Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πάσχα Ελλήνων! 5 top προορισμοί για να γιορτάσετε παραδοσιακά...

Πάσχα Ελλήνων! 5 top προορισμοί για να γιορτάσετε παραδοσιακά...


Χίος

xios11

Χίος

Ευτυχής η φετινή ημερολογιακή συγκυρία σε σχέση με το Πάσχα, καθώς οι εκδρομείς εύλογα αναμένουν έναν καθαρά ανοιξιάτικο καιρό στις αρχές Μαΐου. Αν λοιπόν σκοπεύετε να γιορτάσετε το Πάσχα εκτός των τειχών αλλά δεν έχετε καταλήξει ακόμα στον προορισμό, παραθέτουμε πέντε από τους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς, μαζί με τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους τους προτιμούν οι ταξιδιώτες. Για τη διαμονή σας ψάξτε το βέβαια λίγο παραπάνω, αφού οι ξενοδόχοι λόγω κρίσης κάνουν αρκετές καλές προσφορές.

Το Πάσχα στη Χίο προσφέρει ίσως το πιο εντυπωσιακό θέαμα σε όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι ο ρουκετοπόλεμος στο χωριό Βροντάδο. Το βράδυ της Ανάστασης οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής εκτοξεύουν ρουκέτες από τα χωράφια γύρω από τις εκκλησίες, με στόχο κάποιο εξωτερικό κομμάτι του ναού της κάθε ενορίας. Το έθιμο προέρχεται από την Τουρκοκρατία, με ορισμένες μόνο παραλλαγές. Η ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων είναι διασφαλισμένη, καθώς ο δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει σαφείς οδηγίες ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα.
info: Γραφείο ελληνικού Τουρισμού Χίου: διεύθυνση Κανάρη 18, Τ +30 22710 2442



Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ακόμα ένα από τα νησιά της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια του Πάσχα και να παρακολουθήσετε το έθιμο «Μπότηδες» στη Σπιανάδα. Το έθιμο πραγματοποιείται το μεσημέρι του Μ.Σαββάτου, όταν ακριβώς στις 12 μ.μ. οι Κερκυραίοι πετούν από τα μπαλκόνια τους μεγάλα πήλινα κανάτια με νερό, τους μπότηδες. Αν βρείτε κάποιο σπασμένο κομμάτι από τους μπότηδες, κρατήστε το όλο το χρόνο, καθώς οι ντόπιοι το θεωρούν καλή τύχη. Η προέλευση του εθίμου είναι μακρινή και συνοδεύεται από διάφορες εικασίες, αλλά το πιο πιθανό είναι να ξεκίνησε από την Ενετοκρατία .
kerkyra1
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή. Ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου καθώς θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε την περίφημη φιλαρμονική της Κέρκυρας.
info: Γραφείο Ελληνικού τουρισμού Κέρκυρας : διεύθυνση Ευαγγελιστρίας 4, Τ +30 26610 37520
 
Μάνη
Σε απόσταση μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα, θα βρεθείτε στα ξακουστά χωριά της Μάνης, όπου τα έθιμα του Πάσχα ποικίλουν. Όλα ξεκινούν το βράδυ της Ανάστασης με τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον πελοποννησιακό ουρανό, και συνεχίζονται την επόμενη μέρα με τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν χαρμόσυνα το μεσημέρι για τηsaitopolemos «Δεύτερη Ανάσταση». Μετά το πέρας της λειτουργίας καίγεται ομοίωμα του Ιούδα. Ξεχωριστό είναι το έθιμο που πραγματοποιείται λίγο πιο πέρα, στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα, ο σαϊτοπόλεμος. Το έθιμο έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία, γι 'αυτό οι συμμετέχοντες ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και εκτοξεύουν σαΐτες. Οι σαΐτες, που μοιάζουν με βεγγαλικά, είναι χάρτινοι σωλήνες γεμισμένοι με μπαρούτι. Φτιάχνονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και έχουν σκοπό να ξεσηκώσουν τον κόσμο με το δυνατό θόρυβο.
info: Γραφείο τουρισμού Μάνης  Τ +30 27330 22384 και 22207
Λεωνίδιο
leonidio1 Παραμένοντας στην Πελοπόννησο, το χωριό Λεωνίδιο αποτελεί τον πιο "φωτεινό" πασχαλιάτικο προορισμό. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ονομάζεται στο Λεωνίδιο «Νύχτα των Αερόστατων», καθώς με το που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», απελευθερώνονται στον ουρανό εκατοντάδες αερόστατα. Τα αερόστατα, που αποτελούνται από χαρτί, πανί, λάδι και πετρέλαιο, φτιάχνονται από τους κατοίκους αρκετές εβδομάδες πριν το βράδυ της Ανάστασης.
Σχεδόν κάθε σπίτι του χωριού φτιάχνει από ένα αερόστατο, και όλα ελευθερώνονται από τον περιβάλλοντα χώρο των εκκλησιών, γεμίζοντας έτσι τον ουρανό. Τέλος, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που συμπληρώνουν το φαντασμαγορικό θέαμα.
info: Δημαρχείο Λεωνιδίου Τ +30 27573 60200


Κρήτη
ioudas Στην Κρήτη το πασχαλινό έθιμο που επικρατεί, είναι το κάψιμο του Ιούδα, το οποίο εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές. Στις περισσότερες περιοχές, την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα ντυμένο με παλιά ρούχα και γεμισμένο με άχυρα, το οποίο περιφέρουν και χτυπούν. Το βράδυ της Ανάστασης το ομοίωμα τοποθετείται πάνω σε ξύλα και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι κάτοικοι ανάβουν τη φωτιά. Στο χωριό Ανώγεια του Ρεθύμνου, το κάψιμο του Ιούδα έχει ορισμένες διαφορές. Νέοι και παιδιά συγκεντρώνονται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα προαύλια των εκκλησιών και συναγωνίζονται για το ποιος θα φτιάξει το πιο ψηλό οικοδόμημα από θάμνους όπου θα καεί ο Ιούδας. Αυτό το οικοδόμημα ονομάζεται «ορφανός» ή «αρφανός» και παίρνει φωτιά τη στιγμή της Ανάστασης. Για τους ντόπιους αυτό το κάψιμο υποδηλώνει και την ελευθερία του πνεύματος.
info:Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης διεύθυνση Πάπα Αλεξάνδρου 16 Ηράκλειο, Τ +30 2810 246299
 
 
Μαριαλένα Δελεβάντε


Πηγή:www.monopoli.gr
 

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Φεστιβάλ Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

thessaloniki

Μια ακόμη κίνηση για την τουριστική ανάταση της πόλης έρχεται να προστεθεί με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού που διοργανώνεται στην α’ προβλήτα στο λιμάνι με τη συνδρομή της ΟΛΘ ΑΕ και της ΔΕΘ – Helexpo.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 19 Μαΐου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, πρόκειται για μια έκθεση, που θα δώσει την ευκαιρία σε όσους λάβουν μέρος να προβάλουν τα τουριστικά τους προϊόντα λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Παράλληλα, με το εκθεσιακό κομμάτι θα διεξαχθούν διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στη «γωνιά» αυτή του λιμανιού.
(Πηγή: newsbeast)

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Πρόκληση από DER SPIEGEL: "Στην Ελλάδα δεν είναι πτωχοί, λένε ψέμματα"





Πρόκληση από Spiegel: "Στην Ελλάδα δεν είναι πτωχοί, λένε ψέμματα"


Με έναν δημοσιογραφικό κιτρινισμό για "αντί-Πούλιτζερ" το γερμανικό περιοδικό διαστρεβλώνει τα στοιχεία έρευνας για να υβρίσει (και πάλι) τους Έλληνες.
Τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας στρέφει για άλλη μια φορά το Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους» και κάνει επίθεση τόσο στους Ελληνες όσο και στους Κύπριους. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο που απεικονίζει έναν Ελληνα -κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- να μεταφέρει χρήματα σε σακιά πάνω σε έναν γάιδαρο. Το δημοσίευμα του Der Spiegel βασίζεται σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν».
Το θέμα αυτό πουλάει πολύ στη Γερμανία, της οποίας οι κάτοικοι εκνευρίζονται όταν βλέπουν πως οι λαοί που πλήττονται από την κρίση είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εκείνους. Τα στοιχεία που παρουσιάζει το περιοδικό έρχονται ως συνέχεια έρευνας της Unicef που έδειχνε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα στη Γερμανία. Δεν ήθελαν και πολύ, λοιπόν, οι Γερμανοί για να... κιτρινίσουν την υπόθεση.
Ελληνες και Κύπριοι κρύβουν τον πλούτο τους
Πώς έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι Ελληνες και Κύπριοι κρύβουν τον πλούτο τους; Η ΕΚΤ στο πλαίσιο μελέτης κατέθεσε ερωτηματολόγια για τον πλούτο των κατοίκων σε 15 κεντρικές τράπεζες χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Στην έρευνα πήραν μέρος 62.000 νοικοκυριά και τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2007 - 2011.
Το πόρισμα δείχνει ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ. Πιο πλούσιοι σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι μόνο οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 397.800 μέση περιουσία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Μάλτα με 215.900 ευρώ.
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό ήταν 101.900 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τη μέση περιουσία των Γερμανών που φέρεται να είναι 51.000 ευρώ.
Από εκεί... πιάστηκαν οι δημοσιογράφοι του Spiegel και έστησαν το θέμα, στο οποίο αναρωτιούνται: «Υπάρχει πράγματι κρυμμένος πλούτος σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση;» και «Θα μπορούσαν άραγε τα ίδια τα κράτη ''σκλάβοι'' να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;».
Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι η γνώση από τη μελέτη αυτή έρχεται μέσα από το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του ευρώ δεν είναι και τόσο πλούσιες όσο νομίζαμε. Με αυτόν τον τρόπο πλασάρεται το νέο δόγμα της Γερμανίδας καγκελαρίου που θα καλεί το Νότο να πληρώσει για τους φτωχούς Γερμανούς.
Μέρκελ, αγχόνη, κ.λπ. φαντασιώσεις
Στην ηλεκτρονική του έκδοση δε, το περιοδικό φιλοξενεί μία φωτογραφία της Ανγκελα Μέρκελ έξω από την ελληνική Βουλή, κρεμασμένη σε μία αγχόνη. Ο τίτλος είναι «Φτωχή Γερμανία!» και η λεζάντα: «Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί μία ευρω - διάσωση, πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρω - διάσωση όταν οι χώρες που χρωστούν είναι πλουσιότερες από τη χώρα των δανειστών τους;».
Αξίζει να αναφέρουμε πως στη μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συμπέρασμα ότι κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εμφανίζονται να διαθέτουν πλουσιότερα νοικοκυριά από τη Γερμανία.
Ο αντίλογος στο πόρισμα της μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με οικονομολόγους είναι πως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες - που εν πολλοίς καθορίζουν το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό.
Πηγή: iefimerida.gr

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΑΓΟΡΑ MIRAMARE ΑΠΟ ΚΑΤΑΡ

Σε καταριανά χέρια το ξεονοδοχείο Miramare της Κέρκυρας

Σε κεφάλαια του Κατάρ περνά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά ξενοδοχεία της χώρας, το γνωστό Miramare της Κέρκυρας. Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στην Κέρκυρα, διαθέτει 250 δωμάτια, bungalows και βίλες και είχε βγεί προς πώληση εδώ και μία τριετία περίπου, με αρχική τιμή στα πέριξ των 42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, το οποίο είχε κατασκευασθεί από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρρόης Ωνάση (αδερφή του Αριστοτέλη Ωνάση) τη δεκαετία του '60 σε έναν ελαιώνα 50 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και είχε εγκαινιασθεί από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Το 1994, το ξενοδοχείο αποκτήθηκε από τους αδερφούς Σούρλα, οι οποίοι προχώρησαν σε εκτενείς ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις. Το 2002, οι αδελφοί Σούρλα αποφάσισαν να επεκτείνουν το ξενοδοχείο και σε μία έκταση 25 στρεμμάτων κατασκεύασαν το Miramare Park που ξεκίνησε τη λειτουργία του τη ''χρυσή'' χρονιά του 2004. Με την προσθήκη του Miramare Park αυξήθηκε η δυναμικότητα της μονάδας στα 250 δωμάτια συμπεριλαμβανομένων και των bungalows. Tα τελευταία χρόνια, η μονάδα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξ' ού και το πωλητήριο βγήκε στην πορεία.
Τώρα οι πληροφορίες θέλουν το Κατάρ να έχει ήδη κλείσει τη σχετική συμφωνία αγοράς, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το τελικό τίμημα, το οποίο πάντως εκτιμάται χαμηλότερα των 42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση των Καταριανών στην περιοχή του Ιονίου, όπου είναι γνωστή η προτίμησή τους, αν ληφθούν υπόψη και οι προηγούμενες, πρόσφατες κινήσεις για την απόκτηση του νησιού Οξιά αλλά και γειτονικών νησίδων από τον Εμίρη Αλ Θανί. Τα σχέδια του Κατάρ για την ευρύτερη περιοχή κάνουν λόγο για την ανάβαθμισή της σε υψηλού επιπέδου, πολυτελούς τουριστικού θερέτρου που θα περιλαμβάνει κατοικίες αλλά και μικρή μαρίνα.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τα αρχαια κάτω από την πόλη της Θεσσαλονίκης


1.000 από τα 10.000 ευρήματα του μετρό παίρνουν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η «Πόλη κάτω από την πόλη» έχει μυριάδες μικρά και μεγάλα μυστικά και θαυμαστές ιστορίες. Αν έρθουν στο φως, προσελκύουν και ευφραίνουν κόσμο.
Αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχαίες γειτονιές που ανασκάφηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό θα «μιλήσουν».
Οι καλύτεροι μάρτυρες όταν έχουν φύγει οι άνθρωποι είναι, πλέον, τα έργα των χεριών τους, κινητά και ακίνητα. Κάποια, τα δεύτερα, θα πάνε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά με το βυζαντινό σταυροδρόμι στον σταθμό Βενιζέλου. Τα κινητά, που ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες, θα έχουν τον χώρο τους σε κάποιο κτίριο του στρατοπέδου, όπου θα λειτουργούν επισκέψιμες αρχαιολογικές αποθήκες.
Αυτό το σχέδιο θέλει χρόνο ώσπου να υλοποιηθεί. Οι αρμόδιες εφορείες προϊστορικών – κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, οι οποίες σκάβουν τόσα χρόνια σε όλο το μήκος του άξονα του μετρό, ετοιμάζουν μέσα στο 2014 μια μεγάλη περιοδική έκθεση με δύο σκέλη. Το ένα θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το άλλο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Από τα νεκροταφεία
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τα πλούσια ευρήματα από τις ανασκαφές της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εμφαση θα δοθεί στα ευρήματα που εντοπίσθηκαν σε δύο νεκροταφεία το δυτικό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στον Σταθμό της Πλατείας Δημοκρατίας, το ανατολικό στο Σιντριβάνι.
Νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία, πήλινα αγγεία, μυροδοχεία θα εκτεθούν. Ανάμεσά τους και τα χρυσά στεφάνια που είχαν τοποθετηθεί ως κτερίσματα. Μαζί τους θα τοποθετηθούν ευρήματα από οικιστικά και οικοδομικά κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στους σταθμούς Αγία Σοφία, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδη.

Περισσότερα από 1.000 αρχαιολογικά ευρήματα των βυζαντινών χρόνων, που ανασυνθέτουν τμήματα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον 4ο αιώνα ως τα νεότερα χρόνια, θα παρουσιαστούν στο τμήμα της έκθεσης που θα διοργανώσει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Πρωταγωνιστής εδώ θα είναι ο βασικός οδικός άξονας της πόλης, μεγάλα τμήματα του οποίου αποκαλύφθηκαν κάτω από τη σημερινή Εγνατία. Η decumanus των Ρωμαίων, η Μέση Οδός ή Λεωφόρος των Βυζαντινών, με τα εργαστήρια, τις κατοικίες, τα κοινωφελή έργα, παρέμεινε σχεδόν ίδια επί αιώνες και μαρτυρά το «κοσμικό»πρόσωπο της πόλης.

Από τα περίπου 100.000 ευρήματα της περιόδου, θα εκτεθούν 1.000. Ανάμεσά τους: νομίσματα διαφορετικών κοπών, αγγεία, λυχνάρια, γυάλινα φιαλίδια, γυναικεία και αντρικά κοσμήματα κάθε είδους και υλικού (επιστήθιοι σταυροί, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, χρυσά, χάλκινα και ασημένια δαχτυλίδια), χρηστικά αντικείμενα από καταστήματα – εργαστήρια – σπίτια, καθώς και κάθε είδους ταφικά κτερίσματα.
«ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ»
«Είναι μια πολύ καλή αφορμή να δείξουμε στο κοινό τι έκρυβε στα σπλάχνα της η πόλη», δηλώνει η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Πόσο σημαντικό είναι το παρελθόν της. Αλλά και να του δώσουμε κάτι ως ανταπόδοση για την ταλαιπωρία που υπέστη εξαιτίας των έργων.»
Η γενική γραμματέας θυμίζει πως κάτι αντίστοιχο έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, όπου η έκθεση «Η πόλη κάτω από την πόλη»που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Τονίζει μάλιστα πως η μεγάλη αυτή περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, θα δώσει κίνητρο και αφορμή και για την επιστημονική μελέτη των ευρημάτων.
ΟΙ ΔΥΟ ΝΑΟΙ
Εκτός του κεντρικού οδικού άξονα, η έκθεση για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη θα αναδείξει και τους δύο παλαιοχριστιανικούς ναούς που βρέθηκαν εντός των δύο νεκροταφείων, ανατολικά και δυτικά από το κέντρο της πόλης: έναν ναό του 7ου αιώνα και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική. ΠΗΓΗ : (ethnos, arxaia-ellinika, kalyterotera) και  blog