Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται ο διαστημικός τουρισμός

Το πρώτο ιδιωτικό διαστημοδρόμιο στον κόσμο θα λειτουργήσει το 2013
 
Το «όνειρο» του τουρισμού στο διάστημα είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ, καθώς σε λίγα χρόνια αναμένεται να λειτουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο ιδιωτικό διαστημοδρόμιο στον κόσμο.

Ο διάδρομος τροχοδρόμησής του «Spaceport America», όπως ονομάζεται, είναι ήδη έτοιμος και παρουσιάστηκε από τον κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, και τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της Virgin Galactic.

Από εκεί θα απογειώνονται σε λίγα χρόνια τα τουριστικά διαστημόπλοια. «Αυτή είναι η αρχή μιας δεύτερης διαστημικής εποχής και είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε στήριξη σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Από εδώ θα βλέπουμε να αναχωρούν ακόμα και καθημερινές πτήσεις στο Διάστημα», δήλωσε ο Μπράνσον, πρόεδρος του ομίλου Virgin.

H ολοκλήρωση του διαδρόμου, μήκους 3,2 χιλιομέτρων, γιορτάστηκε με υπερπτήση του SpaceShip Two, του σκάφους που θα μεταφέρει τουρίστες σε σύντομες αποδράσεις από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το εξαθέσιο σκάφος, σε μέγεθος ιδιωτικού τζετ, πέταξε πάνω από το διαστημοδρόμιο συνδεδεμένο στο κάτω μέρος του μητρικού του αεροσκάφους, WhiteKnight Twο.

Όταν οι πρώτες πτήσεις αρχίσουν -πιθανότατα το 2013-, το WhiteKnight Twο θα μεταφέρει το SpaceShip Two σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Εκεί το διαστημόπλοιο θα αποδεσμεύεται και θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του για να ανέβει στο ύψος των 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του Διαστήματος.

Οι τουρίστες θα μπορούν εκεί να θαυμάσουν τη Γη από τα φινιστρίνια των καθισμάτων τους, ή να λύσουν τη ζώνη και να απολαύσουν για μερικά λεπτά την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.

Το εισιτήριο ορίστηκε στα 200.000 δολάρια. Η Virgin Galactic έχει ήδη συγκεντρώσει προκαταβολές ύψους 50 εκατ. δολαρίων από 300 άτομα που έχουν ήδη κλείσει θέση. Οι 30 από αυτούς παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Spaceport America.

«Φυσικά και θα ήθελα να είμαι ένας από τους επιβάτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

To Spaceport America, κοντά στην έδρα της Virgin Galactic, θα είναι πιθανότατα το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό κέντρο - όχι όμως το μόνο. Σχέδια για την κατασκευή ενός ανάλογου διαστημοδρόμιου έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη Ρωσία μέσω Διαστήματος
Το Spaceship Two σχεδιάστηκε για τις λεγόμενες υποτροχιακές πτήσεις, κατά τις οποίες το σκάφος βγαίνει εκτός ατμόσφαιρας, δεν έχει όμως αρκετό ύψος και ταχύτητα για να μπει σε τροχιά.

«Με τον καιρό θα προχωρήσουμε σε τροχιακές πτήσεις. Και μια μέρα [...] θα θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα ξενοδοχείο σε τροχιά», είπε ο Μπράνσον.

Επιπλέον, η Virgin «εξετάζει τη δυνατότητα διηπειρωτικών ταξιδιών σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι σήμερα».

Όπως τόνισε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, «σε περίπου δέκα χρόνια θα μπορούμε πιθανότατα να πραγματοποιούμε διηπειρωτικές πτήσεις σε απίστευτα σύντομο χρόνο, όπως το να φτάνουμε στη Ρωσία σε λιγότερο από δύο ώρες».

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον αποκάλυψε ότι η Virgin Galactic εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της NASA για την κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών σκαφών που θα μεταφέρουν στο μέλλον τους Αμερικανούς αστροναύτες.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής που παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη NASA του μέλλοντος.

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων σκαφών χρηματοδοτεί μέχρι στιγμής τις εταιρείες Sierra Nevada, Boeing, United Launch Alliance, Blue Origin και Paragon Space Development.


Το όραμα του Sir Richard

Εξαρχής, ο Richard Branson είχε απαιτήσει από  
την Scaled Technologies, τα πρώτα διαστημικά του σκάφη να δίνουν την αίσθηση φουτουριστικών πολιτικών αεροσκαφών και όχι πυραύλων, με οριζόντια και όχι κάθετη απογείωση. Ο προφανής λόγος είναι ότι ένας ιδιώτης, έστω και μετά από ειδική προετοιμασία, δύσκολα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην τρομερή καταπόνηση μιας εκτόξευσης πυραύλου, ενώ ένα διαστημικό «αεροπλάνο» προκαλεί λιγότερους ενδοιασμούς και αποσείει πολλά ψυχολογικά εμπόδια. Έτσι λοιπόν, το διαστημικό πρόγραμμα της Virgin Galactic θα αρχίσει με δύο σκάφη, το μητρικό WhiteKnightTwo, το οποίο θα κουβαλά μέχρι ένα ύψος το μικρότερο SpaceShipTwo, το οποίο και θα είναι τελικά αυτό που θα ξεφεύγει από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας και θα μεταφέρει το πλήρωμά του σε τροχιά, σε ύψος άνω των 100km από την επιφάνεια του πλανήτη.

Ήδη ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου Virgin Group, Sir Branson έχει προετοιμαστεί για να είναι ο πρώτος αστροναύτης που θα πετάξει με το διαστημόπλοιό του. Η εκπαίδευση γίνεται στο νεοσυσταθέν κέντρο National Aerospace Training and Research Center (NASTAR) στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας, ενώ η εκτόξευση (της οποίας ο ακριβής χρόνος δεν έχει οριστεί ακόμη) θα πραγματοποιηθεί από το διαστημικό κέντρο New Mexico Spaceport, στις ΗΠΑ.

Ο Branson σχεδιάζει την κατασκευή και δεύτερου «διαστημοδρομίου» στη Σουηδία, για την εξυπηρέτηση των ευρωπαίων πελατών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι 85.000 άτομα έχουν δηλώσει επιθυμία να ταξιδέψουν με τα σκάφη της Virgin Galactic. Από αυτούς 80 και πλέον έχουν επιλεγεί και έχουν περάσει από προκαταρκτικές ιατρικές εξετάσεις στο κέντρο NASTAR της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Άλλωστε το πολυπόθητο εισιτήριο για το νέο «διαστημικό λεωφορείο», δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό για πολλούς εύπορους, καθώς κοστίζει «μόλις» €200.000.

Πάντως το τολμηρό σχέδιο του μεγιστάνα της Virgin έχει σημαδευτεί από το θάνατο τριών τεχνικών της εταιρείας Scaled Technologies, μετά από έκρηξη που προκλήθηκε στα εργαστήριά της στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, τον Ιούλιο του 2007. Ας ελπίσουμε ότι η απαρχή των διαστημικών πτήσεων δε θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις όπως πολλές φορές στο παρελθόν, με θύματα ρώσους και αμερικανούς τεχνικούς και αστροναύτες.

Το χρονικό της Virgin Galactic

• 1999:
Συστήνεται η εταιρεία Virgin Galactic με πρωτοβουλία του μεγαλοεπιχειρηματία Sir Richard Branson, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση διαστημικών πτήσεων με δικό του στόλο διαστημοπλοίων.
• 2001: Κατασκευάζεται το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό διαστημόπλοιο SpaceShipOne, με τη συνεργασία του Paul Allen (συνιδρυτή της Microsoft με τον Bill Gates) και του Burt Rutan, αεροναυπηγού.
• 21 Ιουνίου 2004: πραγματοποιείται η πρώτη επανδρωμένη πτήση του  SpaceShipOne με πιλότο τον Mike Melvill.
• 27 Σεπτεμβρίου 2004: Ο Sir Richard Branson και ο Burt Rutan υπογράφουν συμφωνία για την από κοινού πραγματοποίηση του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού προγράμματος. 
• 4 Οκτωβρίου 2004: Ο πιλότος Brian Binnie στέλνει το SpaceShipOne σε ύψος 112 χλμ, αποσπώντας το βραβείο X Prize ύψους 10 εκατ. δολαρίων, το οποίο είχε αθλοθετήσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός X Prize Foundation για την ανάδειξη του πρώτου μη κυβερνητικού οργανισμού που θα εκτελούσε επιτυχώς δύο διαστημικές πτήσεις σε χρονικό περιθώριο 2 εβδομάδων.
• 23 Ιανουαρίου 2008: Η Virgin Galactic αποκαλύπτει τα σχέδια των πρώτων της διαστημοπλοίων με τα οποία θα εκτελέσει τις πρώτες τις πτήσεις, το μητρικό σκάφος WhiteKnightTwo και το διαστημόπλοιο SpaceShipTwo.
• 15 Ιουλίου 2010: Το μητρικό σκάφος WhiteKnight II εκτελεί την πρώτη του επανδρωμένη πτήση με προσαρτημένο το σκάφος SpaceShip II ή “VSS Enterprise”.

πηγή : ΝΕΑ ΟΝLINE  & PCW.GR