Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Χαλκιδική: η πύλη της Ελλάδας στους Ρώσους επενδυτές και τουρίστες

 
Η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική αποδυνάμωση, εξαιτίας της κρίσης και της αδυναμίας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα των Ελλήνων ξενοδόχων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πωληθούν, ενδεχομένως πολύ φθηνότερα, σε σχέση με το παρελθόν, ξενοδοχειακές μονάδες σε ξένους και δη Ρώσους επενδυτές. 
Αξιοσημείωτο είναι πως η φετινή έναρξη της θερινής περιόδου παρουσιάζει για τα ξενοδοχεία μία ακόμη αρνητική παράμετρο, καθώς σε αντίθεση με άλλες χρονιές οι προμηθευτές τους σε είδη διατροφής, ιματισμού κ.ά., ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς για όλες τις παραγγελίες εντός 30 ημερών. Έτσι οι αλλοδαποί επενδυτές πιθανότατα να «καραδοκούν», ιδιαίτερα στις περιπτώσεις, που ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Χαλκιδικής, λόγω τραπεζικών και άλλων χρεών, θα περιέλθουν σε αδιέξοδο και θα πωληθούν αναγκαστικά, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. 
Ανακαινίσεις 
Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Portes Palace, Rahoni Cronwell Park Hotel και Cronwell Resort Sermilia είναι τα τελευταία αποκτήματα ρωσικών κεφαλαίων στη Χαλκιδική, με κοινό χαρακτηριστικό πως είναι ήδη ή μετατρέπονται με ριζικές ανακαινίσεις αποκλειστικά και μόνο σε πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες με ανέσεις υψηλότατου επιπέδου. 
Ρωσικές εταιρείες, με δραστηριότητα στον τουρισμό, φέρονται κατά καιρούς να «πολιορκούν» και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής. Το Πόρτο Καρράς, που δεν μοιάζει από άποψη προσφερόμενης έκτασης και πολυποίκιλων δυνατοτήτων, πιθανότατα με κανένα άλλο συγκρότημα πανελλαδικά, δεν αποτελεί μία επένδυση λίγων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η αποτίμησή του μέχρι πρότινος το τοποθετούσε στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια η κρίση έχει αφήσει και στο Πόρτο Καρράς ανεξίτηλα τα σημάδια της, καθώς καταγράφει μεγάλη μείωση των επισκεπτών από το εσωτερικό, ενώ δεν έχει καταστεί εφικτό να πωληθούν 36 από τα περίπου 40 πολυτελή bungalows, που ανεγέρθηκαν πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχουν σκέψεις για τάχιστη κατασκευή και άλλων bungalows, ενώ για φέτος το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει την πτώση κατά 20%-40% των επισκεπτών από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία με την άνοδο των τουριστών από τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. 
Την ίδια στιγμή, λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός πως τρία από τα πέντε μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία στην περιοχή της Χαλκιδικής, ελέγχουν ήδη μετοχικά εδώ και 4-5 χρόνια από μία ξενοδοχειακή μονάδα το καθένα στην περιοχή της Κασσάνδρας.  
Εξαγορές  
Τα τουριστικά αυτά πρακτορεία, που στην πλειονότητά τους έχουν ως έδρα τη Θεσσαλονίκη, είδαν από νωρίς τη βαθμιαία διεύρυνση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία προς Χαλκιδική και προχώρησαν στην απόκτηση ξενοδοχείων, χωρίς να αποκλείεται να διευρύνουν τις επενδύσεις τους. Η πρωτοβουλία της 19ης μεγαλύτερης Ρωσικής ξενοδοχειακής αλυσίδας, «Cronwell Hotels & Resorts», να εξαγοράσει δύο ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, στη Νέα Σκιώνη και στα Ψακούδια, δείχνει το «δρόμο» των επενδύσεων από τα ρωσικά κεφάλαια. 
Εκτός από τα ξενοδοχεία, οι Ρώσοι, καθώς και οι υπήκοοι άλλων τρίτων χωρών, ευνοούνται και από το γεγονός πως τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής αποχαρακτηρίστηκαν από παραμεθόριες περιοχές με αποτέλεσμα να μην υφίστανται γραφειοκρατικές διαδικασίες, κυρίως με τη λήψη απαραίτητων εγκρίσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως έδειξε έρευνα, την οποία δημοσιοποίησε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το 7% των Ρώσων τουριστών, που έρχονται στην Ελλάδα ενδιαφέρεται και για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε δυνητικές αγοραπωλησίες 31.000 παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα μας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοσημείωτος αριθμός μεταβιβάσεων εξοχικών κατοικιών στη Χαλκιδική αφορά Ρώσους, οι οποίοι παράλληλα προχωρούν μαζικά και σε ενοικιάσεις παραθεριστικών κατοικιών Ελλήνων για 3-4 μήνες το Καλοκαίρι. 
Από τις αρχές κάθε χρονιάς ξεκινούν να φέρνουν Ρώσους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θέλουν να ενοικιάσουν εξοχικό στη Χαλκιδική, τους μεταφέρουν στην περιοχή, τους επιδεικνύουν τα προσφερόμενα σπίτια και συνήθως από Μάιο-Ιούνιο, οι πρώτοι ενοικιαστές καταφθάνουν για τις διακοπές τους. Μάλιστα, η κρίση στην οικονομία εκτιμάται ότι εδώ και μία διετία έχει ωθήσει αρκετούς Θεσσαλονικείς με προνομιακά σπίτια στη Χαλκιδική (πρώτα στο κύμα, με θέα κτλ) να μισθώσουν για το Καλοκαίρι τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς τουρίστες, αποκομίζοντας ένα σεβαστό ποσό. 
Τέλος, περαιτέρω ώθηση στο ρεύμα του εισερχόμενου τουρισμού-επενδυτών από Ρωσία-ΝΑ Ευρώπη, αναμένεται ότι θα δώσει και η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου λιμένα Ουρανούπολης, καθώς τόσο Ρώσοι όσο και άλλοι Ορθόδοξοι λαοί της περιοχής, επισκέπτονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο το Άγιο Όρος. 
 
ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Κρουαζιέρα: Γεγονός η πλήρης άρση του cabotage



Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την πλήρη άρση του cabotage στην κρουαζιέρα, έστω και με πολύμηνη καθυστέρηση ανοίγει νέους ορίζοντες σε έναν χρυσοφόρο τομέα για την ελληνική οικονομία.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις του κλάδου είναι γεμάτες ενθουσιασμό. Ειδικότερα η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, χαιρετίζει την ψήφιση από την Βουλή της τροπολογίας του Νόμου του 2010, σχετικά με την απελευθέρωση του cabotage για τα κρουαζιερόπλοια και τονίζει ότι σήμερα ανέτειλε μία νέα εποχή για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι η νέα ρύθμιση, έστω και καθυστερημένα, βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, ώστε να μπορέσει να πείσει τις ενδιαφερόμενες διαχειρίστριες εταιρείες, ότι δεν υπάρχουν πλέον δυσκαμψίες και γραφειοκρατικές διατυπώσεις που δεν θα διευκόλυναν το καθεστώς του home porting. Παράλληλα τίθενται κίνητρα για την απασχόληση Ελλήνων Ναυτικών» και προσθέτει:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, προκειμένου να δημιουργηθούν και άλλοι όροι επίσης ελκυστικοί στην προσέγγιση των κρουαζιεροπλοίων στους λιμένες, θα προχωρήσουν και τα προγράμματα εκτελέσεως έργων αναβάθμισης της λιμενικής υποδομής της χώρας και ιδιαίτερα της νησιωτικής, ύστερα και από συσκέψεις που έγιναν, με πρωτοβουλία της Ενώσεώς μας, σε Οργανισμούς Λιμένων και Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, όπου παρουσιάστηκαν προγράμματα εκτελέσεως νέων έργων για την κρουαζιέρα.

Εμείς, ως συλλογικό όργανο εκπροσώπησης του κλάδου της κρουαζιέρας, ακλουθώντας πολιτική προσαρμοσμένη στις εξελίξεις όσον αφορά τους τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεων και των πλοίων, θα βαδίσουμε με όλες τις δυνάμεις που μας δίνουν τα μέλη μας, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί ο κλάδος στο μέγιστο βαθμό».

Οι αριθμοί στην κρουαζιέρα είναι ενδεικτικοί. Σε ποσοστό 9% αυξήθηκαν οι Ευρωπαίοι που έκαναν κρουαζιέρα το 2011 σε σχέση με το 2010, αγγίζοντας τα έξι εκατ. επιβάτες. Η μεγαλύτερη αγορά είναι η βρετανική με 1,7 εκατ. επιβάτες και άνοδο 5%.

Ακολουθεί η αγορά της Γερμανίας με 1,4 εκατ. επιβάτες και αύξηση σε ποσοστό 14% σε σχέση με το 2010, με την Ιταλία στην τρίτη θέση με 900.000 επιβάτες. Στην τέταρτη θέση παραμένει η Ισπανία με 700.000 επιβάτες και στην πέμπτη η Γαλλία με 440.000 και αύξηση κατά 14% περίπου.

Αξιοσημείωτη είναι και η αγορά της Ελβετίας, η οποία αναπτύχθηκε κατά 33% το 2011 συγκριτικά με το 2010.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά της βιομηχανίας κρουαζιέρας στις τοπικές κοινωνίες, έχει υπολογιστεί ότι κάθε επιβάτης ξόδεψε περίπου 100 ευρώ κατά την επίσκεψή του σε κάθε λιμάνι και το σύνολο επισκέψεων στα ευρωπαϊκά λιμάνια ετησίως έφτασε τα 25 εκατ. επισκέπτες, αντιπροσωπεύοντας δαπάνες που αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

πηγη : nea online 

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Με συμμετοχή ιδιωτών το τουριστικό μάρκετινγκ

Το Δημόσιο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δημιουργούν κοινή εταιρεία, με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο ουσιαστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό
Marketing Greece είναι το όνομα της νέας εταιρείας μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί από το Δημόσιο και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο ουσιαστική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό.
Η τροπολογία για τη δημιουργία της εταιρείας έφτασε στη Βουλή στο «παρά πέντε» και ψηφίστηκε τελικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα ταξί, στο οποίο αντιδρούσαν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου! Την κατέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε συνεχή διαβούλευση με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου για τη δημιουργία της εταιρείας, η οποία «αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη χώρα».

O EOT. Στα 60 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΤ την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, λένε κύκλοι του υπουργού Πολιτισμού, αναλάμβανε εξ ολοκλήρου το Δημόσιο (ΕΟΤ) με δικά του κονδύλια, γεγονός που συχνά-πυκνά προκαλούσε τις επικρίσεις του ιδιωτικού τομέα, κυρίως ως προς την αποτελεσματικότητα που είχε η κρατική διαφήμιση. Τώρα στη διαδικασία της τουριστικής προβολής της χώρας εισέρχεται δυναμικά και ο ιδιωτικός τομέας.
Ο ΣΕΤΕ, όπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης, αναμένει πλέον να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη σύσταση της νέας εταιρείας μάρκετινγκ, η οποία «θα αποτελέσει κι ένα μεγάλο στοίχημα για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να συμμετάσχει στην προβολή του εθνικού τουριστικού προϊόντος».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η νέα εταιρεία θα ασχολείται κυρίως με το branding του ελληνικού τουρισμού, την προβολή και τον σχεδιασμό ειδικών ενεργειών προώθησης του τουρισμού, ενώ ο ΕΟΤ θα συνεχίσει να ασχολείται με την εθνική συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και τη διαφήμιση της χώρας (awareness).
Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, πρόκειται να αναπτυχθεί ένα δίκτυο γραφείων δημοσίων σχέσεων σε πέντε αγορές πρώτης σπουδαιότητας για τον ελληνικό τουρισμό, και συγκεκριμένα στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Σε δεύτερη φάση, η εταιρεία θα απλωθεί και σε άλλες αγορές και κυρίως στην Κίνα, στην Ιταλία, στις Κάτω Χώρες, στην Τουρκία και στη Σκανδιναβία.
Ολα τα γραφεία, λέει ο κ. Ανδρεάδης, θα στελεχωθούν από επαγγελματίες της αγοράς και πιθανόν και του ΕΟΤ, και θα συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες του ΕΟΤ και των άλλων ελληνικών Αρχών. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα νέο site, το οποίο λειτουργικά και τεχνικά θα συνυπάρξει με το Visit Greece και θα περιέχει πληροφορίες σε 10 γλώσσες.
Ενας από τους στόχους της εταιρείας Marketing Greece είναι μέσω των άμεσων και έμμεσων δημοσίων σχέσεων και με συστηματική προσέγγιση ξένων δημοσιογράφων, opinion makers και άλλων σημαντικών παραγόντων της τουριστικής αγοράς την τρίτη χρονιά της λειτουργίας της να έχει επιτευχθεί η παραγωγή δημοσιευμάτων και έμμεσης προβολής της Ελλάδας (estimated advertising value) συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ :ΝΕΑ on line 

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Επίσκεψη σε 151 μουσεία από 40 χώρες με ένα «κλικ»

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Στην εποχή της κρίσης τα ταξίδια γίνονται χαζεύοντας τον χάρτη. Ενα «κλικ» στον παγκόσμιο χάρτη του Google Art Project, όμως, αρκεί όχι μόνο για να ταξιδέψει κανείς με τον νου, αλλά και για να επισκεφθεί τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου καθώς 151 μουσεία από 40 χώρες «εκθέτουν» στο Διαδίκτυο 32.470 έργα τέχνης που διηγούνται 14.000 χρόνια ιστορίας.
μουσειο ΜΠΕΝΑΚΗ
Στο πρόγραμμα, που δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα και ούτε θα συνοδεύεται από διαφημίσεις και το οποίο παρουσιάστηκε χθες επισήμως στην Ελλάδα παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς τα Μουσεία Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης με συνολικά 693 εκθέματα.
Αν και προς το παρόν το σύστημα δεν λειτουργεί στα ελληνικά, θα προστεθεί τόσο η ελληνική γλώσσα όσο και επιπλέον εκθέματα, όπως διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι. Στο μέλλον δε δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και ιδιωτικές συλλογές στην πλατφόρμα, ενώ οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους μουσείο επιλέγοντας εκθέματα με φωτογραφίες πολύ υψηλής ανάλυσης από το Google Art Project.

Τα δικαιώματα του υλικού ωστόσο διατηρούνται από τα μουσεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποθηκευτούν οι φωτογραφίες ούτε να αξιοποιούνται σε άλλες εφαρμογές της Google.

ΠΗΓΗ : ΝΕΑ on line