Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα voucher 29-64 για 26.000 ανέργους του ΟΑΕΔ VOUCHERΑΝΕΡΓΟΙΟΑΕΔ


Στην τελική ευθεία έχει μπει η προώθηση του προγράμματος επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης (voucher), με στόχο έως 26.000 ανέργους – ωφελούμενους, ηλικίας 29-64 ετών. Έως τα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος voucher και το ενδιαφέρον των ανέργων φαίνεται να είναι μεγάλο μετά και τις σημαντικές αλλαγές που προώθησε η αναπληρώτρια αρμόδια Υπουργός κ. Αντωνοπούλου. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το πρόγραμμα voucher για ανέργους 29 – 64 ετών, που βρίσκεται στην τελική φάση της προκήρυξής του, άλλαξε εντελώς ο σχεδιασμός του, με αποτέλεσμα, οι άνεργοι που θα επιλεχθούν να λάβουν ποσό που, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, θα ανέλθει στα 5.500 ευρώ, όταν με τον αρχικό σχεδιασμό δεν θα μπορούσαν να λάβουν περισσότερα από 1.600 ευρώ… Το πρόγραμμα θα παρέχει εκτός από την οικονομική στήριξη προς τους ανέργους και εγγυημένη απασχόληση για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του. Το πρόγραμμα, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, κας Ράνιας Αντωνοπούλου, έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με την αρχική δομή του. Προβλέπει αυξημένη επιδότηση για τους ανέργους και μειωμένη προς τους φορείς κατάρτισης, ενώ θα αφορά 10 κλάδους της οικονομίας και 44 ειδικότητες. Ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας που θα απευθυνθεί το πρόγραμμα, είναι το εμπόριο, τα τεχνικά έργα υποδομής, ο τουρισμός, η πληροφορική και η διαχείριση στερών και υγρών αποβλήτων, Με το νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι θα λαμβάνουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα ΚΕΚ. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020 από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Η ορθολογικότερη αναμόρφωση του προγράμματος επιτεύχθηκε διότι η ηγεσία του υπουργείου βελτίωσε προς όφελος των ανέργων την αναλογία της κατανομής των κονδυλίων. Στο νέο πρόγραμμα το 80% των 112 εκατ. κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20%στους φορείς κατάρτισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς πρακτικής κατάρτισης και το υπόλοιπο 25% στους ανέργους. 
Το ανακληθέν voucher απευθυνόταν μόνο στον τεχνικό κλάδο, τον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, οι ιθύνοντες του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος πριμοδοτούσαν τον κατασκευαστικό τομέα με τη διοχέτευση 10.000 ανέργων από το σύνολο των 16.000, παρότι σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όχι οι τομείς που παρουσιάζουν ύφεση όπως ο τεχνικός κλάδος.

www.dikaiologitika.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο τουρισμός στην Θεσσαλονίκη ανεβαίνει κατακόρυφα!


Νέα έρευνα δείχνει πως η πόλη μετά την αλλαγή δημαρχίας έγινε μια πόλη που κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και αποσπά τις καλύτερες κριτικές .


Αποτελούσε πάντοτε προορισμό διασκέδασης, αλλά η Θεσσαλονίκη πλέον παρέχει πολλά περισσότερα από νυχτερινή ζωή και καλό φαγητό. Η έρευνα διεξάγεται το 2015 !

Το σύνολο όσων την επισκέπτονται για δουλειά ή διασκέδαση τη βρίσκουν καλύτερη ή πολύ καλύτερη από ό,τι περίμεναν, με αποτέλεσμα η πόλη να λαμβάνει βαθμολογία 8 έναντι 7,9 το προηγούμενο έτος, σε κλίμακα από το ένα έως το δέκα. 

Νέα έρευνα δείχνει τους καρπούς της μεγάλης στροφής στην τουριστική πολιτική της Θεσσαλονίκης. Εννέα στους 10 επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα την πρότειναν σε φίλους ως προορισμό! Η πόλη βαθμολογείται με οκτώ στα δέκα, ενώ η παραλία ξεπερνά σε δημοτικότητα τον... Λευκό Πύργο. 

Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους δέκα επισκέπτες -το 93% όσων ταξιδεύουν για διασκέδαση και το 89% όσων την επισκέπτονται για επαγγελματικούς λόγους- σκοπεύουν να την προτείνουν ως προορισμό σε φίλους ή να επαναλάβουν την επίσκεψή τους. 

Την υψηλότερη βαθμολογία λαμβάνουν τα μπαρ/καφέ της πόλης, δικαιώνοντας τον τίτλο που κέρδισε πρόσφατα η Θεσσαλονίκη ως η ένατη μεταξύ των 10 καλύτερων πόλεων για νυχτερινή ζωή (σε σχετικό Top-10 του National Geographic), ενώ ακολουθούν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Παρ' όλα αυτά όμως, οι επισκέπτες αναγνωρίζουν και τα αρνητικά της πόλης που όπως φαίνεται παραμένουν τα γνωστά ίδια -που αφορούν και την πρωτεύουσα- και είναι η ηχορύπανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ελλιπής καθαριότητα και το λίγο πράσινο. 

Την έρευνα έκανε η gbr consulting για λογαριασμό της 'Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) σε δείγμα 1202 ερωτηματολογίων. Τα ερωτηματολόγια συλλέχθηκαν την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από 42 ξενοδοχεία ενός έως πέντε αστέρων της Θεσσαλονίκης.

Πέραν της γενικής βαθμολογίας στην πόλη και τα αναμενόμενα παράπονα όμως, τα ευρήματα της έρευνας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για το ποιοι είναι οι τουρίστες και τι ξοδεύουν. 

Οι Ελληνες δαπανούν περισσότερα από τους ξένους (75,90 ευρώ ανά άτομο ημερησίως έναντι 66,07 ευρώ) και οι Σέρβοι περισσότερα από τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς, κάτι που σπάει τα στερεότυπα, πως οι Βαλκάνιοι τουρίστες «κρατούν» το μικρό πορτοφόλι. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Κύπριοι τουρίστες είναι αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα μεταξύ όσων εθνικοτήτων αναλύθηκαν (99,44 ευρώ/άτομο ημερησίως, κυρίως για αγορές από εμπορικά καταστήματα) και ακολουθούν: Ρώσοι (94,77 ευρώ, κυρίως για ψώνια), Σέρβοι (84,03 ευρώ) και Τούρκοι (66,95 ευρώ). Μεταξύ 52 και 58 ευρώ/άτομο ημερησίως δαπανούν οι Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Ιταλοί, των οποίων οι δαπάνες είναι σχεδόν ισομερώς μοιρασμένες μεταξύ αγορών και εστιατορίων-καφέ- μπαρ.

   Γιατί Θεσσαλονίκη; Οι (πολλαπλές) απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα αναδεικνύουν ως πρώτο λόγο επίσκεψης στην πόλη την ιδιαίτερη προσωπικότητά της (44%), ενώ ακολουθούν η γαστρονομία (40%) κι οι αρχαιολογικοί χώροι/πολιτιστικό ενδιαφέρον (39%). Τι επισκέπτονται ή θέλουν να επισκεφτούν; Η παραλία της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι 'ζυγίζει' περισσότερο στις προτιμήσεις τους από τον Λευκό Πύργο, αφήνοντάς τον στη δεύτερη θέση! Στην τρίτη θέση βρίσκονται η Άνω πόλη και τα Κάστρα, ενώ έπονται: αρχαιολογικό μουσείο, ναός Αγίου Δημητρίου, Βυζαντινό Μουσείο, Ροτόντα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Εβραϊκό Μουσείο.

   Τι επηρέασε την επιλογή τους για τη Θεσσαλονίκη; Το 45% δήλωσε ότι την προτίμησε γιατί την είχε επισκεφτεί και στο παρελθόν, ενώ για το 31% "μέτρησαν" τα καλά λόγια συγγενών και φίλων και για το 17% οι διαδικτυακοί τόποι τουρισμού. Παράλληλα, 39% των τουριστών αναψυχής και το 26% των ταξιδιωτών για επαγγελματικούς λόγους δήλωσαν ότι προετοίμασαν το ταξίδι τους "μέσω sites όπως το Trip Advisor", ενώ για το 35% των πρώτων και το 27% των δεύτερων τον ίδιο ρόλο έπαιξαν τα σάιτς των ξενοδοχείων. Για το 21% και 11% αντίστοιχα, η προετοιμασία έγινε μέσω κοινωνικών δικτύων (κυρίως facebook και έπεται το youtube).

 Όσον αφορά τις ημερήσιες εκδρομές με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, οι τουρίστες επισκέπτονται κατά κύριο λόγο τη Βεργίνα, ενώ ακολουθεί η Χαλκιδική και έπονται Όλυμπος, Μετέωρα, Πέλλα και Δίον. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ταξιδιωτών προτιμά να μείνει στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι τουρίστες καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς, με τις διεθνείς αφίξεις να έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση της τάξης του 17% πέρυσι, σε σχέση με πρόπερσι. Το 2014 σημειώθηκε βελτίωση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης (στο 69,8%, αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πρόπερσι). Ωστόσο, οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 25% στα πεντάστερα ξενοδοχεία σε σχέση με το 2008 και κατά 19% στα τριών/τεσσάρων αστέρων, γεγονός που είχε κι ένα θετικό αποτέλεσμα: μια εξαιρετικά ελκυστική σχέση ποιότητας τιμής, που βαθμολογείται από τους επισκέπτες με 8,5 σήμερα από 8,2 το 2010.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

TOP 4 + 1 Οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ που πρέπει να έχετε εγκατεστημένες πριν ταξιδέψετε

TOP 4 + 1 : Οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ που πρέπει να έχετε εγκατεστημένες πριν ταξιδέψετε

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που βοηθούν τους ταξιδιώτες από την εύρεση κοντινού ξενοδοχείου, υπηρεσιών και κράτησης της αρεσκείας τους έως τον εντοπισμό της πιο περίεργης ατραξιόν βάσει εγγύτητας.
Ο σύγχρονος ταξιδιώτης είναι πιο εξοικειωμένος από ποτέ με την τεχνολογία, εξοπλισμένος με έξυπνες κινητές συσκευές, μέσα από τις οποίες του δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσει το ταξίδι του ανά πάσα στιγμή καθώς και να προβεί σε κρατήσεις και αγορές, ελέγχοντας τη διαθεσιμότητα δωματίων σε πραγματικό χρόνο.
Δείτε ποιές εφαρμογές θα πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας εικονικής πραγματικότητας YouVisit, Abi Mandelbaum...

Roadtrippers
Είναι το απόλυτο παράδειγμα μιας εφαρμογή που εντοπίζει σημεια ενδιαφέροντος. Οι χρήστες δηλώνουν το σημείο εκκίνησης και τον προορισμό και η εφαρμογή υπολογίζει τη διαδρομή με σημεία ενδιαφέροντος.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να περιορίζουν τις αναζητήσεις τους σε επίπεδο καταλυμάτων, ατραξιόν, φυσικών αξιοθεάτων και «περίεργων πραγμάτων».

HotelTonight
Πρόκειται για μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες κινητών να κάνουν ξενοδοχειακή κράτηση. Με έμφαση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, η HotelTonight αναδεικνύει τα διαθέσιμα δωμάτια κοντινών ξενοδοχείων για αναζήτηση προσφοράς.
Αντί για συγκέντρωση δημόσιων δεδομένων, η HotelTonight συνεργάζεται με τα ξενοδοχεία στην εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Για να είστε μέσα σε αυτά χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, όμως η θετική πλευρά είναι ότι διατηρείτε την ευελιξία στην αλλαγή τιμολόγησης την τελευταία στιγμή.

Gogobot
H εφαρμογή βοηθά τον ταξιδιώτη να προγραμματίζει εκ των προτέρων, βοηθώντας στη διαμόρφωση προγραμμάτων που μπορούν να αποθηκευθούν στο διαδίκτυο ή να ανανεωθούν ανά πάσα στιγμή.
Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μια ομάδα (λάτρεις του φαγητου, οικογένεια, φίλοι της τέχνης κτλ) και να αναζητήσουν ατραξιόν που προτείνουν ταξιδιώτες με αντίστοιχα ενδιαφέροντα.

Field Trip, ο έξυπνος τουριστικός οδηγός
Εφαρμογές όπως η Field Trip λειτουργούν στο παρασκήνιο ειδοποιώντας τους ταξιδιώτες για ενδιαφέρουσες ατραξιόν βάσει της εγγύτητάς τους με αυτές.
Οι προτάσεις της εφαρμογής αντλούνται από εκδόσεις όπως οι like Zagat, Thrillist και TimeOut, και ειδοποιούν για τις ατραξιόν που ανταποκρίνονται στις παραμέτρους που έχει θέσει ο χρήστης.

H εφαρμογή του ξενοδοχείου σας
H εφαρμογή αυτή, πέρα από την κράτηση δωματίου, ή ακόμα και το ξεκλείδωμά του, είναι ένα επιπλέον σημείο πώλησης για το brand σας. Το 85% των χρηστών κινητών τηλεφώνων θα προτιμούσαν να έχουν πρόσβαση στο site σας μέσω εφαρμογής.
Τα ξενοδοχεία που ήδη παρέχουν αυτή την υπηρεσία στους επισκέπτες τους ξεχωρίζουν ως προοδευτικά και σύγχρονα, αντιπροσωπεύοντας το σύγχρονο lifestyle.

Nα είστε ενημερωμένοι
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες εφαρμογές συζητούνται, αλλά είναι πιο σημαντικό να εμφανίζονται πληροφορίες για το ξενοδοχείο σας στις αναζητήσεις τους.
Ζητήστε το ξενοδοχείο σας να εμφανίζεται στις αναζητήσεις από εφαρμογές όπως HotelTonight και TripAdvisor. Όμως εφόσον η δημοφιλία των εφαρμογών μεταβάλλεται συχνά, πρέπει να γνωρίζετε ποια έχει το μεγαλύτερο κοινό σε δεδομένη στιγμή.
 source ; travelstyle