Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα

Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα



To ποσό των 400 εκατ. ευρω μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 έτη ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού. Το Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2012. Τα παραπάνω μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Υπογραμμίζεται ότι η αναφερόμενη εκδήλωση εντάσσεται στην ανάλυση και άσκηση πολιτικών στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό τουρισμό, η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.
Στα κύρια συμπεράσματα της αναφερόμενης μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από 5 εκατ. περίπου ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια. Επισημαίνεται ότι το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Όπως τονίζεται οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι : Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά, και ίσως αυτό εξηγεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική. Σημειωτέον όμως ότι μια νέα Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει αργά ήγρήγορα στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ με κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους συστήματα.
Στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι «το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές  και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού». Όπως πρόσθεσε «εμείς οι επαγγελματίες της διαμονής, θεωρούμε τον Ιατρικό τουρισμό σε συνδυασμό με τον Τουρισμό τρίτης ηλικίας, εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την άμβλυνση της μεγαλύτερης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού που είναι  η εξαιρετικά  υψηλή εποχικότητα που χαρακτηρίζει την τουριστική μας λειτουργία. Και αναφέρομαι στην εποχικότητα του 52% το 3ο τρίμηνο που χαρακτηρίζει την τουριστική λειτουργία μας, σε σχέση με την Τουρκία που καταγράφει  39 %, ίδιο ποσοστό με την Ιταλία ή ακόμη και την Αίγυπτο που είναι στο 25%».
Σημειώνεται ότι η μελέτη του Ξ.Ε.Ε. στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ιωάννη Τούντα και τον οικονομολόγο κ. Αρίστο Δοξιάδη, οι οποίοι ανέλαβαν, τον περασμένο Φεβρουάριο, την εκπόνηση της μελέτης για λογαριασμό του Επιμελητηρίου. Καταλήγοντας ο κ. Τσακίρης ανέφερε «στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος συνεργαστήκαμε για την εκπόνηση της μελέτης με ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς και προσανατολισμένους στους όρους λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, εντάξαμε 2 στάδια ενδιάμεσης  διαβούλευσης στην διαδικασία εκπόνησης της μελέτης , η δεύτερη, ανοικτή, είναι η σημερινή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν όλες οι επιμέρους απόψεις και να ληφθούν υπόψη πριν την δημοσιοποίηση των τελικών προτάσεων των μελετητών».
Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε σωστή πρωτοβουλία που θα αφορά τον ιατρικό τουρισμό. «Δεν μιλώ  για ευκαιριακή πηγή κρατικών εσόδων ή σαν μια ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για μια σοβαρή συντονισμένη και σταθερή προσπάθεια» υποστήριξε η υπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στρατηγικής για τον ιατρικό τουρισμό. Περιγράφοντας τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε :
«οι στόχοι μας στα πλαίσια της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού με το Υπουργείο Υγείας είναι οι εξής :
  • Σύνταξη νόμου για τον Ιατρικό Τουρισμό, που θα βάζει τέλος στις νομικές ασάφειες, γύρω από το θέμα, αλλά παράλληλα θα καλύπτει και τα σχετικά νομικά κενά.
  • Σύσταση  Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, που θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωσή του.
  • Εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη, που θέτει τους ελάχιστους όρους για την ασφάλεια, την πληροφόρηση, την αστική ευθύνη.
  • Πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με  υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στην χώρα μας».
Καταλήγοντας είπε : «Θέλω να γνωρίζετε ότι στις προθέσεις μας είναι να ενισχύσουμε τουριστικά όλες εκείνες τις περιοχές μας, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές και ένα άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, που να μπορεί να υποδεχθεί τον ιατρικό τουρίστα, μέσου και υψηλού επιπέδου, στοχεύοντας  σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ορθοπεδική χειρουργική/ αποκατάσταση, η αισθητική χειρουργική, οι υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, τεχνητή γονιμοποίηση, οδοντιατρικές/ οφθαλμολογικές υπηρεσίες».
Ο Υπουργός Υγείας  κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στο πλαίσιο του χαιρετισμού του σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμού προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα επιδιώξει μια έντιμη σχέση μταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανέλιξη του εν λόγω κλάδου. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέας Βουδούρης που εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην προσπάθεια της πολιτείας για την ανάπτυξη του κλάδου του ιατρικού τουρισμού, η κα Έλενα Κουντουρά εκ μέρους του Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Τέλος η κυβέρνηση θέλοντας να επιδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση, εκτός από τους αρμόδιους Υπουργούς και από τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο, τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννη Πυργιώτη ενώ παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Νίκος Καραχάλιος.
πηγή :Ξενοδοχειακο Επιμελητήριο.

BEST IN TRAVEL THESSALONICA



 Για πρώτη φορά μία έκδοση που καινοτομεί και ξεχωρίζει, ο απόλυτος LUXURY οδηγός με όλα τα best της πόλης, κυκλοφορεί σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), μεγαλύτερο μέγεθος και περιέχει όλα όσα θα κάνουν την παραμονή σας στην πόλη πιο εύκολη και πιο ευχάριστη!
BEST IN TRAVEL Θεσσαλονικη: Οχι ενας κλασικος οδηγος πολης αλλα η απολυτη luxury  βιβλος του ταξιδιου, με σταθμο την πιο ανερχομενη πολη της Ευρωπης, κυκλοφορει!!!! Ολα οσα θελετε να ξερετε βρισκονται εδω!
Περπατήσαμε στα καλύτερα σημεία της πόλης και σας παρουσιάζουμε την καλύτερη έκδοση, με 260 σελίδες πλούσιου ρεπορτάζ, που έχει γίνει ποτέ...
Γιατί το BEST IN TRAVEL...ταξιδεύει και ζει κάθε εμπειρία, συστήνει αφού πρώτα δοκιμάσει...,παρακολουθεί τις νέες τάσεις και τις αποτυπώνει πριν απ΄ όλους...,φιλτράρει μετά από έρευνα...,ενημερώνει για τα πιο in στέκια, τις βραδινές πιάτσες, τα πιο μοδάτα cafes και bars αλλά και τις κλασσικές αξίες..,ανακαλύπτει τα αντικείμενα του πόθου στις καλύτερες boutiques..., καθοδηγεί τον επισκέπτη στα σωστά σημεία...,προτείνει βόλτες και ανακαλύπτει μυστικά που γνωρίζουν λίγοι...,είναι όλα όσα αναζητά και πρέπει να ξέρει ο επισκέπτης της πόλης!
Το BEST IN TRAVEL έκανε την καλύτερη έρευνα, την αποτύπωσε στην καλύτερη έκδοση και σας την παρουσιάζει! Μη τη χάσετε!!!!!
Οι πιο in πιάτσες, το ακαταμάχητο νυχτερινό socializing, οι πιο trendy μπάρες, όλα οσα πρέπει να ξέρετε για το nightlife της πόλης, όλα είναι εδώ!

Μια διαφορετική...wonderland! Απολαύστε την!
Αυτά είναι τα must have items της φετινής σεζόν...!!!
Βρήκαμε τα καλύτερα, δοκιμάσαμε, μάθαμε και σας ενημερώνουμε! Ο απόλυτος food and fun οδηγός της πόλης!!!
Ολόκληρη η πόλη''μυρίζει'' ιστορία...τη γνωρίζουμε και σας τη διηγούμαστε...!
Τα καλύτερα ξενοδοχεία...''τρυπώσαμε'' στα δωμάτια τους και σας αποκαλύπτουμε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την διαμονή σας στη πόλη!!!
Τα καλύτερα μέσα στα...καλύτερα! Αυτά είναι τα top hotel restos της Θεσσαλονίκης!
Όλη η πόλη ένα υπαίθριο μουσείο..περπατήσαμε, περιπλανηθήκαμε και σας παρουσιάζουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας μαζί της!!!
Αποκλειστικό: Μάθαμε πρώτοι όλες τις νέες αφίξεις στη πόλη!!!
Το πιο ταξιδιάρικο ουίσκι μας συστήνει πέντε ατμοσφαιρικά σημεία στην πόλη για όλες τις ώρες της


















ημέρας αλλά και της νύχτας...!!!
Αυτές είναι οι πιο σημαντικές ημερομηνίες...όλη η πολιτιστική ζωή της πόλης είναι εδώ!!!
Τα απόλυτα αξεσουάρ της φετινής σεζόν! Τα ανακαλύψαμε και σας τα παρουσιάζουμε!
Κάποιες αξίες παραμένουν κλασικές και κάποια μαγαζιά παραμένουν διαχρονικές αξίες...Αυτά είναι τα στέκια της πόλης που αριθμούν τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής!!!


Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Προς απογείωση ο τουρισμός και το '15

 Προς απογείωση ο τουρισμός και το 2015

Το πρώτο αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από το 6,5%, κίνηση που έχει χαρακτηρισθεί ως «αυτοκτονική» από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, καθώς θα εισφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και θα στερήσει τον προϋπολογισμό από 3,8 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα.
Το δεύτερο αφορά το ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015, διάστημα κρίσιμο για την πορεία των κρατήσεων, καθώς μέχρι τον Μάρτιο κάθε χρονιάς «κλείνεται» το 50% των συνολικών κρατήσεων του έτους.
Ωστόσο, η αίσθηση είναι περισσότερο θετική, παρά αρνητική για το 2015.
Ο μεγαλύτερος διεθνώς tour operator, η TUI, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν κατά 10% οι τουρίστες που θα φέρει το 2015 στην Ελλάδα.
Πτήσεις προς Αθήνα
Παράλληλα, ένα ακόμη θετικό σημάδι είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να προσθέσουν στο πρόγραμμα της θερινής σεζόν για το 2015 δεκάδες πτήσεις που συνδέουν ευρωπαϊκές πόλεις με την Αθήνα ή σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.
Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού προσπαθεί να ξεκλειδώσει» και να αποκτήσει πρόσβαση στις νέες δυναμικές αγορές του παγκόσμιου τουρισμού, με την έμφαση να δίνεται στις δύο μεγαλύτερες -πληθυσμιακά- χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία.
Η Κίνα είναι στις αγορές-στόχους του ΕΟΤ, καθώς ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκινά από το 2015 συνεργασία με τη C-Trip, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών κρατήσεων, με 140.000.000 εγγεγραμμένους πελάτες καθώς και με το Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Ενώ καρπούς απέδωσε η πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Σανγκάης-Αθήνας φέτος και τώρα οι Κινέζοι σκοπεύουν το 2015 να προχωρήσουν σε περισσότερες, καθώς και να ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ προς Αθήνα και από το Πεκίνο.
Αντίστοιχα ανοίγματα γίνονται και προς την Ινδία και είναι αξιοσημείωτο ότι τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκαν στην Αθήνα περίπου 100 εκπρόσωποι tour operators από την Ινδία, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τουριστικές ευκαιρίες της χώρας μας.
Στοιχεία
Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι οι αεροπορικές αφίξεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έφτασαν τα 20,83 εκατομμύρια τουρίστες (+21,9%), με τα έσοδα στα 13 δισ. ευρώ (+10,6%), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επιβάτες κρουαζιέρας και το έσοδο από αυτήν την πηγή.
Ενδιαφέρον έχουν τα εξής στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ:
Οι αφίξεις από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 8,8% (2,39 εκατ. άτομα) και οι εισπράξεις μειωμένες κατά 3,1% στα 1,8 δισ. ευρώ.
Το ίδιο συνέβη και με τους Ρώσους, καθώς οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 8% (1,23 εκατ. άτομα), ενώ οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 13,2% (1,15 δισ. ευρώ).
Αντίθετα, οι αφίξεις και οι εισπράξεις από τη Γαλλία εμφανίζουν ισόποση αύξηση με 1,44 εκατ. άτομα (+27,4%) και 1,14 δισ. έσοδα (+27,7%). Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν στα 2 εκατ. (+13%) και τα έσοδα κατά 18,4% στα 1,56 δισ. ευρώ.
Εφη Καραγεώργου