Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αρχιζει η μάχη για το ελληνικό τουριστικό Ελντοράντο

Αρχιζει η μάχη για το ελληνικό τουριστικό Ελντοράντο


Σε αγώνα δρόμου για την ανεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων ή την συντήρησή τους έχουν μπει τα εμπλεκόμενα επιχειρηματικά σχήματα, αλλά και οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι που ελέγχουν μεγάλες μονάδες, όπως η ALPHA BANK, ΕΤΕ και EUROBANK.
Η πρόσφατη ανακοίνωση από την πλευρά της υπουργού τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του ΕΟΤ για έξι ξενοδοχειακές επενδύσεις, στη Τζιά, τη Μήλο, την Ίο, τη Βοιωτία, την Κρήτη και την Αχαΐα, που προωθούνται μέσω της αρμόδιας γραμματείας για τις επενδύσεις  του ΕΟΤ και έχει σημάνει συναγερμό στους

ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις των τραπεζών, αλλά και η τροπολογία που πέρασε στη Βουλή για τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων, που «προικοδοτεί» επενδύσεις, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης ή τα προς αξιοποίηση μεγάλα οικόπεδα του ΤΑΙΠΕΔ φέρνει μπροστά τα σχέδια για αξιοποίηση ξενοδοχείων ή οικοπέδων «φιλέτων», όπως το Χίτλον (APLHA), το King Geroge (EUROBANK), Gerakina Beach (ΕΤΕ).
 
50 εκατ. για επενδύσεις στην Κρήτη από την DCI
  Αρχή γίνεται από την εταιρία Dolphin Capital Investors που προωθεί την επένδυση Plaka Bay, σε συνεργασία με ισχυρούς τοπικούς παράγοντες, αλλά έχει ενδιαφέρον και για άλλα σημεία στην ανατολική Κρήτη και τη Σητεία. Το project αυτό αναπτύσσεται σε μία έκταση άνω των 4.000 στρεμμάτων, στην περιοχή  και αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείων πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 2.510 κλινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προωθείται ως επένδυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος, η οποία έχει αυξημένους συντελεστές δόμησης, αλλά ως resort πολυτελείας. Φορέας υλοποίησης εμφανίζεται η εταιρεία «Εταιρεία Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Α.Ε.», στην οποία η DCI ελέγχει το 60% μέσω της άλλης θυγατρικής της, DolphinCI Twenty Two Limited, όπου συμμετέχουν επιφανή πρόσωπα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Το κατασκευαστικό μέρος της επένδυσης έχει αναλάβει η J & P.
 
Έτσι, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της Dolphin Capital Investors εγκρίθηκε την Τρίτη 23/10 από τους μετόχους της, η έκδοση 204 εκατ. μετοχών συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ  οι οποίες, κατόπιν αιτήματος προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά AIM το πρωί της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου. Η έκδοση είχε ανακοινωθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την  Axia Ventures, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στην Third Point για την άντληση χρηματοδότησης .
Η Third Point, με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι εγγεγραμμένος σύμβουλος επενδύσεων στη SEC και διαχειρίζεται περισσότερα από $9 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στην επένδυση στη Σητεία με το ελάχιστο ποσό των €30 εκατομμυρίων.
 
Η έκδοση "απευθύνεται" σε επενδυτές και εκτός Μ. Βρετανίας. Μάλιστα, καθώς, η τιμή των νέων μετοχών είναι 0,195 Λίρες και η τιμή της μετοχής σήμερα είναι γύρω στο 0,285, διαορφώνεται ένα discount στις νέες μετοχές της τάξης του 30%.
  
Εκκαθαρίζουν τα ξενοδοχειακά τους χαρτοφυλάκια οι τράπεζες
  Με δεδομένες τις δυσκολίες της εγχώριας αγοράς τραπεζικοί όμιλοι που ελέγχουν ξενοδοχεία «σύμβολα», όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Hilton Aθηνών και το King George αναζητούν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, για την παραχώρησή τους, ώστε να ενισχύσουν και την κεφαλαιακή τους βάση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Αστέρα Βουλιαγμένης υπάρχει έντονος προβληματισμός, για τον τρόπο που μπορεί να παραχωρηθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα προκειμένου να διασφαλισθεί το μέγιστο οικονομικό αποτέλεσμα για τη νέα τράπεζα, που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank. Για την επόμενη εξαετία, πάντως, τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος του «Αστέρα Βουλιαγμένης» (εξαιρουμένης της πλαζ Astir Beach) θα έχει η Starwood Hotels and Resorts Worldwide Inc, κάτι που καθιστά την πώληση ή την παραχώρηση σύνθετη διαδικασία. Η Starwood, ωστόσο, δεν ενδιαφέρεται για αγορά, καθώς στους στόχους της εταιρίας είναι η εγκατάλειψη του real estate και η έμφαση στο operation.
 
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τη νέα δομή, που θα αποκτήσει η νέα τράπεζα, η οποία θα προικοδοτηθεί με μια σειρά (κοντά στα 300 στον αριθμό) εμβληματικών ξενοδοχείων από τα δύο επιμέρους χαρτοφυλάκια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη προίκα.

ΠΗΓΗ :REPORTER.GR