Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ο ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΩΝ





Ο Ισθμός της Κορίνθου βρίσκεται στο top 10 προορισμών για κρουαζιέρες, σύμφωνα με ψηφοφορία από ειδικούς του τουρισμού στη Μεγάλη Βρετανία (δημοσιογράφους και στελέχη) που εξειδικεύονται στον τομέα των κρουαζιέρων.

Συγκεριμένα, καταλαμβάνει την 9η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε προορισμούς όπως η Αλάσκα, η Ανταρκτική, η Βενετία κ.α.

Η λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς καταρτίστηκε στα πλαίσια του “ The CRUISE Show“, μια έκθεση που θα διεξαχθή στα τέλη του μήνα στο Λονδίνο και η οποία αποτελεί μιά από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως για τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Ήδη η είδηση αυτή έχει δημοσιευτεί σε πάρα πολλές ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον τουρισμό διεθνώς, κάτι που θα βοηθήσει στην προβολή του Ισθμού, και στην αύξηση της αναγνωρισμότητά του, σαν τουριστικός προορισμός.Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κάποια στρατηγική από τοπικούς φορείς για το τουριστικό μάρκετινγκ της Κορινθίας, η βράβευση αυτή πιστεύω μάλλον τυχαία προήλθε (σ.σ. εννοώ δεν υπήρχε κάποια θεσμική πίεση – lobbying).

Αναδεικνύει όμως τις ευκαιρίες που υπάρχουν για προσέλκυψη υψηλού επιπέδου τουριστών (και οι οποίοι συνήθως δαπανούν μεγαλύτερα ποσά κατά μέσο όρο στις διακοπές τους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες τουριστών), εάν αξιοποίησουμε στοχευμένα με πλάνο την τουριστική ζήτηση που δημιουργεί ο θαλάσσιος τουρισμός.

Η προσέλκυση θαλάσσιου τουρισμού απαιτεί σαν απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη υποδομών (μαρίνες για τα ιστιοπλοϊκά και τα λοιπά σκάφη, λιμάνια που μπορούν να υποδεχτούν κρουαζερόπλοια).

Εφόσον αποφασίσουμε σαν χώρα , ότι ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια κύρια αγορά-στόχο στα πλαίσια ενός στρατηγικού πλάνου τουριστικού μάρκετινγκ για τον προορισμό ΑΙΓΑΙΟ ΠΈΛΑΓΟΣ-ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ τότε το αίτημα για δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, από απλή συζήτηση σε επίπεδο ατόμων/επαγγελματιών θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε δυναμική θεσμική διεκδίκηση του από αρμόδιους φορείς του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ .