Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Έτσι η Ελλάδα θα γίνει το κορυφαίο brand στον κόσμο

Έτσι η Ελλάδα πάει να γίνει το κορυφαίο brand στον κόσμο.

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση στα… μνημονιακά χρονικά της Ευρώπης, αδυνατώντας να απεξαρτηθεί από τη διεθνή επιτήρηση, όμως, συνάμα, την ίδια ώρα, έχει την «ευλογία» – μέσα στα χρόνια των μνημονίων – να βλέπει τη μεγάλη της βιομηχανία, να ανθεί. Συγκυριακοί – γεωπολιτικοί λόγοι όπως η κρίση σ’ όλες τις γύρω ανταγωνιστικές χώρες, αλλά και βελτίωση των υποδομών σε πολλά επίπεδα (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο), έχουν συμβάλει στην εκτόξευση του τουρισμού της χώρας, ειδικά την τελευταία τετραετία.
Λίγοι έχουν αναρωτηθεί στη χώρα μας τι θα γινόταν και ποια θα ήταν η κατάσταση στην κοινωνία, στην οικονομία, στα νησιά και στις τοπικές κοινωνίες, αν – μέσα στα χρόνια της κρίσης – είχε πληγεί και ο τουρισμός, όπως έγινε με (σχεδόν) όλες τις γύρω περιοχές όπως Βόρεια Αφρική, Τουρκία κ.λπ.
Αντιπροσωπεύοντας κοντά στο 20% του ΑΕΠ και απασχολώντας άμεσα και έμμεσα περίπου το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας, ο κλάδος του τουρισμού είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της ελληνικής οικονομίας, που διαπερνά λιγότερο ή περισσότερο σχεδόν όλη τη διάρθρωση της κοινωνίας.
Η πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι αποτελεί ένα διαρκές succes story για τη χώρα, ένα τεράστιο… brand από μόνος του, μια βιομηχανία που αν προσεχθεί περαιτέρω, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και φυγής προς τα εμπρός.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πλασάρεται μέσα στις δημοφιλέστατες τουριστικά χώρες παγκοσμίως, ενώ κατατάσσεται μέσα στην 20άδα από πλευράς τουριστικού εκτοπίσματος (σε απόλυτους αριθμούς), μιας και από τα 16,9 εκατ. τουρίστες που δέχτηκε το 2012, έφτασε στα 28 εκατ. επισκέπτες το 2016.
Εντελώς ανεκμετάλλευτες πολλές πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας
Η Ελλάδα έχει την… ευλογία να πετυχαίνει τις ανωτέρω επιδόσεις, παρ’ ότι πολλές πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας και του τουριστικού προϊόντος, παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Η χώρα πετυχαίνει τέτοια νούμερα αφίξεων την ίδια ώρα που διαθέτει μερικά από τα χειρότερα αεροδρόμια στον κόσμο (σύμφωνα με διεθνούς κύρους μετρήσεις), υστερεί σε σύγχρονες υποδομές συγκοινωνιακού δικτύου (τραίνα, λεωφορεία κ.λπ.), ενώ μόλις το 2017 ολοκλήρωσε μερικούς σημαντικότατους οδικούς κόμβους, που μπορούν να λειτουργήσουν ως δίκτυα στον οδικό τουρισμό.
Θυμίζουμε ότι η Fraport δεν έχει προλάβει ακόμη να παρέμβει καταλυτικά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει πλέον υπό τη δικαιοδοσία της. Οι ενδείξεις και τα νούμερα από την έως τώρα… συγκομιδή, απλώς μαρτυρούν το μέγεθος της… επανάστασης που δύναται να λάβει χώρα, όταν τα αεροδρόμια αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Η… κούρσα αύξησης της κίνησης στο αεροδρόμιο της Πάρου, που με τη σύμπραξη της Aegean Airlines και του ελληνικού δημοσίου αναβαθμίστηκε πέρυσι, δείχνει ξεκάθαρα τις δυνατότητες που ανοίγονται.
Το 2016 το αεροδρόμιο της Πάρου είχε αλματώδη αύξηση +72,2%, ενώ το 9μηνο του 2017 το ποσοστό αύξησης ανέρχεται στο +140,7%! Μακράν οι μεγαλύτερες πανελλαδικά επιδόσεις και τα δύο χρόνια!
Αναξιοποίητες σχεδόν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Όλα τα παραπάνω η χώρα τα πετυχαίνει πρωτίστως μέσω του κυρίαρχου… brand, ήλιος, θάλασσα, αρχαία και ιστορία. Αντιθέτως, είναι εντελώς αναξιοποίητες πολλαπλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που μπορούν – με τη σειρά τους – να ενισχύσουν περαιτέρω το momentum και να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα ως τουριστικό προορισμό.
Μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο… λεξιλόγιο και στις συζητήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και της πολιτείας, λέξεις, έννοιες και πτυχές όπως περιπατητικός τουρισμός, αναρριχητικός τουρισμός, ορειβατικός, θρησκευτικός, ιατρικός, συνεδριακός, αθλητικός, αλιευτικός, πολιτιστικός, ιαματικός, καταδυτικός, τουρισμός υπαίθρου, ναυτικός τουρισμός, τουρισμός κρουαζιέρας και του yachting. Υπάρχει ακόμη και ο… γαμήλιος τουρισμούς που εσχάτως ανθεί στη Σαντορίνη (περίπου 1.000 γάμοι το χρόνο), η έλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, το City Break, ο αγροτουρισμός και ο επαγγελματικός τουρισμός.
Το μοναδικό παράδειγμα της Καλύμνου
Το παράδειγμα της Καλύμνου, είναι άκρως αντιπροσωπευτικό για την… επανάσταση που μπορεί να λάβει χώρα αν αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η Κάλυμνος, έχει τα μισά βράχια απ’ ότι έχει σχεδόν όλο τον υπόλοιπο Αιγαίο και όχι μόνο!
Όπως τόνισε στην NOSTOS EXPO 2017, στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού που διοργανώθηκε στη Ναύπακτο την περασμένη εβδομάδα ο κ. Άρης Θεοδωρόπουλος, κορυφαίος αναρριχτής και πρωτοπόρος στην Ελλάδα, η Κάλυμνος έχει γίνει ένα διεθνές brand στον αναρριχητικό τουρισμό.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι και ο άνθρωπος που «χάραξε» τις διαδρομές στην Κάλυμνο και τα τελευταία χρόνια, το νησί των σφουγγαράδων έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για ορειβατικό τουρισμό διεθνώς!
Ήδη, έχουν οριοθετηθεί 3.500 αναρριχητικές διαδρομές, ενώ ετησίως φιλοξενεί περίπου 10.000 τουρίστες μόνο για αναρρίχηση. Αυτή την εποχή (τέλη Οκτωβρίου) 2.500 -3.000 τουρίστες βρίσκονται στο νησί κάνοντας αναρρίχηση, ενώ έχει εναλλακτικό τουρισμό εννέα μήνες το χρόνο!
Πρόκειται για ένα (εναλλακτικό) sucees story, ενώ όπως λένε οι ντόπιοι, «αυτό που επί αιώνες ήταν… κατάρα (δηλαδή τα ξερά και άνυδρα βράχια) για το νησί, τείνει να μετατραπεί σε ευλογία!
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, δεκάδες περιοχές της Ελλάδος, προσφέρονται για να γίνουν κορυφαία brand στη διεθνή αναρρίχηση. Και η αναρρίχηση, είναι μόνο μία πλευρά από τις δεκάδες πτυχές του εναλλακτικού τουρισμού!
Περιπατητικός τουρισμός
Πολύ πίσω είναι η Ελλάδα και στον λεγόμενο περιπατητικό τουρισμό, ο οποίος είναι μια άλλη πτυχή που μπορεί να αναπτυχθεί. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις τρία πιστοποιημένα δίκτυα μονοπατιών (δίκτυα και διαδρομές που έχουν ακολουθία, αρχή μέση και τέλος, συνδέονται με οδικούς κόμβους κ.λπ.), τη στιγμή που η Ισπανία έχει 60.000 πιστοποιημένες διαδρομές και η Κροατία 400.
Δυναμικά μπαίνει η νήσος Σίφνος σ’ αυτό το χώρο, καθώς είναι το πρώτο νησί που η Google, το 2015 χαρτογράφησε τις 19 συνδεδεμένες μεταξύ τους διαδρομές του.
Στη Γερμανία απασχολούνται 145.000 εργαζόμενοι σ’ όλη την «αλυσίδα» υπηρεσιών περιπατητικού τουρισμού, ενώ ο περιπατητικός τουρίστας, είναι υψηλής μόρφωσης και κουλτούρας και δαπανά κατά μέσο όρο 108 ευρώ ημερησίως, σχεδόν 35-40 ευρώ περισσότερα από το μέσο… κοινό ξένο τουρίστα!
Μαρίνες: Μόλις 17 πιστοποιημένες μαρίνες, σε μια χώρα με 16.000 χιλ. ακτογραμμής!
Η Ελλάδα, μια χώρα με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, μακράν η κορυφαία στην Ευρώπη που συνολικά έχει 70.000 χιλιόμετρα ακτής και από τις κορυφαίες στον κόσμο, δεν έχει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις μαρίνες, τη διαχείρισή τους, την οριοθέτησή τους.
Τη στιγμή που υπάρχουν συνολικά 4.500 μαρίνες σ’ όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα, με τέτοιο σύμπλεγμα νησιών και τόση… θάλασσα, διαθέτει μόλις 33 μαρίνες, εκ των οποίων μόλις 17 είναι πιστοποιημένες διεθνώς! Μάλιστα, αρκετές είναι χωρίς επίσημη άδεια, λειτουργούν υπό ιδιόμορφο νομικό καθεστώς!

Κρουαζιέρα
Η χώρα μόλις το 2012 κατήργησε το Καμποτάζ στην κρουαζιέρα, παραμένοντας αγκυλωμένη σ’ ένα νόμο του 1920, ενώ ακόμη και σήμερα, τα περισσότερα λιμάνια δεν έχουν υποδομές για να υποδεχτούν μεγάλα πλοία.
Μπορεί να υποτιμούνται τα οφέλη από την κρουαζιέρα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το εκτόπισμα και το momentum της επίσκεψης 3,4 εκατ. τουριστών κρουαζιέρας που ήρθαν το 2016 στην Ελλάδα.
Η όφελος από την επίσκεψη ενός τουρίστα σε μια χώρα δεν μετράται και δεν ζυγίζεται αποκλειστικά με τα έξοδα που αυτός θα κάνει. Αντιπροσωπεύει κάτι πολύ ευρύτερο, πολύ πιο συμπαντικό, δύναται να λειτουργήσει ως… διαφημιστικής και «προπαγανδιστής» του τόπου που επισκέφτηκε ανά τον κόσμο. Άλλωστε όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οι επιβάτες της κρουαζιέρας είναι οι επόμενοι επισκέπτες των τουριστικών προορισμών που μέσω πλοίου είδαν…
Μια χώρα με 2.000 νησιά, τα περίπου 130 κατοικημένα, κάποια εξ αυτών μέσα στην 20άδα κορυφαίων παγκόσμια προορισμών και ευρισκόμενη στη Μεσόγειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για την κρουαζιέρα, ασφαλώς και έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Στα 3 τρισ. δολάρια η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία
Ο κόσμος, παγκόσμια, ταξιδεύει περισσότερο από κάθε άλλη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, 1,2 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως (περισσότεροι από ένας στους εφτά πολίτες) ταξίδεψαν σε κάποια ξένη χώρα για λόγους αναψυχής. Ο παγκόσμιος τζίρος της τουριστικής βιομηχανίας έφτασε το 2016 τα τρία τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο τζίρο της βιομηχανίας πετρελαίου, ναυτιλίας, όπλων ή φαρμάκων!
Ολιστική προσέγγιση, νέο όραμα, Εθνική συνείδηση
Εν κατακλείδι, ο τουρισμός είναι και πρέπει να είναι Εθνική υπόθεση. Όπως η παιδεία, η άμυνα, η ασφάλεια, η αγροτική πολιτική.
Απαιτείται η επικράτηση μιας νέας, συλλογικής φιλοσοφίας που θα διαχέεται ως Εθνική… συνείδηση και κυρίαρχη κουλτούρα σ’ όλη τη διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας.
Ένα μοντέλο οικονομικής θεώρησης, κουλτούρας και φιλοξενίας που θα διαπερνά όλους τους κλάδους, θα προτάσσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εστιασμένο και ταγμένο να διαφημίζει την Ελλάδα ως παγκόσμιο brand, σ’ όλα τα επίπεδα, μεταξύ των οποίων σε περίοπτη θέση και η γαστρονομία της.
Ο τουρισμός θα πρέπει να κυριαρχεί ως brand οικονομίας, κουλτούρας και φιλοξενίας πρώτα στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες, ώστε να μεταλαμπαδεύεται παγκόσμια.
Ένα ισχυρό εθνικό προϊόν που θα περιλαμβάνει και θα «παντρεύει» έννοιες και χαρακτηριστικά όπως φιλοξενία, συμπεριφορά, περιβάλλον, μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια, λιμάνια, πολιτισμό, κουλτούρα, τέχνη, φιλοσοφία, ιστορία, γαστρονομία κ.λ.π. Μια ολιστική προσέγγιση του εθνικού προϊόντος, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, που δύναται να σηκώσει την Ελλάδα (πολύ) υψηλότερα τα επόμενα χρόνια…
Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

12 sites που αγνοούσες την ύπαρξή τους και θα αλλάξουν τη ζωή σου

Πώς ζούσες χωρίς να ξέρεις αυτά τα sites;
Στις 7 Αυγούστου του 1991 ο Tim Berners- Lee παρουσίαζε στο κοινό την σημαντικότερη ανακάλυψη ίσως του νεότερου κόσμου, το World Wide Web, που δημιούργησε το 1989.
Είκοσι έξι χρόνια μετά περίπου 3.2 δισ. άνθρωποι χρησιμοποιούν το internet, πάνω από 1 δις. είναι στο Facebook και 100 εκ. μπαίνουν στο Instagram κάθε μήνα. Τρελά νούμερα σωστά; Παρόλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες (μην πω χιλιάδες και φανώ υπερβολική) sites που δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή τους. Παρακάτω θα βρεις μόλις 12 από αυτά, τα οποία θα σου αλλάξουν τη ζωή- ή τέλος πάντων θα σε διασκεδάσουν μέχρι να σχολάσεις/ έρθει το λεωφορείο/ γίνει το φαΐ.

Για τις δύσκολες ώρες στο γραφείο

www.donothingfor2minutes.com

Νιώθεις ότι πνίγεσαι και αγχώνεσαι που δεν έχεις τελειώσει το θέμα που σου ζήτησε η διευθύντριά σου; Αφιέρωσε 2 λεπτά από το χρόνο σου και μπες σε αυτό το site για να χαζέψεις τη θάλασσα και να ηρεμήσεις. Αν κουνήσεις το ποντίκι ή χρησιμοποιήσεις το πληκτρολόγιο ο χρόνος θα μηδενίσει, γιατί σκοπός είναι επί 2 λεπτά να μην κάνεις ΤΙΠΟΤΑ.

flashbynight.com/drench

Βαριέσαι φριχτά να δουλέψεις; Άνοιξε σε ένα tab αυτό το site και παίξε το πιο απλό αλλά ταυτόχρονα πιο κολλητικό παιχνίδι, θα περάσει η ώρα χωρίς να το καταλάβεις.

thenicestplaceontheinter.net

Έκανες το λάθος να διαβάσεις σχόλια κάτω από αμφιλεγόμενα posts και αηδίασες με την κακία που υπάρχει εκεί έξω; Τότε ήρθε η ώρα να μπεις στο nicestplaceontheinter.net, όπου θα δεις την καλή πλευρά αυτού του κόσμου όσο παίζει το πανέμορφο τραγούδι ''I have never loved someone'' από την My Brightest Diamond.

Τα κάπως χρήσιμα sites

tiii.me

Ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις Grey's Anatomy και θέλεις να υπολογίσεις πόσο χρόνο θα σου πάρει να δεις και τις 14 σεζόν; Το tiii.me είναι εδώ για σένα!

isitchristmas.com

Αυτό το site είναι άχρηστο και χρήσιμο ταυτόχρονα. Προσωπικά γελάω πολύ με το OHI που καμαρώνει στην κατάλευκη σελίδα.

Google.com/maps

Αν συνηθίζεις να ταξιδεύεις με αεροπλάνο αυτή η κρυφή σελίδα της google θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη γιατί έχει ΟΛΟΥΣ τους κωδικούς WiFi των αεροδρομίων και των χώρων αναμονής των.

greatlanguagegame.com

Ένα εξαιρετικά δύσκολο κουίζ στο οποίο ακούς ομιλίες σε διάφορες γλώσσες και προσπαθείς να μαντέψεις ποια είναι. Στοίχημα ότι δεν μπορείς να βρεις πάνω από 10.

Για να λύσεις απορίες που δεν ήξερες ότι είχες

www.caffeineinformer.com

Έχεις βαρεθεί να σου λένε ότι πίνεις πολλούς καφέδες και ότι θα πάθεις τίποτα; Ε, σε αυτό το site μπορείς να δεις ακριβώς την ποσότητα που θα σε σκοτώσει!

you.regettingold.com

Πόσες ανάσες έχεις πάρει μέχρι αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές και τι έγινε τη χρονιά που γεννήθηκες; Στο you.reggitngold.com θα βρεις όλες αυτές τις άχρηστες πληροφορίες που δεν είχες σκεφτεί ποτέ να ψάξεις.

www.howmanypeopleareinspacerightnow.com

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσοι άνθρωποι είναι στο διάστημα; Όχι; Μήπως όμως θέλεις να μάθεις τώρα που στο είπα; Ε, μπες στο site να μάθεις ποιοι είναι αυτή τη στιγμή σε κάποιο διαστημόπλοιο.

Όταν δεν ξέρεις τι να φας

www.whatthefuckshouldimakefordinner.com

Αυτή είναι η πιο κουλή και αστεία σελίδα της λίστας και εκεί μπορείς να βρεις τι στο καλό να φας πάλι απόψε, αφού απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις.

www.myfridgefood.com

Αν πάλι δεν σου φτάνει το προηγούμενο site, μπορείς να μπεις στο myfridgefood.com, να επιλέξεις τα υλικά που έχεις στο ψυγείο και να δεις τι συνταγές μπορείς να φτιάξεις με αυτά.


source:ladylike 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΤΑΞΙΔΙΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΚΟΠΕΣ-ΠΑΚΕΤΑ -ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ -ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ONLINE


Eνα νέο ταξιδιωτικό portal  που σας βοηθάει στην αναζήτηση ανάμεσα σε δεκάδες μηχανές  να βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε αγαπημένα σας sites όπως  Booking ,Skyscanner ,Airtickets ,Travel plan ,Rental car ,Trivago ,Aegean ,Ryanair ,Easy jet ,Astra airlines ,Ellinair κ.α.χωρίς καμία επιβάρυνση εύκολα ,γρήγορα και εγγυημένα !

Επόμενος στόχος της start's up πλατφόρμας  www.flytrip.gr   μοναδική στον χώρο του τουρισμού  είναι η προσπάθεια ένταξης όλων των ταξιδιωτικών πακέτων είτε αεροπορικών είτε οδικών από οποιοδήποτε και αν διοργανώνονται να φορτώνονται  σε αυτό δίνοντας την δυνατότητα για πρώτη φορά  στους  Έλληνες ταξιδιώτες που θέλουν  να ταξιδέψουν οργανωμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να αγοράσουν διαλέγοντας online το πακέτο τους εύκολα ,γρήγορα ,οικονομικά και εγγυημένα.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθείστε το site   γιατί παράλληλα θα έχετε τουριστική ενημέρωση εντυπωσιακή λαμβάνοντας μέρος σε προνόμια ,προσφορές και διαγωνισμούς 

Κάνετε  like στην σελίδα   ΕΔΩ  και δεν θα χάσετε !





Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Πρώτη επιλογή των Κυπρίων για διακοπές η Ελλάδα


Πρώτη επιλογή των Κυπρίων για διακοπές η Ελλάδα
Η Ελλάδα παραμένει διαχρονικά πρώτη στις προτιμήσεις των Κυπρίων, με 539.452 επισκέπτες το 2016. Το ποσοστό ανόδου συγκριτικά με το 2015 ανήλθε στο 15,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται ότι και φέτος η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους Κυπρίους, που οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ οικονομική χώρα, η γλώσσα είναι η ίδια, έχει πολύ ωραία μέρη -ιδιαίτερα τα νησιά- και πολύ αξιόλογα μνημεία. Δεύτερος προορισμός για τους Κυπρίους είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πολλοί έχουν συγγενείς, με 218.000 επισκέπτες το 2016 και αύξηση της τάξης του 16,8% από το 2015.
ΕΛΛΑΔΑ 2
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος προτιμώνται από το 41% των ταξιδιωτών που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό, αφού κατά το διάστημα αυτό του 2016 ταξίδεψαν 520.000 άτομα. Κατά το 2016 οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό οι κάτοικοι της Κύπρου ξεπέρασαν το 1,2 εκατ. με την Ελλάδα να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό.
Η φετινή χρονιά αναμένεται να αγγίξει αριθμούς ρεκόρ στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, της Λάρνακας και της Πάφου. Ήδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του φετινού χρόνου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι επισκέψεις των Κυπρίων στο εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τις 600.000, αριθμός αυξημένος κατά 17,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΕΛΛΑΔΑ 3
Επίσης, τον Απρίλιο του 2017, τα ποσοστά ξεπέρασαν κατά πολύ, όχι μόνο όλους τους προηγούμενους μήνες αυτής της χρονιάς, αλλά ακόμα και τον Ιούνιο, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να φθάνει τους 117.178 έναντι 110.235 τον Ιούνιο του 2017. Η Ρωσία είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή των Κυπρίων, με ποσοστό ανόδου 21,1% από το 2015 (58.700 ταξιδιώτες).
Η Γερμανία ακολουθεί με 35.700 ταξιδιώτες, αλλά με ποσοστό ανόδου μόνο 5,4%. Λιγότερο δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Κύπριους είναι η Ρουμανία (αν και αύξησε τα ποσοστά της κατά 8,5% από το 2015), η Γαλλία (με ποσοστό ανόδου 3,9%) και η Βουλγαρία, η οποία κατέγραψε οριακή πτώση 1,3% από το 2015.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι ηλικίες που ταξιδεύουν πιο συχνά είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Ακολουθούν οι ηλικίες από 45 έως 65, ενώ η κατηγορία ηλικιών από 15 έως 24 ετών έρχεται τελευταία. Οι κυριότεροι λόγοι που οι Κύπριοι ταξιδεύουν είναι για αναψυχή, για σπουδές, για επαγγελματικές υποχρεώσεις ή και για προσωπικούς σκοπούς.
Οι Κύπριοι πάντα ταξίδευαν καθώς είχαν στενές εμπορικές σχέσεις με Ελλάδα και Βρετανία. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερος κόσμος ξεφεύγει από τα όρια του νησιού και για σκοπούς αναψυχής. Τα ταξίδια που έγιναν το 1999 (η πρώτη χρονιά κατά την οποία η Στατιστική Υπηρεσία παρέχει στοιχεία) έφταναν περίπου το μισό εκατομμύριο τον χρόνο και από τότε τα ποσοστά έχουν πολλαπλασιαστεί.
ΕΛΛΑΔΑ 3 copy
Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία, παρατηρείται πως από το 1999 έως και το 2016, τα ταξίδια των Κυπρίων προς το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 135%. Πολύ καλή χρονιά ήταν το 2007, όταν έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. κατοίκων που επισκέφτηκαν το εξωτερικό. Με την πάροδο των χρόνων, λόγω και της οικονομικής κρίσης, τα ποσοστά είχαν κατά καιρούς κάποιες αστάθειες.
Κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2011- 2015 (και με εξαίρεση το 2014) ο αριθμός των ταξιδιών κατέγραψε κάμψη. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι κατά το 2015 ο αριθμός των κατοίκων Κύπρου που ταξίδεψε είχε μειωθεί κατά 7,4% από το 2014 (φτάνοντας τους 1.118.877) και έφτασε σε επίπεδα 2013 (1.115.226). Έκτοτε οι αριθμοί ακολουθούν μια ανοδική πορεία.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bombplus/travel/toyrismos/story/812727/proti-epilogi-ton-kyprion-gia-diakopes-i-ellada#ixzz4vO6EWd9f

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ίδρυση τουριστικής επιχείρηση Πηγή:www.dimokratiki.gr

 |  Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα

Έως και 50% το ύψος της επιχορήγησης για όσους κάνουν χρήση του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ. Ποιες δραστηριότητες και ποιες δαπάνες κρίνονται επιλέξιμες. Πόσο επιδοτείται η κάθε κατηγορία.


Με 120 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) αναμένεται να προκηρυχθεί πολύ σύντομα το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
Ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει καταρτίσει τον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής της δράσης και το μόνο που απομένει, είναι η προκήρυξή της. Στο πλαίσιο της δράσης, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια ύψους από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης, μπορεί να ανέλθει στο 50%.

Οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων  οι οποίες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από τη δράση είναι οι εξής:
1. Τουριστικά Καταλύματα (σύμφωνα με τον Ν.4276/2014)
2. Κύρια Ξενοδοχειακά Καταλύματα
–  Ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι η δυναμικότητά τους, είναι από 10 έως 50 κλίνες. Ωστόσο, στην περίπτωση που η δυναμικότητα  του ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των 50 κλινών, δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού/απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα ωστόσο του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των πενήντα (50) κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ιδία κεφάλαια.
–  Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979
–  Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
3. Μη Κύρια Ξενοδοχειακά Καταλύματα
–  Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες υπό την προϋπόθεση ότι ο ελάχιστος αριθμός των κατοικιών θα είναι τρεις.
– Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιά) υπό τον περιορισμό ότι η ελάχιστη δυναμικόητά τους θα είναι οι 10 κλίνες.
4. Τουριστικά Γραφεία
–  Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α΄199)
–  Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
–  Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ. εκ.
–  Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.
–  Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
5. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Στην κατηγορία  ενδεικτικά περιλαμβάνονται:
–  Αθλητικός Τουρισμός: α) στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι,  θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα), β) σε λίμνες – ποτάμια (π.χ. canoe kayak, rafting κ.ά), γ) σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/ και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός- Αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών- δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά).
–  Θαλάσσιος τουρισμός: Εκτός πολλών εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα όπως π.χ. θαλάσσιο σκι, στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής).
–  Τουρισμός υπαίθρου: α) φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες, β) τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια), γ)περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και δ) περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες – ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές που αναφέρεται ανωτέρω.
–  Άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα π.χ πάρκα περιπέτειας, πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks) κ.ά.

Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής:
1. Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος. Επιλέξιμες είναι κάθε μορφής εργασίες μετά ή άνευ υλικών επί κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων καθώς και κάθε μορφής εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της ενισχυόμενης επιχείρησης, υπό τους ακόλουθους όρους:
–  Να εξασφαλιστεί και να προσκομιστεί η απαιτούμενη άδεια δόμησης σύμφωνα με τον ισχύοντα Οικοδομικό Κανονισμό για τις εκτελούμενες εργασίες. Επισημαίνεται ότι οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση των δαπανών της συγκεκριμένης κατηγορίας του Επενδυτικού Σχεδίου απαιτείται να έχουν εκδοθεί εντός των πρώτων 12 μηνών από την ημερομηνία ένταξης.
–  Να υπάρχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) ετών. Η περίοδος της εξαετίας υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της επένδυσης. Η ιδιοκτησία, η μίσθωση, η σύσταση επικαρπίας ή η παραχώρηση χρήσης θα πρέπει να καταδεικνύεται με το 1ο αίτημα πιστοποίησης και πριν την καταβολή της δημόσιας επιχορήγησης. Ειδικά για ανέγερση κτιρίου, το μισθωτήριο πρέπει να είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της επένδυσης.
–  Δεν είναι επιλέξιμες στην παρούσα κατηγορία δαπάνες μελετών διακόσμησης και λοιπές παρεμφερείς μελέτες, εκτός εάν κατά την υλοποίηση και μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης διαπιστωθεί ότι κατέληξαν σε εφαρμογή.
–  Δεν είναι επιλέξιμες οι εργοδοτικές εισφορές για κατασκευαστικές εργασίες και οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, φόρους, τέλη.
2. Μηχανήματα – Εξοπλισμός- Εγκαταστάσεις και Εξοπλισμός Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος
2.1 Μηχανήματα – Εξοπλισμός
Επιλέξιμες είναι δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία, νέων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, απαραίτητου για την λειτουργία της επιχείρησης και την εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, υπό τους ακόλουθους όρους:
–  Ο προμηθευόμενος εξοπλισμός να είναι καινούργιος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης.
–  Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, φόρους, τέλη, έξοδα αμοιβών εκτελωνιστή και εκτελωνισμού.
–  Η δαπάνη χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη μόνο όταν ο εκμισθωτής μπορεί να συνάπτει συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1665/1986 (ΦΕΚ 194 Α’), όπως ισχύει, και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 της Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 81986/ΕΥΘΥ712/31.7.2015 «Εθνικοί κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 – Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς – Διαδικασία Ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων» (ΦΕΚ 1822/Β/24.08.2015), όπως ισχύει.
–  Είναι επιλέξιμη  και εντάσσεται στην Κατηγορία Δαπάνης 2 η προμήθεια εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την δραστηριότητα της επιχείρησης  (π.χ. προμήθεια αυτοκινήτων, σκαφών θαλάσσης και ποδηλάτων κάθε μορφής που προορίζονται προς εκμίσθωση, ειδικός εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού π.χ. canoe kayak, ιστιοσανίδα, εξοπλισμός αναρρίχησης, jet-ski, aqua scooter).
2.2 Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας Περιβάλλοντος και εξοικονόμησης Ενέργειας και Ύδατος
Επιλέξιμες είναι κάθε μορφής ενέργειες και δαπάνες που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος και την προστασία του περιβάλλοντος, υπό τους ακόλουθους όρους :
–  Εφόσον οι δαπάνες αφορούν σε κτιριακές εργασίες μετά ή άνευ υλικών, εφαρμόζονται οι όροι της Κατηγορίας (1) ανωτέρω.
–  Εφόσον οι δαπάνες αφορούν σε εξοπλισμό, εφαρμόζονται οι όροι της Κατηγορίας (2.1) ανωτέρω.
Όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκατάσταση Α.Π.Ε.,απαιτείται:
– να εξασφαλιστούν, εφόσον απαιτούνται, οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις τόσο για την υλοποίηση όσο και για τη λειτουργία της εγκατάστασης Α.Π.Ε.
– η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς της εγκατάστασης ΑΠΕ θα πρέπει αποδεδειγμένα να εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης.
– η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς της εγκατάστασης ΑΠΕ δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των ηλεκτρικών καταναλώσεων της επιχείρησης.
– η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς της εγκατάστασης ΑΠΕ δεν αποφέρει οικονομικό όφελος.
3.  Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν στην προετοιμασία για την πιστοποίηση, καθώς και στη λήψη των αντίστοιχων πιστοποιητικών, υπό τον όρο το πιστοποιητικό να έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο ή άλλον αρμόδιο φορέα μέχρι την ημερομηνία της ολοκλήρωσης του έργου ή να αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοσή του.
4. Προβολή – Προώθηση – Συμμετοχή σε Εκθέσεις
Επιλέξιμες είναι κάθε μορφής ενέργειες και δαπάνες που στοχεύουν στην προβολή της επιχείρησης και στην προώθηση της υπηρεσίας/του τουριστικού προϊόντος της, υπό τους ακόλουθους όρους:
–  Επιτρέπεται η συμμετοχή σε εκθέσεις μόνο ως εκθέτης. Η συμμετοχή πρέπει να αφορά, είτε στην προώθηση υπαρχόντων τουριστικών υπηρεσιών/προϊόντων της επιχείρησης σε νέες αγορές, είτε στην προώθηση νέων τουριστικών υπηρεσιών/προϊόντων σε δεδομένες για την επιχείρηση – εκθέτη αγορές.
–  Στην περίπτωση συμμετοχής σε Επαγγελματικές Εκθέσεις που γίνονται στην Ελλάδα, το συνολικό επιλέξιμο κόστος (κόστος συμμετοχής, διαμονή, μετακίνηση, μεταφορά υλικών κλπ), δεν θα υπερβαίνει τις 3.000/έκθεση.
–  Στην περίπτωση συμμετοχής σε Επαγγελματικές Εκθέσεις που γίνονται στο Εξωτερικό το συνολικό επιλέξιμο κόστος (κόστος συμμετοχής, διαμονή, μετακίνηση, μεταφορά υλικών κλπ) δεν θα υπερβαίνει τις 6.000/έκθεση.
–  Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες.
–  Το κόστος για τη δημιουργία ιστοσελίδας δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 2.500 ευρώ. Η ιστοσελίδα θα πρέπει να εξυπηρετεί την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.
5. Δαπάνες τεχνικών μελετών Μηχανικού και υπηρεσιών Φοροτεχνικού και Νομικού Συμβούλου
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες όπως αναφέρονται ακολούθως:
–  Δαπάνες εκκίνησης για ίδρυση των τουριστικών επιχειρήσεων (πχ έξοδα κατάρτισης και δημοσίευσης του καταστατικού, αμοιβές νομικών υπηρεσιών και παροχής φοροτεχνικών συμβουλών που πραγματοποιούνται μέχρι την έναρξη της εκμεταλλεύσεως). Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς ή περιοδικής δραστηριότητας, ούτε να συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης όπως  πχ τακτικές υπηρεσίες παροχής φορολογικών και νομικών συμβουλών.
–  Αμοιβές εκπόνησης τεχνικών μελετών μηχανικών όπως π.χ αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αμοιβές επιστασίας/επίβλεψης.
6. Λογισμικά και Υπηρεσίες Παραμετροποίησης Λογισμικού
Επιλέξιμες είναι κάθε μορφής ενέργειες και δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια λογισμικού και σε παραμετροποίηση αυτού, υπό τους ακόλουθους όρους:
–  Το προμηθευόμενο λογισμικό να είναι καινούριο και η επιχείρηση να είναι νόμιμος κάτοχος της άδειας χρήσης αυτού.
–  Η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης είναι επιλέξιμη μέχρι ένα έτος από το χρόνο προμήθειας.
–  Το κόστος παραμετροποίησης Λογισμικού/Εφαρμογών και εκπαίδευσης στη χρήση αυτών είναι επιλέξιμο ως δαπάνη μέχρι και 20% του κόστους αγοράς του λογισμικού/εφαρμογής.
–  Οι Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Software as a Service», «cloud computing» ή άλλο παρεμφερές αυτού, είναι επιλέξιμες.
–  Σε περίπτωση αγοράς λογισμικού εφαρμογών που απευθύνεται σε πελατειακό κοινό, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να εξυπηρετείται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με το/τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.
7. Μεταφορικά Μέσα
Προμήθεια αυτοκινούμενων μεταφορικών μέσων υπό τους ακόλουθους περιορισμούς:
i.  Το μεταφορικό μέσο να είναι καινούργιο, αμεταχείριστο και στην κυριότητα της επιχείρησης.
ii. Το μεταφορικό μέσο να είναι:
–  είτε επαγγελματικής χρήσης
–  είτε μικτής/πολλαπλής χρήσης, έως εννέα (9) θέσεων και να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πελατών χωρίς κόμιστρο ή/και εξοπλισμού/υλικών.
iii. Η δαπάνη χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταφορικών μέσων θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη μόνο όταν ο εκμισθωτής μπορεί να συνάπτει συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1665/1986 (ΦΕΚ 194 Α’), όπως ισχύει, και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 της Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 81986/ΕΥΘΥ712/31.7.2015 «Εθνικοί κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 – Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς – Διαδικασία Ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων» (ΦΕΚ 1822/Β/24.08.2015), όπως ισχύει.
iv. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, φόρους, τέλη, έξοδα αμοιβών εκτελωνιστή και εκτελωνισμού.
8. Σύνταξη και Παρακολούθηση υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου
Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών σύνταξης, παρακολούθησης και διαχείρισης της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου είναι επιλέξιμες υπό τους ακόλουθους όρους:
–  Να αφορούν στο χρονικό διάστημα από την προκήρυξη της Δράσης και μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.
–  Το κόστος σύνταξης της αίτησης χρηματοδότησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
–  Οι πιθανές δαπάνες διαμονής, μετακίνησης και λοιπές δαπάνες ταξιδιών των συμβούλων περιλαμβάνονται στη συνολική αμοιβή τους και δεν είναι επιλέξιμες ως διακριτές δαπάνες.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Αυτές είναι οι μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν τον ελληνικό τουρισμό

Επενδύσεις σε νέες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες ξεπερνούν τα 4,1 δισ. ευρώ
Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται ο ελληνικός τουρισμός όσον αφορά στις αφίξεις. Για το 2017, υπολογίζεται ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο τουρισμός θα εισφέρει πάνω από μια μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας για φέτος.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα επανέλθουν στα επίπεδα των 14,5 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ οι επενδύσεις σε νέες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες, ξεπερνούν τα 4,1 δισ. ευρώ.
Ας δούμε μερικά από τα μεγάλα projects που αλλάζουν τον ελληνικό τουρισμό.
ATALANTI HILLS, ΦΘΙΩΤΙΔΑ
1,3 δισ. ευρώ

Μετά από πολυετείς διαδικασίες τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού έδωσαν τον Ιούλιο το πράσινο φώς σε μία από τις πολυσυζητημένες επενδύσεις στη Φθιώτιδα. Πρόκειται για επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που κατά τη διάρκεια κατασκευής των εγκαταστάσεων και λειτουργίας της μονάδας θα δημιουργήσει πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας. Το πλάνο της επένδυσης περιλαμβάνει την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (Nότος, Zέφυρος, Bορράς), συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Το θέρετρο βάζει τη Φθιώτιδα στον τουριστικό χάρτη και θα διαθέτει spa, πολιτιστικό χωριό, βοτανικό λόφο, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
600 εκατ. ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά στο σύνολο του την άνοιξη του 2018. Οι νέοι ιδιοκτήτες, μια κοινοπραξία αραβοτουρκικών συμφερόντων, υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους, το οποίο αλλάξει πλήρως την Βουλιαγμένη. Βάσει των σχεδίων, το συγκρότημα θα διαθέτει δύο πολυτελή ξενοδοχεία το «Ναυσικά» (με 110 δωμάτια και 22 σουίτες) και το «Αρίων» (με 102 δωμάτια και 20 σουίτες). Οι εσωτερικοί χώροι και των δύο ξενοδοχείων θα αναβαθμιστούν πλήρως και θα διαθέτουν όλες τις ανέσεις που προβλέπονται σε κορυφαίες τουριστικές μονάδες: Πισίνες, εστιατόρια, συνεδριακοί χώροι, spa κ.α.
KILADA HILLS, AΡΓΟΛΙΔΑ
418 εκατ. ευρώ

Το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε και έθεσε τις επιμέρους παραμέτρους με τις οποίες θα υλοποιηθεί το έργο του παραθεριστικού-τουριστικού χωριού Kilada Hills συνολικού ύψους 418 εκατ. ευρώ, που έχει τον χαρακτήρα και στρατηγικής επένδυση. Θα υλοποιηθεί από την Mindcompass Overseas, που ελέγχεται από τη Dolphin Capital Investors, και αφορά κατασκευή παραθεριστικού χωριού, με SPA, γήπεδο γκολφ κ.α. Συνολικά, προβλέπεται η ανάπτυξη υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας Chedi 300 κλινών και επιφάνειας 29.150 τ.μ., αλλά και γηπέδου γκολφ που θα καλύψει επιφάνεια 768 στρεμμάτων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη κατοικιών, καθώς προβλέπεται η ανέγερση συνολικά 320 επαύλεων, 100 βιλών και 28 κατοικιών.
ROBINSON CLUB, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ
408 εκατ. ευρώ

Ο κορυφαίος γερμανικός, τουριστικός όμιλος TUI, πρόκειται να κατασκευαστεί μια νέα μονάδα ROBINSON Club. Ήδη η TUI λειτουργεί δύο ξενοδοχεία ROBINSON στην Ελλάδα, τo «ROBINSON Club Kyllini Beach» στην Πελοπόννησο και το «ROBINSON Club Daidalos» στην Κω.
ELOUNDA HILLS, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗ
408 εκατ. ευρώ
Την τουριστική επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ στον δήμο Αγίου Νικολάου ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) τον Αύγουστο. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 408,49 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή 380 κατοικιών, τριών 5άστερων ξενοδοχείων, και άλλων υποδομών. Η επένδυση της Mirum Αναπτυξιακή Α.Ε., θα είναι η δεύτερη τουριστική που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων μετά την επένδυση στο Τοπλού.
ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, ΣΗΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗ
267 εκατ. ευρώ

Η Minoan Group Plc, η οποία αναπτύσσει το έργο Ίτανος Γαία στη Σητεία της Κρήτης, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση της επένδυσης τον Ιούνιο. Η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στην Κρήτη και είναι συνολικού ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων και θα οδηγήσει στη δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας.
COSTA NAVARINO, ΜΕΣΣΗΝΙΑ
250 εκατ. ευρώ
Δύο νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες θα προστεθούν στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του Costa Navarino, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΤΕΜΕΣ A.E. κινεί τις διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής τους κατά τη φετινή περίοδο. Οι νέες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο Costa Navarino θα αγγίξουν τα 250 εκατ. ευρώ. Ηδη, η διεύθυνση υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Πύλου – Νέστορος έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία στο τουριστικό συγκρότημα του νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων Navarino Waterfront.
IKOS DASSIA, ΚΕΡΚΥΡΑ
110 εκατ. ευρώ

Ένα από τα ξενοδοχεία που αναμένεται να αποτελέσει ατραξιόν στην Κέρκυρα, είναι το Ιkos Dassia. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή, το ξενοδοχείο είναι το παλιό του Χανδρή, ωστόσο αλλάζει εντελώς η εικόνα του, διότι θα είναι πραγματικά 5 αστέρων, με πολυτελή δωμάτια και αυτόνομες πισίνες, σπα, εστιατόρια με βραβευμένους σεφ με αστέρια Michelin και χώρους δραστηριοτήτων. Η ριζική ανακατασκευή του ξενοδοχείου, ιδιοκτησίας οικογένειας Ανδρεάδη Sani και Ikos) θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ και πρόκειται να ανοίξει επίσημα τις πύλες του στις 3 Μαΐου 2018.
GRIVALIA, ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
60 εκατ. ευρώ

Τα νέα Αστέρια Γλυφάδας θα αναβιώσουν αποκτώντας ένα υπερπολυτελές νέο πρόσωπο μετά από τις εργασίες αναμόρφωσης, που δρομολογεί το νέο επενδυτικό σχήμα της Grivalia Hospitality και θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το κόστος, στα πέριξ των 60 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, θα δημιουργηθεί μία πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα με σαφή αναφορά στο παρελθόν του ιστορικού ξενοδοχείου «Αστέρια», η οποία θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και θα προσελκύει τουρισμό υψηλού επιπέδου με άμεσα οφέλη τόσο για την τοπική όσο και για την ευρύτερη οικονομία.
ΠΗΓΗ:FORTUNE.GR