Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ


Επενδυτικός μποναμάς με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια



Τα δάνεια, είναι άτοκα για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, ενώ το επιτόκιο για τα υπόλοιπα νησιά δεν υπερβαίνει το 2,8%.
Η γκάμα των επαγγελμάτων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί είναι μεγάλη. Από επενδύσεις σε ότι έχει να κάνει με τουρισμό, αλλά και με την παραγωγή ειδών διατροφής, για παραγωγή μπύρας, για κατασκευή κοσμημάτων ή ειδών χειροτεχνίας, κεραμικών, υφαντών και χαλιών, και ακόμα ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια, θαλάσσια ταξί κλπ.

Τα 80 εκατομμύρια ευρώ, προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια και τα δάνεια χορηγούνται μέσω των τραπεζών: Εθνικής, Πειραιώς, και των συνεταιριστικών Παγκρήτιας, και Χανίων.
Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών της χώρας και στην κάλυψη των κενών ρευστότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, με επιδίωξη την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και ειδικότερα στόχος είναι:
η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς των επιχειρήσεων, η ν καλύτερη ανταπόκριση της τουριστικής περιόδου και η εξασφάλιση προοπτικών βιωσιμότητας για το νησιωτικό ελληνικό τουρισμό.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στις παραπάνω τράπεζες και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση του προϋπολογισμού, που ανέρχεται στα 80 εκατ ευρώ.
Σημειώνουμε ότι τα δάνεια είναι επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δάνεια θα καλύπτουν το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% θα το εισφέρει υποχρεωτικά η επιχείρηση πριν την εκταμίευση.
Επίσης κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις δανείου -στις συμμετέχουσες τράπεζες- με ελάχιστο αιτούμενο ποσό τις 10.000 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει η προϋπόθεση ότι η δανειοδότησή της δεν θα πρέπει να ξεπεράσει στο σύνολο τις 30.000 ευρώ.
Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 4 έτη, και τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα σε δόσεις με ημερομηνίες την 30/4, 31/7 & 31/10 εκάστου έτους, με εκτοκιστική περίοδο την 30/6 & 31/12 εκάστου έτους.
Σημειώνουμε επίσης ότι ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με έξοδα διαχείρισης φακέλου ή λοιπά κόστη της τραπεζικής εξυπηρέτησης. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης εξόφλησης του δανείου χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.
Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι τα δάνεια θα παρέχονται χωρίς να απαιτείται προσημείωση ακινήτου ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις, πλην της προσωπικής εγγύησης τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου (ενοχική ασφάλεια).
Υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν, με την προϋπόθεση ότι είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, και είναι ανεξάρτητες, μη συνεργαζόμενες και μη συνδεδεμένες με μη μικρομεσαίες (Ορισμός ΕΕ ΕΚ 361/2006).
Θα πρέπει να έδρα εντός της ελληνικής επικράτειας και πιο συγκεκριμένα:
για δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης, πρέπει να έχουν έδρα μόνο σε ελληνικά νησιά
για επενδυτικά δάνεια, μπορούν να έχουν έδρα και σε άλλες περιοχές της
Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε νησιωτική περιοχή.
Ακόμα πρέπει να απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους να μην υπερβαίνει τα 10εκατ ευρώ.
Προσοχή: Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες σύμφωνα με αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που προσκομίζονται κατά την εκταμίευση του δανείου. Σημειώνεται
ότι στην περίπτωση ύπαρξης υποχρέωσης παρακράτησης ποσού στα αποδεικτικά ενημερότητας, η επιχείρηση δε θεωρείται επιλέξιμη. Όμως εάν το ποσό της παρακράτησης εξυπηρετηθεί από άλλη πηγή, τότε δύναται η επιχείρηση να χρηματοδοτηθεί.
Ας δούμε τώρα για ποιες δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις.
Επιλέξιμες δείναι οι δαπάνες που αφορούν στη:
Δημιουργία‐ Διαμόρφωση ‐ ανακαίνιση ‐ αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και
περιβάλλοντα χώρο
Μηχανήματα και Εξοπλισμό,
Δικαιώματα Τεχνογνωσίας,
Λογισμικό,
Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,
Προβολή ‐ Προώθηση,
Δαπάνες που καλύπτουν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό και συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της, και ιδιαίτερα εκείνες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρησης, οικονομικά βιώσιμης, καθώς και επενδυτικές δαπάνες που έχουν ή πρόκειται να υπαχθούν σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.
Σημειώνουμε ότι μεταξύ άλλων επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικό κόστος, αποθεμάτων, γενικών εξόδων κ.λπ.
Προσοχή: Ως επιλέξιμη δαπάνη νοείται αποκλειστικά ο νέος σύγχρονος και όχι ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το δάνειο θα εκταμιεύεται από την τράπεζα απευθείας προς εξόφληση σε λογαριασμούς των προμηθευτών, λογαριασμού μισθοδοσίας τέλεσης εργασιών, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.
Συνεπώς είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αποδεικνύονται :
με παραστατικά επί πιστώσει που έχουν εκδοθεί από την 21η Φεβρουαρίου 2013 και εντεύθεν,
με εξοφλημένα παραστατικά που αποδεικνύονται από τιμολόγια ή άλλα ισοδύναμα
λογιστικά έγγραφα σύμφωνα με τους κανόνες της λογιστικής. Σημειώνεται ότι τα
εξοφλημένα παραστατικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από 21 Φεβρουαρίου 2013 και εντεύθεν και θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί εξ' ολοκλήρου ή εν μέρει έως την 27η Μαΐου 2013.
Που θα απευθυνθώ:
Στα καταστήματα των συνεργαζόμενων τραπεζών:
Εθνική Τράπεζα
Τράπεζα Πειραιώς
Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
Τράπεζα Χανίων
Καθώς και στο γραφείο ενημέρωσης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ ( τηλ.: 801 11 36 300, Μεσογείων 56)

πηγή: imerisia.gr