Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



ΒΙΕΝΝΗ η καλύτερη πόλη του κόσμου

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ βρίσκονται οι 13 από τις 20 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κάποιος, με πρώτη την Βιέννη η οποία ξεπέρασε την περσινή νικήτρια Ζυρίχη. ,στη δευτερη η ΖΥΡΙΧΗ στην τρίτη η ΓΕΝΕΥΗ στηη τέταρτη ΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ .....

Μεταξύ 215 μητροπόλεων η Αθήνα βρίσκεται στην 76η θέση, στην ίδια δηλαδή κατάταξη με την περασμένη χρονιά, μετά την Κουάλα Λουμπούρ.

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων, η εταιρεία Μercer χρησιμοποιεί 39 διαφορετικά κριτήρια, που αφορούν μεταξύ άλλων πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά ζητήματα.
Σε αυτά προστίθενται και άλλοι παράγοντες όπως η προσωπική ασφάλεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι δυνατότητες για μόρφωση, τα συγκοινωνιακά μέσα και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Στο τέλος του καταλόγου οι 16 από τις 20 πόλεις βρίσκονται στην Αφρική, την τελευταία θέση, πάντως κατέχει η Βαγδάτη.
Πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως το Μόναχο, η Κοπεγχάγη, οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, η Στοκχόλμη και το Βερολίνο φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις- το κόστος ζωής δεν αποτελεί ένα από τα κριτήρια αυτής της λίστας.

Το Λονδίνο βρίσκεται μόλις στην 38η θέση, ενώ πέραν της Ευρώπης σε υψηλές θέσεις βρίσκονται πόλεις του Καναδά, όπως το Βανκούβερ, η Οτάβα και το Τορόντο, και της Αυστραλίας όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη.

Οι καλύτερες αμερικανικές πόλεις να ζει κάποιος είναι η Χονολουλού (29η θέση), το Σαν Φρανσίσκο (30) και η Βοστώνη (35).

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ