Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ...ΤΑΞΙ-ΠΟΔΗΛΑΤΟ







Πρίν λίγες μέρες εντοπίσαμε στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ενα ποδήλατο για μεταφορά 2 ατόμων
Ο λόγος για το "Ταξίλατο", το ποδοκίνητο ποδήλατο-ταξί της Θεσσαλονίκης.
Στήν ΕΛΛΑΔΑ δεν παράγεται μαζικά και ούτε υπάρχει η σχετική αδεια όπως σε άλλες χώρες.
Το "Ταξίλατο", ικανό να φιλοξενήσει δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό του, ζυγίζει περίπου 70 κιλα , κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τον άνθρωπο πίσω από το τιμόνι, το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 300.

Ρωτήσαμε και μάθαμε οτι ο ιδιοκτήτης του είναι ο Κώστας Μαρτζέκης ο οποίος με το συγκεκριμένο ''ποδήλατο-Ταξίλατο'' κάνει και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με προαιρετική "ταρίφα" (στη διάθεση του πελάτη να δώσει οτι θέλει), ενώ έχουν γίνει και κάποιες συμφωνίες με ξενοδοχεία για γρήγορη μετακίνηση και περιήγηση των πελατών τους.

Το ποδήλατο-ταξί κυκλοφορεί συνήθως τις καθημερινές μετά τις 17.00 και τα θερινά σαββατοκύριακα μετά τις 21.00, π.χ., για μια ρομαντική βόλτα στην παραλία.


Για να το καλέσουν, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να τηλεφωνήσουν στον Κώστα (6989 062 562)


Μέσα στον ΙΟΥΛΙΟ έχει κλείσει και η μεταφορά της νύφης σε γάμο .
Πρόκειται για έναν από τους πρώτους γάμους, που έχει κλείσει το "Ταξίλατο". Και, κατά τα φαινόμενα, θα ακολουθήσουν κι άλλοι!

Τα ταξί-ποδήλατα δεν είναι ασυνήθιστα στο εξωτερικό. Με αρχική έμπνευση τα ινδικά "ρίκσο" (ricksaw) και με αρκετές παραλλαγές μετέπειτα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο με κανονική αδεια ασκησης επαγγέλματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βερολίνου, όπου το "Velotaxi" ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια ως αποκλειστικά ποδοκίνητο και σε μικρούς αριθμούς και στη συνέχεια προσαρμόστηκε, ώστε να συμπεριλάβει και ηλεκτρική υποβοήθηση, αριθμώντας σήμερα εκατοντάδες βελοταξί στα διάφορα τουριστικά σημεία της πόλης με μεγάλο ανταγωνισμό ωσ προς τις τιμές.

Οι φωτογραφίες από τους δρόμους του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ