1. Τυλίξτε τα παπούτσια σας με ένα σκουφάκι για το ντουζ, για να μη λερώσετε τα ρούχα
  2. Βάλτε σακουλάκια τσαγιού μέσα στα παπούτσια για να μυρίζουν ευχάριστα
  3. Προστατέψτε το λαπτοπ τυλίγοντάς το μέσα σε ένα φούτερ
  4. Χωρέστε την αλλαξιά μιας μέρας σε μια μικρή τσάντα
  5. Στηρίξτε το iPhone σας στα γυαλιά ηλίου, ή μέσα σε μια σακουλίτσα και απολαύστε την ταινία σας
  6. Χρησιμοποιήστε το φούτερ σας σα μαξιλάρι
  7. Ρυθμίστε το τηλέφωνο σε airplane mode για εξοικονόμηση μπαταρίας
  8. Κρύψτε τα χρήματά σας σε ένα παλιό λιποζάν.


ΠΗΓΗ : NEWS.GR