Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΕΝΔΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ )




Ενδοεπιχειρησιακή Κατάρτιση
Αναγκαιότητα και Συστατικά Επιτυχίας


Στην σημερινή πολυσύνθετη οικονομική πραγματικότητα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης είναι η γνώση και οι ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της τα οποία είναι σημαντικά στην παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με το βέλτιστο δυνατό κόστος δημιουργώντας την ιδανική υπεραξία για την επιχείρηση .
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενδοεπειχειρησιακή κατάρτιση που συμβάλει στην άριστη προετοιμασία με διαρκή επιμόρφωση μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων Κοινοτικών Πλαίσιων Στήριξης (ΚΠΣ ) και ΟΑΕΔ και μέσου του λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ο οποίος με τη σειρά του ενισχύεται από τις επιχειρήσεις με το 0,45% των μικτών αποδοχών των υπαλλήλων τους.

Ο Ρόλος της Ενδοεπιχειρησιακής Κατάρτισης
Με τον όρο «ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση» μπορούμε να προσδιορίσουμε την εκπαίδευση που παρέχει μία επιχείρηση στους εργαζομένους της, μέσω σεμιναρίων επιμόρφωσης, προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά και της οργανωμένης και συστηματικής εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας τους.
Το επιχειρησιακό περιβάλλον συνεχώς μετασχηματίζεται, εξελίσσεται και δημιουργεί νέες ανάγκες για γνώσεις και δεξιότητες.
Τα στελέχη των επιχειρήσεων και γενικά οι εργαζόμενοι σε αυτές πρέπει να συμβαδίζουν με αυτές τις αλλαγές και να αποκτούν συνεχώς τις νέες ικανότητες που απαιτούνται τόσο για την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης, όσο και για την προσωπική τους εξέλιξη.
Ο εργαζόμενος στην παραγωγή υπηρεσιών θα πρέπει να διαθέτει γνώσεις, ικανότητα πρόσβασης και επεξεργασίας της πληροφορίας, γενική μόρφωση, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, διάθεση ομαδικής εργασίας και ένα σύνολο νέων δεξιοτήτων, που τείνουν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγική διαδικασία και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας όπως επιχειρηματικότητα και καινοτομία .
Τα οφέλη της κατάρτισης των εργαζομένων είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στην πράξη. Κατ' αρχήν οι εργαζόμενοι αποκτούν εφόδια για να γίνουν καλύτεροι στην εργασία τους πιο αποδοτικοί ,πιο ανταγωνιστικοί και πιο καινοτόμοι .
Παράλληλα οι εργαζόμενοι έχουν το αίσθημα ότι η επιχείρηση τους «φροντίζει», τους θέλει καλύτερους και τους βοηθάει να εξελιχθούν, ενώ η απόκτηση των νέων γνώσεων και δεξιοτήτων τονώνει την αυτοεκτίμησή τους και βελτιώνει τη συμπεριφορά τους.
Η κατάρτιση του προσωπικού υποστηρίζει επίσης τη διαμόρφωση της εταιρικής κουλτούρας, γεγονός που μπορεί να ενισχύει την εφαρμογή των αξιών και των στόχων της επιχείρησης.
Παρότι η χρηματοδότηση του κόστους της κατάρτισης είναι ένα σημαντικό ζήτημα, δεν είναι το μόνο που απασχολεί ή αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων. Πολλές φορές η ίδια η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών αλλά και η στάση των εργαζομένων και των διοικήσεων των επιχειρήσεων είναι αρνητικοί προς αυτήν την διαδικασία .
Αρκετοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί (ΚΕΚ,ΚΕΣ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ) που υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης, προσεγγίζουν τις επιχειρήσεις για τη διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης του προσωπικού, διευρύνοντας έτσι συνεχώς τον αριθμό των επιχειρήσεων που υλοποιούν παρόμοια προγράμματα τα τελευταία χρόνια.
Δυστυχώς ακόμα πολλές επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζουν απροθυμία να επενδύσουν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους ή και αδυναμία διάγνωσης των αναγκών τους για κατάρτιση του προσωπικού.

Ανακεφαλαιώνοντας αυτό που λείπει είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση διοικήσεων αλλά και εργαζομένων στη σημασία της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, χωρίς να παραβλέπεται και η αδυναμία πολλών φορέων παροχής της εκπαίδευσης για προσαρμογή των προγραμμάτων που προσφέρουν στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιχείρησης και στις ιδιομορφίες της εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και στην υιοθέτηση των κατάλληλων μεθόδων εκπαίδευσης.


Η εισήγηση του διδάσκοντα αποτελεί τη βάση της μετάδοσης των γνώσεων, αλλά από μόνη της κουράζει τους εκπαιδευόμενους με αποτέλεσμα την απώλεια συγκέντρωσης, άρα και κατανόησης.
Η εισήγηση είναι εμπλουτισμένη με ενεργητικές τεχνικές που ενισχύουν τη συμμετοχή των καταρτιζομένων και βοηθούν στην αφομοίωση της παρεχόμενης πληροφορίας.
Τέτοιες τεχνικές είναι οι ερωτήσεις - απαντήσεις, η συζήτηση, ο καταιγισμός ιδεών, η επίδειξη εξοπλισμού, οι ασκήσεις, οι μελέτες περίπτωσης, η εργασία σε ομάδες, το παιχνίδι των ρόλων, η προσομοίωση, οι συνεντεύξεις από ειδικό και η εκπαιδευτική επίσκεψη.


Πολύ σημαντική είναι επίσης η αξιολόγηση που γίνεται στο τέλος των σεμιναριων για να διαπιστωθεί εάν οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποκομίσουν τις νέες γνώσεις και δεξιότητες και εάν επιτεύχθηκαν τελικά οι στόχοι της κατάρτισης.

Η αξιολόγηση ενός προγράμματος κατάρτισης συνήθως περιλαμβάνει συγκεκριμένη μεθοδολογία, ερωτηματολόγια και κριτήρια που βαθμολογούνται από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές.

Εάν η κατάρτιση του προσωπικού πραγματοποιηθεί ικανοποιώντας τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής μάθησης, μπορεί πραγματικά να προσδώσει στους ίδιους τους εργαζόμενους την δυνατότητα να σταθούν αντάξια στα νέα δεδομένα των αγορών και κατ' επέκταση να βοηθήσει στην διαρθρωτική προσαρμογή της επιχείρησης στο εξελισσόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον .

ΠΗΓΗ  : 
Tου Σωτήρη Γκαγιαλή, Ερευνητή ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Ερευνας*

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΡΙΘΑΡΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ 




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ
ΕΝΔΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ :


http://www.ep-katartisi.gr/

ΟΑΕΔ : http://www.oaed.gr/

ΚΕΚ : http://www.cso.auth.gr/greek/KekThessalonikis.gr.htm

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αίρονται οι περιορισμοί για ξεναγούς, τουριστικά γραφεία, υπηρεσίες





Σε απελευθέρωση των τουριστικών επαγγελμάτων και σε απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα, προχωρεί η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο μάλιστα της εναρμόνισης του εθνικού δικαίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ, παρέχεται η δυνατότητα σε υπηκόους των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και να λειτουργούν τουριστικά γραφεία σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού, επέρχονται στα τουριστικά επαγγέλματα οι ακόλουθες αλλαγές:

Πρώτον, καταργείται το ειδικό συμβατικό καθεστώς στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ξεναγού. Αυτό σημαίνει ότι αίρεται η απαγόρευση που υπήρχε (ν. 1545/1985) να ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού άτομα, τα οποία είναι νόμιμα εγκατεστημένα σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεύτερον, καταργούνται οι κατώτατες τιμές προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς τροποποιείται το άρθρο 7 του ν. 2160/1993. Ετσι, οι εκμεταλλευόμενοι τουριστικές επιχειρήσεις διαμορφώνουν ελεύθερα πλέον τα τιμολόγιά τους.

Τρίτον, καταργείται η διάκριση των τουριστικών γραφείων που υπήρχε σε γραφεία γενικού και εσωτερικού τουρισμού, ενώ για τη λειτουργία των γραφείων θα απαιτείται στο μέλλον Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), το οποίο θα είναι αορίστου διάρκειας και χορηγείται από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του ΕΟΤ.

Τέταρτον, οι επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων μπορούν να ιδρύουν υποκαταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Για τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ., που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας, υποβάλλονται στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ) του ΕΟΤ τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Αίτηση – δήλωση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α. Φ. Μ.) και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στην οποία ανήκει.

β. Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, έκδοσης τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι ο αιτών δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή για κάποιο από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, βαριάς σωματικής βλάβης και παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών.

γ. Τίτλοι ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης, από το οποίο να προκύπτει ότι ο επιχειρηματίας διαθέτει πλήρη και ανεξάρτητη γραφειακή εγκατάσταση με εμβαδόν τουλάχιστον 20 τ.μ.

δ. Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ποσού τριακοσίων ευρώ υπέρ Ελληνικού Δημοσίου.

ε. Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου υπέρ ΤΑΥΤΕΚΛ ποσού εξήντα ευρώ.

στ. Εγγυητική επιστολή.

Το Ε.Σ.Λ. εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία σε προθεσμία πενήντα ημερών από την πλήρη υποβολή απαραίτητων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται ότι το Ε.Σ.Λ. έχει εκδοθεί.

ΠΗΓΗ: Το Βημα

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΣΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ME RYANAIR





Η Ryanair εγκαινιάζει την παρουσία της στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης...


Η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair προσφέρει 1.000.000 εισιτήρια εξωτερικού, στην τιμή των 7 ευρώ, προκειμένου να εγκαινιάσει την παρουσία της στο τέταρτο κατά σειρά ελληνικό αεροδρόμιο (προηγήθηκαν Βόλος, Ρόδος, Κως).

Η Ryanair, που εκτιμάται ότι θα διακινεί από και προς Θεσσαλονίκη περίπου 150.000 επιβάτες ετησίως, θα πραγματοποιεί δρομολόγια προς και από Βρυξέλλες (Σαρλερουά) και Λονδίνο (Στάνστεντ) τρεις φορές εβδομαδιαίως, σε δωδεκάμηνη βάση.
Επίσης, προς και από Όσλο (Ρίγκε) και Στοκχόλμη (Σκάβστα), δις εβδομαδιαίως, από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Η παρουσία της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, καρπός συμφωνίας με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής-Μάρκετινγκ της πόλης (της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ), εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 150 νέες θέσεις εργασίας (επί συνόλου 350 στα τέσσερα αεροδρόμια).
Χάρη στα φθηνά εισιτήρια, θα επιτρέψει στους επιβάτες να εξοικονομήσουν 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως (έναντι συνολικής εξοικονόμησης 5,9 εκατ. το χρόνο στα τέσσερα αεροδρόμια).

Οι πτήσεις μέσω Θεσσαλονίκης ξεκινούν από τον Απρίλιο, αλλά κρατήσεις θα γίνονται από αύριο.

Τα δε εισιτήρια των 7 ευρώ ισχύουν για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο προς όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο της Ryanair μέσω Βόλου (καθώς οι πτήσεις στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν τον Απρίλιο).

Τα εισιτήρια των 7 ευρώ θα είναι διαθέσιμα για κράτηση στο http://www.ryanair.com/en μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Το άνοιγμα της Ryanair στη Θεσσαλονίκη έχει διπλή σημασία, καθώς μέσω αυτού η εταιρία δεν προσβλέπει μόνο στη μεταφορά τουριστών, αλλά και στην εξυπηρέτηση επιχειρήσεων, όπως επεσήμανε η αρμόδια διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing της Ryanair, Ιντα Μπουονάνο.
Η ίδια γνωστοποίησε ότι αν οι πτήσεις «περπατήσουν» καλά, η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλους προορισμούς.

Κατά την κα Μπουανάνο, ο μέσος ναύλος της Ryanair ανέρχεται σε 35 ευρώ (ο χαμηλότερος όλων). Πάντως, όπως σε όλες τις εταιρίες χαμηλού κόστους, η τιμή των εισιτηρίων αφορά μόνο τη μεταφορά επιβάτη και όχι, π.χ., τη διαμετακόμιση αποσκευών άνω των 10 κιλών ή τη σειρά προτεραιότητας (για αυτά υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις, 10-15 ευρώ).

Η κα Μπουονάνο σημείωσε ακόμη ότι η Ryannair, που έχει στόλο μέσης ηλικίας τριών ετών, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το 2013 και ευελπιστεί ότι θα πετύχει τον στόχο για αύξηση των διακινούμενων επιβατών στα 85 εκατ. ετησίως (έναντι εκτίμησης για 73,5 εκατ. φέτος).

Διαπραγματεύσεις με easyJet και Wizz Air
Η Ryanair, πάντως, δεν είναι η μόνη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους, που είδε «με άλλο μάτι» τη Θεσσαλονίκη. Ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής-Μάρκετινγκ της πόλης διαπραγματεύεται επίσης με την «easyJet», πχ, για μια πτήση προς/από Παρίσι, ενόψει και των εορτασμών του 2012 για την απελευθέρωση της πόλης. Επίσης, συζητά με την ταχέως ανερχόμενη ουκρανική «Wizz Air», όπως γνωστοποίησε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στο περιθώριο σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επεσήμανε ότι στόχος των επιδιωκόμενων συμφωνιών είναι να «ξυπνήσει» η Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσει μια ελκυστική τουριστική αγορά, ενώ υπενθύμισε ότι από τον Απρίλιο οι Τουρκικές Αερογραμμές ξεκινούν τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως από την πόλη προς/από Κωνσταντινούπολη.

«Υψηλούς στόχους για την προσέλκυση τουριστών», βάζει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρό του, Απόστολο Τζιτζικώστα, αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης , που επεσήμανε ότι ο φορέας θα φροντίσει να δημιουργήσει νέα τουριστικά προϊόντα, ικανά να "τραβήξουν" περισσότερους επισκέπτες.

Ο Οργανισμός, που για μεγάλο διάστημα παρέμενε ανενεργός, ετέθη εκ νέου σε λειτουργία προ δεκαπενθημέρου, ενώ σε αυτόν «επέστρεψαν», μετά από αποχώρησή τους το 2009, τα επιμελητήριο Εμποροβιομηχανικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης.

Τα νέα δρομολόγια
Θεσσαλονίκη-Λονδίνο (από 13/3/): κάθε Τρίτη και Σάββατο στις 19.00 και τις Πέμπτες στις 18.10.

Θεσσαλονίκη-Βρυξέλλες (από 14/4): κάθε Τετάρτη στις 18.35 και κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18.35.

Θεσσαλονίκη-Όσλο (από 16/4): κάθε Τρίτη και Σάββατο στις 12.30

Θεσσαλονίκη-Στοκχόλμη (από 14/4): κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις 12.40.

ΠΗΓΗ :
http://24wro.blogspot.com/2011/01/7_30.html

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΠΟ ΠΑΓΟ στην ΣΟΥΗΔΙΑ






Στις όχθες του ποταμού Torne, στο παλιό χωριό Jukkasjärvi στη σουηδική Λαπωνία βρίσκεται το Ice Hotel, ένα ξενοδοχείο που είναι ένα σουρεαλιστικό όνειρο .Κάθε Νοέμβριο, η δημιουργία του Ice Hotel ξεκινά με τη λήψη κύβων από πάγο από τον ποταμό Torne. Το νερό αυτό είναι απίστευτα καθαρό και προσφέρει μερικές από τις καλύτερες πάγοκολονες στον κόσμο, για λάξευση και δημιουργία γλυπτών από παγο























Μια αληθινή καταψυξη καλιτεχνικών θαυμάτων, στο Ice Hotel οπου βρίσκονται και δημιουργούνται κάθε χρόνο από μια ομάδα διεθνών σχεδιαστών διαφορα γλυπτά
στο ξενοδοχείο δεν υπάρχουν πανω από δύο δωμάτια ίδια, αλλάζουν εμφάνιση, δομή και διάταξη από έτος σε έτος.
Αν και εξω η θερμοκρασια ειναι -37 ° C στο Ice Hotel εσωτερική θερμοκρασία είναι μεταξύ -5 ° C έως -8 ° C,
μέσα το ξενοδοχείο προσφέρει άνετες φόρμες χειμώνα, μπότες και γάντια .




Κατά την παραμονή σας εδώ μπορείτε επίσης να απολαύσετε το μπαρ πάγος, σαφάρι χειμώνα, έλκηθρο με σκύλους, snowmobiling και ένα υπαίθριο θέατρο.


  • Το Ice Hotel είναι ανοιχτό από τις 10 Δεκεμβρίου - 18 Απριλίου .
  • το δωμάτιο κοστίζει 400-800 $ ημερησίως και περιλαμβάνει θερμικο sleeping bang για δύο,ζεστά φλυτζάνια χυμού lingonberry ,ζεστή σάουνα και πρωινό .

Επισκεφθείτε το site του ξενοδοχείου :http://www.icehotel.com/