Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

''ΚΑΝΟΝΙ '' ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ GOLDTRAIL TRAVEL ομαλή η επιστροφή των πελατών της απο ΕΛΛΑΔΑ




Διαστάσεις έχει λάβει στη Βρετανία η πτώχευση του specialist Goldtrail Travel ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα στο www.dw-world.de, λόγω της χρεοκοπίας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος στην ΕΛΛΑΔΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ και δεκάδες άλλοι είναι καθηλωμένοι σε αεροδρόμια των δύο χωρών και περιμένουν Ο ταξιδιωτικόσ οργανισμός ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε δραστηριότητα και μπαίνει σε αναγκαστική διαχείριση.

Σχετικά με τους Βρετανούς, που είχαν αγοράσει ταξιδιωτικά πακέτα για το υπόλοιπο του Ιουλίου και τον Αύγουστο, από τον εν λόγω οργανισμό, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, εκτιμάται, ωστόσο, ότι η διακίνησή τους θα καλυφθεί από άλλους τουρ οπερέιτορ.
Στο μεταξύ, ήδη το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει δώσει εντολή στις κατά τόπους διευθύνσεις του ΕΟΤ, όπου βρίσκονται οι παραμένοντες τουρίστες, να τους παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση(κυρίως διαμονή) έως ότου επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μεταξύ των προορισμών της Goldtrail ήταν η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως και η Κρήτη.

Πάντως, όπως διαπιστώθηκε απο τον ελέγχο των αεροδρομίων, η επιστροφή των 4.000 τουριστών που βρίσκονταν στην Ελλάδα με την εταιρία Goldtrail, διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και κατά κύριο λόγο με τη βρετανική αεροπορική εταιρία VIKING.

PROFIL της εταιρείας Ιδιοκτήτης της Goldtrail Travel είναι ο τουρκικής καταγωγής Kadir Aydin, αλλά σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο η υπόθεση πρέπει να διευρενηθεί σε βάθος καθώς φέρονται να εμπλέκονται κάποια στελέχη του οργανισμού XL Group, ο οποίο είχε πτωχεύσει πέρυσι, αφήνοντας 60.000 τουρίστες σε προορισμούς του εξωτερικού

Ακόμη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες περισσότεροι των 100.000 βρετανοί που έχουν ήδη αγοράσει πακέτα της Gordtrail για το δεύτερο μισό του Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο με προορισμό ελληνικά και τουρκικά θέρετρα δεν γνωρίζουν αν και πότε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Στην Τουρκία θα κατευθύνονταν και 2.000 περίπου Βρετανοί το Σαββατοκύριακο, πολλοί από τους οποίους ειδοποιήθηκαν για τις εξελίξεις στο αεροδρόμιο!

Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Λονδίνο το Goldtrail Travel είναι ο 9ος τουριστικός οργανισμός που καταρρέει.

Η Goldtrail Travel, με έδρα το Surrey, ειδικευόταν σε τουριστικά πακέτα αποκλειστικά για Τουρκία και, δευτερευόντως προς Ελλάδα, τα οποία προωθούσε μέσα από ταξιδιωτικά γραφεία. Διέθετε πτήσεις από και προς τα πιο σημαντικά αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου και είχε στην κατοχή της τις εταιρίες Goldtrail Holidays και Sunmar.
Ιδιοκτήτης της είναι ο τουρκικής καταγωγής κ. Kadir Aydin. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, στον οργανισμό φέρονται να έχουν εμπλοκή ορισμένα στελέχη του οργανισμού XL Group, που πτώχευσε πέρυσι, γι' αυτό και ζητείται διερεύνηση της υπόθεσης.


ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος προορισμός της Goldtrail ήταν η Κέρκυρα και ακολουθούσαν οι Ρόδος, Κως, Κρήτη, Σκιάθος, κ.ά. Ο υπεύθυνος του ΕΟΤ Κέρκυρας κ. Πέτρος Μουχλιανίτης διαβεβαίωσε ότι χθες αναχώρησαν από το νησί οι 340 πελάτες της Goldtrail, των οποίων οι διακοπές ολοκληρώθηκαν, χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Για την Κέρκυρα υπάρχουν, σε όλη τη θερινή σεζόν, με την Goldtrail, περίπου 1.600 κρατήσεις Βρετανών την εβδομάδα. Κατά τον εκπρόσωπο της εταιρείας στο νησί ταξιδιωτικό πράκτορα κ. Καλούδη, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κρατήσεων θα εκτελεστεί από άλλους τουρ οπερέιτορ και, ως εκ τούτου, οι απώλειες θα είναι τελικά περιορισμένες.

Συνολικά, αυτές τις ημέρες, σε Τουρκία και Ελλάδα, η Goldtrail είχε περίπου 16.000 πελάτες (πάνω από 10.000 στην Τουρκία). Τις διαδικασίες επιστροφής τους συντονίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA). Σύμφωνα με το BBC, στην Τουρκία οι ξενοδόχοι ζητούν από τους πελάτες της Goldtrail να πληρώσουν για τη διαμονή τους, φοβούμενοι ότι δεν θα λάβουν τα χρήματά τους, πράγμα το οποίο - όπως τονίζει η εφημερίδα - δε γίνεται στην Ελλάδα.


ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ GOLDTRAIL

Η Goldtrail Travel, με έδρα το Surrey, λειτουργούσε από το 1996, Ιδιοκτήτης της είναι ο τουρκικής καταγωγής κ. Kadir Aydin και ήταν μέλος των βρετανικών ενώσεων τουριστικών οργανισμών ATOL και ABTA και τα τελευταία χρόνια διακινούσε πάνω από 250.000 επιβάτες σε 300 καταλύματα σε Τουρκία και Ελλάδα. Οι αιτίες της κατάρρευσης δεν είναι ακόμα γνωστές.
Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι εδώ και μήνες κυκλοφορούσαν φήμες για κακή πορεία της εταιρείας, ενώ σε πολλά ταξιδιωτικά websites υπήρχε μπαράζ αρνητικών σχολίων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, χωρίς να λείπουν παραινέσεις στο κοινό να αποφεύγει τις κρατήσεις σε αυτήν.

Διέθετε πτήσεις από και προς τα πιο σημαντικά αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου και είχε στην κατοχή της τις εταιρίες Goldtrail Holidays και Sunmar. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, στον οργανισμό φέρονται να έχουν εμπλοκή ορισμένα στελέχη του οργανισμού XL Group, που πτώχευσε πέρυσι, γι' αυτό και ζητείται διερεύνηση της υπόθεσης.


Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η Goldtrail πλήρωσε 120.000 στερλίνες σε 9 τουρίστες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους μολύνθηκαν από τα μπάνια των ξενοδοχείων, που συνεργαζόταν η εταιρεία, από τη νόσο των Λεγεωνάριων...

ΠΗΓΗ : Travel Report με πληροφορίες από www.dw-world.de , Tourism Lobby.blogspot, ΑΠΕ,εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ





«Μην αφήσεις την άγνοια να σου χαλάσει τις διακοπές!»

Ενα μεγάλο μπράβο στην ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και τις ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ που συμετείχαν σε μαζική ενημέρωση ταξιδιωτών για τα δικαιώματα τους οσο αφορα τις τιμές καταναλωτικών ειδών που πωλουνται στα πλοία .

Μία ενημερωτική καμπάνια ξεκινησε η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις με σκοπό να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν κατά την διάρκεια των διακοπών.

Στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουλίου, κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά και μέλη των ενώσεων καταναλωτών, ευρέθησαν στο λιμάνι του Πειραιά, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους επιβάτες, για όσα δικαιούνται, για τον τόπο των διακοπών τους.

Συγκεκριμένα, το ενημερωτικό έντυπο περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων των πλοίων των οποίων η ανώτερη τιμή προσδιορίζεται από αγορανομική διάταξη, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμονή μας σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, δίνει πρακτικές συμβουλές για την σωστή προετοιμασία μας πριν την άφιξη στον τόπο των καλοκαιριών μας διακοπών και ενημερώνει για τα δικαιώματά μας όταν ταξιδεύουμε με το πλοίο όπως προκύπτουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Οι πολίτες που θα ταξιδέψουν με τα πλοία της ακτοπλοΐας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους προσδιορίζονται από την ελληνική νομοθεσία (Ν. 3709/2008).

Ακόμη, σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη για τους όρθιους πελάτες των κυλικείων που λειτουργούν στα επιβατηγά πλοία (και όχι μόνο) ισχύει περιορισμός στην ανώτατη τιμή πώλησης συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά είναι :

Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία 500 ml έως 0,50 €
Εμφιαλωμένα νερά (εγχώρια ή μη) σε συσκευασία 750 ml έως 0,70 €
Τοστ με ζαμπόν και τυρί έως 1,80 €
Τοστ με τυρί έως 1,60 €
Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί έως 1,70 €
Σάντουιτς με τυρί έως 1,50 €
Καφές ρόφημα μονός «Ελληνικός» έως 1,60 €
Καφές ρόφημα μονός φίλτρου «Γαλλικός» έως 1,60 €
Καφές ρόφημα μονός «Εσπρέσσο» έως 1,70 €
Καφές ρόφημα μονός στιγμιαίος (νεσκαφέ, φραπέ, κ.α) έως 1,60 €
Τσάι ρόφημα έως 1,60 €

Οι προαναφερόμενες τιμές για τους καφέδες ισχύουν ακόμη και με την προσθήκη γάλακτος.

Από τα παραπάνω προϊόντα :

• Η κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή εμφιαλωμένων νερών σε συσκευασία των 500 ml και 750 ml είναι υποχρεωτική.
• Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση τοστ με ζαμπόν και τυρί ή μόνο τυρί και σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ή μόνο τυρί είναι υποχρεωτική για το ένα εκ των δύο ειδών τουλάχιστον.
• Η παρασκευή και διάθεση ροφημάτων καφέ «Ελληνικός, Γαλλικός (φίλτρου) και Στιγμιαίος» καθώς και του τσαγιού είναι υποχρεωτική.
• Η υποχρέωση για τον εσπρέσο ισχύει εφόσον το κυλικείο διαθέτει μηχάνημα.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ...ΤΑΞΙ-ΠΟΔΗΛΑΤΟ







Πρίν λίγες μέρες εντοπίσαμε στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ενα ποδήλατο για μεταφορά 2 ατόμων
Ο λόγος για το "Ταξίλατο", το ποδοκίνητο ποδήλατο-ταξί της Θεσσαλονίκης.
Στήν ΕΛΛΑΔΑ δεν παράγεται μαζικά και ούτε υπάρχει η σχετική αδεια όπως σε άλλες χώρες.
Το "Ταξίλατο", ικανό να φιλοξενήσει δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό του, ζυγίζει περίπου 70 κιλα , κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τον άνθρωπο πίσω από το τιμόνι, το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 300.

Ρωτήσαμε και μάθαμε οτι ο ιδιοκτήτης του είναι ο Κώστας Μαρτζέκης ο οποίος με το συγκεκριμένο ''ποδήλατο-Ταξίλατο'' κάνει και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με προαιρετική "ταρίφα" (στη διάθεση του πελάτη να δώσει οτι θέλει), ενώ έχουν γίνει και κάποιες συμφωνίες με ξενοδοχεία για γρήγορη μετακίνηση και περιήγηση των πελατών τους.

Το ποδήλατο-ταξί κυκλοφορεί συνήθως τις καθημερινές μετά τις 17.00 και τα θερινά σαββατοκύριακα μετά τις 21.00, π.χ., για μια ρομαντική βόλτα στην παραλία.


Για να το καλέσουν, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να τηλεφωνήσουν στον Κώστα (6989 062 562)


Μέσα στον ΙΟΥΛΙΟ έχει κλείσει και η μεταφορά της νύφης σε γάμο .
Πρόκειται για έναν από τους πρώτους γάμους, που έχει κλείσει το "Ταξίλατο". Και, κατά τα φαινόμενα, θα ακολουθήσουν κι άλλοι!

Τα ταξί-ποδήλατα δεν είναι ασυνήθιστα στο εξωτερικό. Με αρχική έμπνευση τα ινδικά "ρίκσο" (ricksaw) και με αρκετές παραλλαγές μετέπειτα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο με κανονική αδεια ασκησης επαγγέλματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βερολίνου, όπου το "Velotaxi" ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ως αποκλειστικά ποδοκίνητο και σε μικρούς αριθμούς και στη συνέχεια προσαρμόστηκε, ώστε να συμπεριλάβει και ηλεκτρική υποβοήθηση, αριθμώντας σήμερα εκατοντάδες βελοταξί στα διάφορα τουριστικά σημεία της πόλης με μεγάλο ανταγωνισμό ωσ προς τις τιμές.

Οι φωτογραφίες από τους δρόμους του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ