Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Economist: «Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται στην πώληση γης»

Ένα άρθρο για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δημοσίευσε την Κυριακή (10/4) η εφημερίδα «Economist», περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Πού κατέληξε; Φυσικά, εκεί που καταλήγουν όλα τα διεθνή ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία: Στην πώληση της κρατικής περιουσίας.
Στο άρθρο του, ο Economist αναφέρει εν ολίγοις πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διέξοδος για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Υποστηρίζει, δε, πως η προσκόλληση στο σχέδιο αυτό, ενδεχομένως, να αποτελέσει και την καταστροφή της, καθώς, ύστερα από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την εκπόνησή του, ούτε το έλλειμμα κατάφερε να μειωθεί, αλλά ούτε και να προοιωνίσει το οποιοδήποτε θετικό για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Οι δημοσιονομικές αποτυχίες έχουν κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικές τις αγορές απέναντι στο ελληνικό χρέος. Το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο 13%. Οι διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν κι άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση για την ώρα, καθώς μπορεί να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες από τα κεφάλαια διάσωσης.

Όμως, το σχέδιο του περασμένου Μαΐου υπολόγιζε να εκταμιεύσει χρήματα που ανέρχονται σε πάνω από τα μισά από αυτά που απαιτούνται για να βγει το 2012 στις αγορές. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο μοιάζει τελειώς ανεδαφικό, θα χρειαστεί περισσότερη εξωτερική βοήθεια από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί».

Η ελληνική οικονομία, λέει ο Economist, έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο.

«Αν παραμείνει αδύναμη, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετες φορολογικές περικοπές, πράγμα που, με τη σειρά του, θα προκαλέσει κι άλλη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις τράπεζες. Άραγε, υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτήν την παγίδα;».


Στο παραπάνω ερώτημα, ο Economist υποστηρίζει πως η διέξοδος αυτή δεν βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στην πώληση της γης και της κρατικής περιουσίας.

«Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πρέπει να προέλθει από τις πωλήσεις γης, όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η έλλειψη μητρώου για τις ακριβείς συμμετοχές του κράτους στα ακίνητα και τη γη αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα. Η θέσπισή του θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα».

ΠΗΤΗ: ECONOMIST

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2011




Επιβεβαιώνεται το ανοδικό τουριστικό ρεύμα από τις διεθνείς αγορές προς την Ελλάδα, σύμφωνα και με νέα στοιχεία που προέρχονται από τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα (Tour Operator) στην Ευρώπη TUI, ο οποίος τονίζει ότι η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία με την Τουρκία απορροφούν το κύμα των τουριστών που θα κατευθύνονταν σε Αίγυπτο και Τυνησία.

Μάλιστα ο εν λόγω ταξιδιωτικός οίκος έχει προσαρμόσει πλέον τα προγράμματα του για τις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Παρά την πολιτική αναταραχή στη λεκάνη της Μεσογείου οι πελάτες της TUI συνεχίζουν να θέλουν να πάνε διακοπές, αν και σε εναλλακτικούς προορισμούς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Πίτερ Λονγκ.

Την ίδια στιγμή, ο έτερος μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook σημειώνει ότι η πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή της κόστισε 20 εκατ. στερλίνες, καθώς ξόδεψε 5 εκατ. για τον επαναπατρισμό των πελατών της που βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ έχασε 15 εκατ. στερλίνες λόγω των ταξιδιωτικών οδηγιών. Συνολικά, υπήρξαν 150.000 ακυρώσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Τέλος οι μετοχές της TUI Travel έχουν απωλέσει το 20% της αξίας τους από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα φτάνοντας τις 233 πένες η μετοχή.

Με τις εκτιμήσεις για άνοδο των κρατήσεων προς την Ελλάδα να διαδέχονται η μια την άλλη, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει άνοδο των αφίξεων σε διψήφιο νούμερο, εκτίμηση που έχει κάνει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δια στόματος υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη. Μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέα Ανδρεάδη.

Πηγή: Express.gr

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΚΙΝΑ ,ΡΩΣΙΑ ,ΙΔΙΑ




Την πιθανότητα κατάργησης της βίζα για τους πολίτες της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, κίνηση η οποία εφόσον υλοποιηθεί αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στο ελληνικό τουρισμό.

Στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης της Μόσχας ΜΙΤΤ ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε πως εντός του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο άτυπη Σύνοδος υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι υπουργοί Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας.

Στη Σύνοδο θα ληφθεί κοινή απόφαση σχετικά με τη διευκόλυνση ως και την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες των χωρών αυτών, μια πρόταση, που προωθείται από καιρό από την ελληνική πλευρά και έγινε αποδεκτή τόσο από τον Επίτροπο Τουρισμού, Ταγιάνι, όσο και από τον προεδρεύοντα Ούγγρο υπουργό Τουρισμού.


Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος εξετάζεται η διευκόλυνση έκδοσης visa και από πόλεις που δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να λειτουργήσει πιλοτικά ένα προξενικό γραφείο στο Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο θα διευκολύνει την έκδοση visa στους Ρώσους, ενώ στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν αντίστοιχα γραφεία και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, όπου δεν υπάρχει προξενείο.
Επίσης ο κ. Νικητιάδης είπε ότι λύθηκε και ένα σημαντικό θέμα που αφορά την έκδοση πολλαπλής visa καθώς ήδη ξεκίνησαν να εκδίδονται τέτοιες vises στους Ρώσους, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημά τους.

Ακόμα ο υφυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται να δοθεί, ίσως και από του χρόνου, η δυνατότητα έκδοσης visa και από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και γραφεία (tour operators) όπως ακριβώς σήμερα γίνεται από τα visa centers.


ΠΗΓΗ : TOURISTNEWS.GR