Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΔΑ





ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΔΑ

Τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, να ενισχύσει τον καταδυτικό τουρισμό, εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος από το βήμα του συνεδρίου, που διοργανώνει η εφημερίδα Απογευματινή, με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε ότι στο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις ειδικές μορφές τουρισμού θα γίνεται ειδική μνεία στο κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού, ενώ και στο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν προσκλήσεις για την υλοποίηση καταδυτικών πάρκων. Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι έως το 2010 θα είναι έτοιμα δύο από τα τέσσερα πάρκα που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν.
Ο κ. Μαρκόπουλος ανάφερε επίσης ότι βούληση του υπουργείου είναι να προωθηθεί η εν λόγω μορφή τουρισμού και οι όποιες αγκυλώσεις δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη του, αυτές να αποτελέσουν παρελθόν.
Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης επανέλαβε ότι οι καταστροφικές προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά έπεσαν έξω και ζήτησε την ψυχραιμία όλων.


Καταδυτικός τουρισμός

Η ιδιαίτερη καθαρότητα των ελληνικών θαλασσών και ο τεράστιος πλούτος του βυθού, αποτελούν πόλο έλξης για όσους αναζητούν τη μαγεία της υποβρύχιας εξερεύνησης. Με περισσότερα από 2000 νησιά, 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών, απίθανη ηλιοφάνεια και ζεστό μεσογειακό κλίμα ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα μία σημαντική μορφή ειδικού τουρισμού που συνεχώς αναπτύσσεται.

Ο καταδυτικός τουρισμός έχει φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ και στην χώρα μας αποκτά φίλους την τελευταία εικοσαετία.

Με μάσκα επιτρέπεται παντού η ελεύθερη κατάδυση, αλλά η κατάδυση με τη χρήση φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα (80% άζωτο + 20% οξυγόνο) απαγορεύεται σε περιοχές με υποθαλάσσιες αρχαιότητες.
Στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες σχολές καταδύσεων, που υπόκεινται σε ειδική άδεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Όλοι οι αυτοδύτες υποχρεούνται να συμφωνούν και να τηρούν τους κανονισμούς και τους περιορισμούς του νόμου 5351/32 περί αρχαιοτήτων. Υποβρύχιες δραστηριότητες με καταδυτικό εξοπλισμό επιτρέπονται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται:- το ψάρεμα με εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης (το ψαροντούφεκο με μπουκάλες).
- η φωτογράφηση, η αφαίρεση ή η μεταφορά αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων πρέπει αμέσως να το αναφέρετε στην πλησιέστερη αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ή στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), λιμενική ή αστυνομική αρχή.
- η χρήση και κατοχή (πάνω σε πλοίο) ειδικού εξοπλισμού ανεύρεσης αρχαιοτήτων.
Καταδύσεις μπορεί να κάνει κάποιος σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες αλλά για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος ( αρχαιολογικής σημασίας ή σπήλαια) χρειάζεται ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μπορεί κάποιος να απολαύσει καταδύσεις στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος»

Καταδύσεις στην Κεφαλονιά

Ένας ολοζώντανος κόσμος σε υφάλους, σε παραλίες με νερά μεγάλης ορατότητας, θαλάσσια σπήλαια σε όλο το μήκος της ακτογραμμής σας περιμένει στον βυθό της Κεφαλονιάς.
Οι σχολές κατάδυσης που υπάρχουν στο νησί προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Αν δοκιμάζετε για πρώτη φορά κατάδυση θα παρακολουθήσετε λίγα λεπτά θεωρία και θα βουτήξετε με όλο τον εξοπλισμό σε βάθος έως 6μέτρα. Αν θέλετε να συνεχίσετε και μέσα σε λίγες μέρες να γίνετε δύτης με αναγνωρισμένο δίπλωμα θα χρειαστείτε εντατικά μαθήματα που γίνονται σε καθορισμένες ώρες κατόπιν συνεννόησης με την κάθε σχολή.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική εξάσκηση και θα σας επιτρέψουν βουτιές σε πιο βαθιά νερά (ανάλογα με το δίπλωμα) και σε υποθαλάσσιους προορισμούς, όπως τον μήκους 97μέτρων υποβρύχιο Περσέας. Ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει σχεδόν άθικτο στο βυθό, με μηδενική κλίση και ένα μόνο μικρό ρήγμα στην πλώρη του.
Τους καταρτισμένους στη σπηλαιοκατάδυση δύτες τους περιμένει μια ακόμη εμπειρία με μια βουτιά στην λίμνη της Μελισσάνης. Το λιμναίο μέρος της λίμνης διατίθεται για κατάδυση κατόπιν άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άλλες καταδύσεις γίνονται στην περιοχή της Αγ. Ιερουσαλήμ και στις σπηλιές στο Φισκάρδο.

Για τους αρχάριους το μάθημα διαρκεί 2-3 ώρες και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και βουτιά μέχρι και 6μ. Το κόστος κυμαίνεται από 50 έως 80€.
Για το πρώτο αναγνωρισμένο δίπλωμα «Scuba Diver» θα χρειαστείτε 2-3μέρες μαθημάτων και πρακτικής εξάσκησης για να βουτήξετε μέχρι και 12μ.
Για το δίπλωμα «Open Water Diver» που θα σας οδηγήσει σε 20μ. βάθος και ανεξερεύνητους υποθαλάσσιους προορισμούς θα χρειαστείτε 5μαθήματα θεωρίας, 5βουτιές σε ρηχά νερά και 4βουτιές σε ανοιχτή θάλασσα.
Το συνολικό κόστος των σεμιναρίων κυμαίνεται από 360 έως 450ευρώ.
Για διπλωματούχους δύτες υπάρχουν πακέτα καταδύσεων που παρέχουν εξοπλισμό, οδηγό-εκπαιδευτή και σκάφος.
Οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με τις βουτιές (πακέτα 2,4,6 καταδύσεων) και μειώνονται προοδευτικά όσο αυξάνεται ο αριθμός των καταδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δύο καταδύσεις με τις παραπάνω παροχές θα σας κοστίσουν από 75 έως 85ευρώ. Για όσους διαθέτουν εξοπλισμό οι τιμές είναι μειωμένες. (Οι καταδύσεις γίνονται πάντα παρουσία του οδηγού του σκάφους της κάθε σχολής).

Τρεις είναι οι σχολές κατάδυσης στην Κεφαλονιά:

Στην Αγ. Ευφημία θα βρείτε την Aquatic World Diving Club, που διατηρεί τμήμα και στο ξενοδοχείο Apostolata στη Σκάλα. Τηλ. 26740 62006 www.aquatic.gr.

Στο Φισκάρδο η Fnec, το ελληνικό ίδρυμα εθελοντισμού και νεολαίας μετρά δώδεκα χρόνια εθελοντικής εργασίας και μεταξύ πολυάριθμων δραστηριοτήτων, οργανώνει υποβρύχια έρευνα και καταδύσεις. Τηλ. 26740 41081 (10:00-19:00) www.fnec.gr.

Τέλος, στην περιοχή της Λάσσης θα βρείτε την σχολή Dive-in Kefalonia, www.diveinkefalonia.com Τηλ. 267...

Υποβρύχιο Περσέας
Βρετανικό υποβρύχιο, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μήκους 97μέτρων.


Το Νοέμβριο του 1940 αναχώρησε από τη Μάλτα για περιπολία στον κόλπο του Τάραντα στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος. Τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου και ενώ έπλεε στα ανοιχτά μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, προσέκρουσε σε ιταλική νάρκη και βυθίστηκε. Στο υποβρύχιο επέβαινε ο Βρετανός ναύτης John Capes.
Σε παγωμένα νερά κολύμπησε μέχρι την ακτή. Εκεί βρέθηκε από κατοίκους του χωριού Μαυράτα, οι οποίοι τον περιέθαλψαν και τον προστάτευσαν από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις.

Το 1997 εντοπίστηκε το ναυάγιο στα νότια της Κεφαλονιάς. Δεν έχει σημαντικές φθορές, έχει μηδενική κλίση και βρίσκεται σε βάθος περίπου 45 μέτρων. Αν έχετε την απαραίτητη κατάρτιση τότε μπορείτε να το γνωρίσετε από κοντά.

Η επιστήμη του θαλάσσιου τουρισμού

Ο Αλέξης Παπαθανάσης, που εργάζεται ως καθηγητής στον τομέα της διαχείρισης τουριστικών επαγγελμάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπρεμερχάφεν, το λιμάνι της Βρέμης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το γνωστικό αντικείμενο της έδρας του καθηγητή Παπαθανάση είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, δηλαδή οι οργανωμένες κρουαζιέρες, οι καταδύσεις και όλα τα συναφή που μας θυμίζουν θάλασσα και διακοπές.

Επιπλέον, ο μόλις 31 χρόνων επιστήμονας θεωρείται πλέον ως ο ειδικός στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη Γερμανία.

Ο Αλέξης Παπαθανάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Στα 17 του, όμως, έφυγε για τη Βρετανία όπου σπούδασε διαχείριση επιχειρήσεων, αλλά και οικονομικά, ντιζάιν και μάνατζμεντ στην περίφημη σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Έκανε το διδακτορικό του στο Ανόβερο, στη Γερμανία, εργάστηκε στην TUI, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τουριστική επιχείρηση, κι εδώ και ένα χρόνο ανέλαβε την έδρα διαχείρισης τουριστικών επαγγελμάτων - Θαλάσσιος τουρισμός του πανεπιστημίου του Μπρεμερχάφεν.

Καριέρα αστραπή, η οποία έγινε με πολύ κέφι και δυναμισμό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «ΝΒ». Πως τα κατάφερε; Πόσο εύκολη είναι η καριέρα ενός ξένου στο εξωτερικό; «Ο τολμών νικά», επισημαίνει ο νεαρός επιστήμονας και εκτιμά ότι αξίζει τον κόπο «να εγκαταλείψει κάποιος το οικείο του περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν είναι νέος, να σπουδάσει και να δουλέψει μερικά χρόνια στο εξωτερικό, να δει τον κόσμο. Σήμερα είναι πιο εύκολο αυτό».
Επηρέασαν άραγε την επαγγελματική του ανέλιξη οι διαφορές νοοτροπίας και κουλτούρας; Ο Αλέξης Παπαθανάσης δεν ένιωσε καμία πολιτισμική σύγκρουση, δεν αισθάνθηκε ποτέ σαν ξένος ή ότι δεν ανήκει εδώ, σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο και τόπο, διότι, όπως δήλωσε, όπου δούλεψε ή τώρα στο πανεπιστήμιο «υπήρχαν πάντα άνθρωποι, απ’ όλον τον κόσμο, με διαφορετική νοοτροπία, κουλτούρα και εθνικότητα. Αν γνωρίσεις τον κάθε άνθρωπο προσωπικά, τότε ξεχνάς την εθνικότητα. Η γυναίκα μου είναι Γερμανίδα, ποτέ δεν σκεφθήκαμε: Α! έχουμε διαφορετική νοοτροπία ή κουλτούρα».

Άλλωστε, ο Ροδίτης επιστήμονας είναι κοσμοπολίτης και αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας που ζει στη Γερμανία. Ένας Έλληνας, γνωστός στα γερμανικά ΜΜΕ ως ειδήμονας στο θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος πιστεύει για τη χώρα μας ότι δεν έχει ανεπτυγμένο τουρισμό με κρουαζιέρες και καταδύσεις, «πρώτον, διότι διαθέτει μικρή αγορά στον εξερχόμενο τουρισμό και το κρουαζιερόπλοιο είναι ένα ρίσκο, δεύτερον επειδή οι Έλληνες αποφασίζουν την τελευταία στιγμή πού και πόσο θα κάνουν διακοπές και τρίτον, διότι, συνήθως, κάνουν όλοι μαζί διακοπές, τους ίδιους μήνες ή τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο».


ΤΑ "ΜΥΣΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τη "μυστηριώδη" γοητεία του βυθού και τη ζωή κάτω από το νερό έχουν τη δυνατότητα να τη "γευτούν" ελάχιστοι. Μέσω, όμως, της υποβρύχιας φωτογράφησης, τη γνωρίζουν οι περισσότεροι. Οι ελληνικές θάλασσες είναι πλούσιες σε φωτογραφικό "υλικό" κι αυτό θέλουν να το εκμεταλλευτούν οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση εκατοντάδων καταδυτικών τουριστών.

Για να δει κάποιος τα μυστικά του βυθού θα πρέπει να γίνει μόνιμος "κάτοικος" του. Οι δύτες, κουβαλώντας φωτογραφικές μηχανές, έχουν τη δυνατότητα να απαθανατίσουν κοπάδια ψαριών, μικρά χταπόδια, ακόμη και καρχαρίες.
Οι ελληνικές θάλασσες "απελευθερώθηκαν" εδώ και λίγα χρόνια, καθώς όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του πανελληνίου κέντρου υποβρύχιας φωτογραφίας έρευνας και τεχνολογίας που εδρεύει στην Καβάλα, Ιωάννης Σταματιάδης, η ελληνική νομοθεσία δεν επέτρεπε τη λήψη υποβρύχιων φωτογραφιών.

"Δυστυχώς, στην Ελλάδα ανακαλύψαμε αργά την υποβρύχια φωτογραφία. Ο ελληνικός βυθός έχει χλωρίδα και πανίδα τεράστιου ενδιαφέροντος. Και πλέον, τρέχουμε να προλάβουμε αυτόν τον τουριστικό πλούτο", ανέφερε ο κ.Σταματιάδης, προσθέτοντας: "Στο βυθό τραβάμε εικόνες από αυτό που αγαπάμε. Όσο πιο βαθιά βουτάμε, όμως, χάνουμε τα χρώματα, τα οποία τα βλέπουμε αλλιώς στο βυθό και αλλιώς, όταν εκτυπώνεται η φωτογραφία"
Οι λάτρεις της υποβρύχιας φωτογράφησης μπόρεσαν να "κατακτήσουν" τις ελληνικές θάλασσες μόλις το 2005, όταν ψηφίστηκε ο νέος καταδυτικός νόμος για τις καταδύσεις αναψυχής, που επιτρέπει την κατάδυση σε όλη την επικράτεια, εκτός των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί χώροι.
Μέχρι τότε, απαγορευόταν δια νόμου οι καταδύσεις, καθώς το ελληνικό κράτος ήθελε να προστατέψει την υποβρύχια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να καταδυθούν μόνο με ειδική άδεια, ακόμη και σε περιοχές που δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες αρχαιότητες.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ATHENS AIRWAYS NEA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ




Τη νεότερη αεροπορικη εταιρεια απέκτησαν, πριν από λίγο καιρό, οι αεροδιάδρομοι του Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αυτή τη φορά, όμως, δεν πρόκειται για μια ακόμη ευρωπαϊκή low cost εταιρεία, αλλά για μία ελληνική αεροπορική, που ιδρύθηκε το 2008, φιλοδοξώντας να εισάγει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά των εγχώριων –ίσως μελλοντικά και ευρωπαϊκών– πτήσεων.
Αεροπλάνα τύπου τζετ χωρητικότητας μόλις 49 επιβατών το καθένα, παροχές πρώτης θέσης σε όλο το αεροσκάφος και τιμές… γνωριμίας είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να την προτιμήσετε στο επόμενο ταξίδι εντός συνόρων.

Η νεοσύστατη εταιρεία ξεκίνησε δρομολόγια στις 31 Ιανουαρίου, με πρώτο προορισμό από Αθήνα την Αλεξανδρούπολη, ενώ ακολούθησε η Καβάλα στις 12 Φεβρουαρίου, η Μυτιλήνη στις 27 Φεβρουαρίου και έπεται η Θεσσαλονίκη στις 12 Μαρτίου.
Μέσα στους επόμενους μήνες, θα ακολουθήσουν και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά. Μέσα στο καλοκαίρι του 2009, στόχος είναι να αυξηθούν οι προορισμοί αυτοί καθώς και η ημερήσια συχνότητα των πτήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση της περιόδου.
Επίσης από Παρασκευή 2 Οκτωβριου ξεκινάνε πτήσεις από Αθήνα προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας,Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα.
Στην Athens Airways, όλοι οι επιβάτες απολαμβάνουν τα προνόμια της Business Class σε οποιαδήποτε θέση. Η επιβίβαση θα γίνεται ταχύτερα από το συνηθισμένο, ενώ το εσωτερικό του αεροσκάφους είναι εκ κατασκευής διαμορφωμένο με δερμάτινα καθίσματα και απόσταση 78εκ μεταξύ τους, έτσι ώστε να παρέχει τη μέγιστη δυνατή άνεση στον επιβάτη.
Τα τζετ αεροσκάφη Embraer ERJ-145 διαθέτουν αθόρυβη καμπίνα και εξασφαλίζουν ήσυχες και ευχάριστες πτήσεις ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Εξοπλισμένα με κινητήρες turbofan - Rolls Royce, είναι άκρως αξιόπιστα και ευέλικτα, ενώ παράγουν όχι μόνο χαμηλά επίπεδα θορύβου αλλά και χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων.

Κάθε θέση εξοπλίζεται με αναπαυτικά μαξιλάρια μέσης και αυχένα, και κουβέρτες της εταιρείας Cocomat καθώς και ειδικό welcome kit με τα απαραίτητα για την πτήση. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα σερβίρονται τρία είδη σάντουιτς, ενώ στις πρωινές πτήσεις οι επιβάτες θα απολαμβάνουν φρεσκοψημένα muffin και στις απογευματινές αλκοόλ και συνοδευτικά.
Οι κάτοχοι flex εισιτηρίων θα απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, όπως γρήγορο check in, fast lane, priority baggage tags, μεταφορά με ιδιωτικό λεωφορείο ή ΙΧ προς στο αεροσκάφος και από αυτό στο Αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος και ελεύθερη διπλανή θέση για περισσότερη άνεση.

Οι καινοτομίες, όμως, δε σταματούν εδώ.
Η Athens Airways λανσάρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον νεανικό ναύλο. Συγκεκριμένα, για ηλικίες από 12 μέχρι και πριν τη συμπλήρωση των 24 ετών, καθώς επίσης και στρατιώτες χωρίς κάρτα επιβίβασης, αλλά και για φοιτητές έως 28 ετών, υπάρχει έκπτωση 20% σε όλες τις κατηγορίες ναύλων.
Παράλληλα, παρέχεται έκπτωση 15% στο ναύλο της επιστροφής, σε όλες τις κατηγορίες ναύλων με τους ανάλογους περιορισμούς.

Για τις πρώτες πτήσεις της εταιρείας, τα εισιτήρια των οποίων διατίθενται αυτές τις μέρες προς αγορά τόσο από το site της εταιρείας όσο και από τα τηλεφωνικά της κέντρα, ισχύει η τιμή γνωριμίας που ξεκινά από 1 ευρώ χωρίς τους φόρους αεροδρομίου. Ενδεικτικά, η αναζήτησή μας για την πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη με αναχώρηση στις 16 και επιστροφή στις 24 Μαρτίου έβγαλε τελική τιμή, με φόρους και λοιπές χρεώσεις, 102 ευρώ. Σπεύσατε, διότι η προσφορά θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι κρατήσεις και οι εκδόσεις εισιτηρίων της Athens Airways γίνονται μέσω Internet στη διεύθυνση www.athensairways.com, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Athens Airways, στα 8018014000 (πανελλαδικά μόνο από σταθερό), 210 6... (από σταθερό ή κινητό) και 6971496600 (Από σταθερό ή κινητό) και μέσω του δικτύου των ταξιδιωτικών πρακτόρων πανελλαδικά.

www.alexander
travel.gr

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ 12 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ











Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην ΕΕ
θα μπορούν εφεξής να εργάζονται για 12 συνεχόμενες ημέρες, ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, μετά την επικύρωση νομοθεσίας που είχε υιοθετήσει τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τη νομοθεσία αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2010, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων θα μπορούν πλέον να εργάζονται για 12 συνεχόμενες ημέρες, έναντι 6 που ίσχυε προηγουμένως.
«Αυτό σημαίνει ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία θα μπορούν να διοργανώνουν δρομολόγια δύο εβδομάδων χωρίς να οφείλουν, σε πολλές περιπτώσεις, να προβλέπουν και για δεύτερο οδηγό», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων θα μπορούν «να συγκεντρώσουν τα υποχρεωτικά ρεπό που έχουν την εβδομάδα» και να μην τα παίρνουν «έως το τέλος των 12 συνεχόμενων ημερών εργασίας». Οι οδηγοί θα μπορούν επομένως να παίρνουν τα εβδομαδιαία ρεπό τους στις αρχές ή στο τέλος της 12ήμερης αυτής περιόδου εργασίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν επίσης μέτρο απελευθέρωσης των χερσαίων ενδομεταφορών, οι οποίες επιτρέπουν στον μεταφορέα μιας χώρας της ΕΕ να πραγματοποιεί μεταφορές στο εσωτερικό μιας άλλης χώρας.

Εφεξής θα επιτρέπεται σε περίοδο 7 ημερών η πραγματοποιήση τριών συνεχόμενων χερσαίων ενδομεταφορών σε ένα διεθνές ταξίδι, με όριο τη μία ενδομεταφορά ανά χώρα.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σοβαρή διατάραξη μιας εθνικής αγοράς», τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν «να εισάγουν μέτρα προστασίας στην περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς μεταφορών».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ






Την έναρξη λειτουργίας της νέας Πολιτιστικής Γραμμής Νο 50 από 1-9-2009 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Κύριος σκοπός της πολιτιστικής γραμμής είναι να συμβάλει στην προβολή της ιστορικής αλλά και της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Μέσω αυτής οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα ιστορικά της μνημεία και άλλα πολιτιστικά σημεία αναφοράς.

Επελέγη ένα σύγχρονο λεωφορείο επενδυμένο εξωτερικά με εικαστική δημιουργία σχετική με βασικά σημεία ενδιαφέροντος της πολιτιστικής γραμμής. Η επιλογή της διαδρομής και των στάσεων έγινε με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και στις στάσεις δόθηκαν ονομασίες που παραπέμπουν στα μνημεία που βρίσκονται σε εύλογη απόσταση από κάθε στάση.

Το Πολιτιστικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ, ξεκινώντας από το Λευκό Πύργο, θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της πόλης να εντρυφήσουν στον πολιτισμό της, χωρίς ταλαιπωρία.

Η δεύτερη στάση είναι τα Μουσεία της πόλης - Αρχαιολογικό, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - ενώ επόμενος προορισμός της διαδρομής είναι τα Ανάκτορα Γαλέριου - Έσπερος.

Η τέταρτη στάση θα γίνεται στο Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου οι επισκέπτες συναντούν ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ορθοδοξίας, κτισμένο στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ.

Στη συνέχεια, το λεωφορείο θα κατευθύνεται στην πλατεία Αριστοτέλους, που αποτελεί σύμβολο της πόλης, με θέα στον Θερμαϊκό.

Στη στάση Δημαρχείο, οι επιβάτες του ειδικού αυτού λεωφορείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το βυζαντινό ναό της Παναγίας Χαλκέων, που έχει κτιστεί τον 11 αιώνα π.Χ., ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το σημερινό Αλκαζάρ, μουσουλμανικό μνημείο που κτίστηκε το 1468 π.Χ. και η Σκεπαστή Αγορά, η ομορφότερη των Βαλκανίων του 16ου αιώνα.

Στην τουριστική γραμμή περιλαμβάνονται, επίσης, το Διοικητήριο, η παλιά πόλη, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών, η Άνω Πόλη, όπου κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση κινδύνου από επιδρομείς, ο Πύργος Τριγωνίου-Άγ. Ανάργυροι και η Μονή Βλατάδων, που έχει διασωθεί και διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη, με σπάνια έγγραφα.

Η περιήγηση περιλαμβάνει ακόμη στάση στα Ανατολικά Τείχη της Παλαιάς Πόλης και τη Ροτόντα.

Στις στάσεις της πολιτιστικής γραμμής έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση, όπως επίσης και έντυπα σε κυλίνδρους με το χάρτη της διαδρομής και τα σημεία ενδιαφέροντος.

Για τη βέλτιστη πληροφόρηση των επιβατών της πολιτιστικής γραμμής υπάρχουν εντός του λεωφορείου 2 οθόνες στις οποίες προβάλλεται μέσω της Τηλεματικής, παρουσίαση στην ελληνική (και σύντομα στην αγγλική γλώσσα), με τα μνημεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος από τα οποία θα διέρχεται το λεωφορείο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Επίσης προτείνονται στους επισκέπτες και 3 διαδρομές πεζοπορίας, αφού οι χρήστες της πολιτιστικής γραμμής έχουν τη δυνατότητα, με το ίδιο εισιτήριο, που ισχύει για 24 ώρες, να αποβιβάζονται σε οποιαδήποτε στάση της διαδρομής και αφού ολοκληρώνουν την περιήγησή τους, να συνεχίζουν με επόμενο δρομολόγιο.

Εντός του λεωφορείου υπάρχει συνοδός, που θα είναι στη διάθεση του επιβατικού κοινού για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Αφετηρία και τέρμα της πολιτιστικής γραμμής είναι ο Λευκός Πύργος.

Ώρες Αναχώρησης : 08:00 – 21:00 (Ιούνιο – Σεπτέμβριο ανά μία ώρα ακριβώς)
09:00 – 16:00 (Οκτώβριο – Μάιο ανά μία ώρα ακριβώς)
Χρονική Διάρκεια Δρομολογίου : 50’ – 60’
Κόστος εισιτηρίου : 2,00 € το κανονικό
1,00 € το μειωμένο

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ελληνικη Ναυτιλία Eκσυγχρονίζεται




Η ελληνική ναυτιλία εκσυγχρονίζεται

Διατηρεί την ηγετική της θέση και διευρύνει τα περιθώρια συνεισφοράς της στην οικονομία

H ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Κατέχοντας το 16% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση διεθνώς στο ναυτιλιακό κλάδο - έναν κλάδο εξαιρετικά ανταγωνιστικό και σημαντικό (καθώς διακινεί το 95% του παγκοσμίου εμπορίου).

Ωστόσο, η ελληνική ναυτιλία υφίσταται κατά την παρούσα περίοδο διαρθρωτικές και συγκυριακές μεταβολές. Συγκεκριμένα, οι ναύλοι, μετά την εντυπωσιακή άνοδο της διετίας 2003-2004, ακολουθούν πλέον πτωτική πορεία, ενώ ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης έχουν οδηγήσει σε ταχεία αναδιάρθρωση του κλάδου με κυρίαρχο στοιχείο τη δημιουργία μεγάλων και σύγχρονων στόλων υπό τον έλεγχο μικρού αριθμού πλοιοκτητών.

Συνεπώς, το σύνολο των εσόδων του ναυτιλιακού τομέα και το μερίδιο της ελληνικής ναυτιλίας σε αυτά δέχονται περιοριστικές επιδράσεις.
Εξαργυρώνοντας την άνοδο των ναύλων και τη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού στόλου, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποτέλεσε κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, η τρέχουσα τάση συρρίκνωσής του εγείρει ανησυχίες.



Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Αντανακλώντας το μεγάλο μερίδιό του στην αγορά, ο κλάδος της ναυτιλίας συνεισφέρει περισσότερο από 4,5% του ΑΕΠ της Ελλάδος, απασχολεί 160.000 εργαζόμενους (4% της συνολικής απασχόλησης), ενώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα καλύπτει το 1/3 του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Το βασικό μειονέκτημα του ελληνόκτητου στόλου μέχρι πρότινος ήταν η μεγάλη ηλικία των πλοίων του. Ωστόσο, οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός έβαλαν τέλος στην τακτική των Ελλήνων πλοιοκτητών να προτιμούν πλοία μεγάλης ηλικίας. Παράλληλα, σειρά παραγόντων συνέτεινε στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού του ελληνόκτητου στόλου: τα αυξημένα κέρδη των πλοιοκτητών από την προσοδοφόρα διετία 2003-2004, οι υψηλές τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων, οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού καθώς και η είσοδος στα χρηματιστήρια.
Συνεπώς, η μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου μειώθηκε στα 15,3 έτη το 2006 από 20,3 έτη το 2000 - περιορίζοντας έτσι τη διαφορά με το διεθνή μέσο όρο στα 0,4 έτη το 2006 από 3,4 έτη το 1998.

Παράλληλα, λόγω οικονομιών κλίμακας και του περιβάλλοντος παγκοσμιοποίησης, παρατηρείται συνεχής τάση μείωσης του αριθμού των πλοιοκτητών (κατά ? την τελευταία επταετία), κυρίως των μικρών εταιρειών με 1-2 πλοία. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κλάδος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας συνεχίζει να παραμένει ο πιο κατακερματισμένος διεθνώς (με πληθώρα οικογενειακών επιχειρήσεων) και συνεπώς η τάση αυτή αναμένουμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Αν και οι προαναφερθείσες αλλαγές προσδοκάται να λειτουργήσουν ευεργετικά για το ναυτιλιακό κλάδο, η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να έχει δύο βασικά αδύνατα σημεία όσον αφορά τη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία. Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών μειώνεται συνεχώς, υπό την πίεση του μισθολογικού μειονεκτήματος ενάντι πληρωμάτων όπως οι Φιλιππίνες, η Ανατολική Ευρώπη και η Ινδία.

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των Ελλήνων ναυτικών στο συνολικό πλήρωμα των πλοίων με ΝΑΤ περιορίστηκε στο 57% το 2004 από 85% το 1986. Παράλληλα, το εθνικό νηολόγιο χάνει συνεχώς ανταγωνιστικότητα έναντι των «σημαιών ευκαιρίας», κυρίως λόγω της υποχρεωτικής ποσόστωσης Ελλήνων ναυτικών στα πληρώματα των πλοίων με ελληνική σημαία. Ενώ το 42% του ελληνόκτητου στόλου βρισκόταν στο εθνικό νηολόγιο το 1996, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 31% το 2006.

Πηγή: Εθνική Τράπεζα

ΝΗΣΑΚΙΑ ,ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ






ΝΗΣΑΚΙΑ ,ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΓΙΑ ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟΥΣ
Ονειρευτήκατε ποτέ να είχατε στην κατοχή σας ένα ερημικό, παραδεισένιο νησί με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά, όπου ο μόνος θόρυβος που θα ακούγατε θα ήταν αυτός της φύσης; Ο παράδεισος υπάρχει, και πολλοί τον έχουν ήδη βρει.
Ο Nicholas Cage, ο Mel Gibson και ο μεγιστάνας της Virgin, Richard Branson, είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους που έχουν ήδη αποκτήσει ένα ιδιωτικό καταφύγιο για να αποφεύγουν τους paparazzi.

Η συγκεκριμένη πολυτέλεια, βέβαια, προϋποθέτει την επένδυση ενός ποσού που ελάχιστοι μπορούν να διαθέσουν.
Οι τιμές κυμαίνονται από περίπου 40.000 ευρώ, που κοστίζει ένα μικρό νησάκι 2 στρεμμάτων που λέγεται Pulareken στις Φιλιππίνες, μέχρι 33 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει το νησί Sa Feradura, στην Ίμπιζα.

Νησί Sa Feradura, Ibiza

Το έκτασης 60 στρεμμάτων νησί είναι, σύμφωνα με το Forbes, ένα από τα ακριβότερα του κόσμου. Η πρόσβαση πραγματοποιείται δια θαλάσσης ή δια αέρος, μέσω του λιμανιού και του ελικοδρομίου του. Στην τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνονται αρκετά καράβια, ιστιοφόρα, jeep και γήπεδα γκολφ.

Η κεντρική έπαυλη, 1.200 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει διάφορα σαλόνια, ένα εκ των οποίων με τζάκι, bar και τραπέζι του μπιλιάρδου. Υπάρχει επίσης αίθουσα πιάνου, εσωτερικός κήπος με τροπικά φυτά, ιδανικός για διάβασμα, και κινηματογραφική αίθουσα.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Η κατοικία περιλαμβάνει αρκετά μπαλκόνια, μία πισίνα με καταρράκτη και μία σοφίτα αφιερωμένη στη χαλάρωση, με Jacuzzi, bar, barbecue και μια μικρή κουζίνα –αλλά και εξελιγμένο σύστημα ήχου και φωτισμού και πίστα για χορό.

Συνολικά, το νησί φιλοξενεί επτά σουίτες με ιδιωτικό μπαλκόνι και κήπο και δύο συγκροτήματα με όλες τις απαραίτητες παροχές, για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την πολυτελέστατη απομόνωσή σας. Λιμνούλες με σιντριβάνια, solarium, αρωματικά μπάνια, τροπικό ντους και sauna συνθέτουν ένα σκηνικό που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα απ’ ότι στο σπίτι σας. Την προσφορά συμπληρώνει ένα ινστιτούτο ομορφιάς και ένα αραβικό λουτρό.

Αν σας αρέσει η Μεσόγειος, αλλά οι οικονομικές σας δυνατότητες είναι περιορισμένες, μπορείτε, με 30 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, να αγοράσετε το νησί Kistak στην Τουρκία που φιλοξενεί, στα 53 στρέμματά του, περισσότερες από 3000 ελιές. Τα κτίρια του νησιού, όπως και οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικού και νερού, βρίσκονται προς το παρόν στη διαδικασία κατασκευής.

Νησί Blue Lagoon

Βγαίνοντας από τη Μεσόγειο, οι τιμές ανεβαίνουν και πάλι. Στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Νησί Blue Lagoon, που πρωταγωνίστησε σε βιβλία και ταινίες του 20ου αιώνα, κοστίζει 25 εκατομμύρια ευρώ. 930 στρέμματα γης, 27 βαθμοί Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εκπληκτικές παραλίες είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν έναν ασύγκριτο επίγειο παράδεισο.

Επάνω στο νησί βρίσκεται ένα συγκρότημα 5 αστέρων, το οποίο διαθέτει spa και 20 βίλες σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, εξοπλισμένες με κάθε λογής πολυτέλεια. Ενώ απολαμβάνετε τη σαμπάνια σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να παίζουν golf, τένις, ή να κολυμπούν στα κρυστάλλινα νερά του Ειρηνικού.

Pakatoa, Νέα Ζηλανδία

Στον ίδιο ωκεανό, αν και λίγο πιο απομονωμένο, βρίσκουμε το νησί Pakatoa, απέναντι από τη Νέα Ζηλανδία. Με περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε αυτή την έκταση των 240 στρέμματων –στην τιμή συμπεριλαμβάνονται 24 μικρές βίλες στην παραλία και 38 bungalows δύο ή τριών δωματίων κτισμένα στο λόφο του νησιού, με εκπληκτική θέα. Πολλά εστιατόρια και bar, συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, γυμναστήριο, solarium και γήπεδα τένις και squash συμπληρώνουν το συγκρότημα.

Αν πάλι σας τρομάζουν τα tsunami και προτιμάτε την Καραϊβική, μπορείτε να διαλέξετε ένα εκ των δύο νησιών που είναι ακόμη διαθέσιμα εκεί.
Μία καλή επιλογή είναι το νησί Pierre στις Μπαχάμες, το οποίο έχει έκταση περίπου 60 στρέμματα και κοστίζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Διαθέτει ηλεκτρική γεννήτρια και σύστημα υδροδότησης, καθώς και προβλήτα και μονοπάτια σε όλη την έκταση.
Το δημοφιλές νησί Harbour απέχει μόλις 15 λεπτά με το καράβι, για την περίπτωση που θέλετε να βγείτε για φαγητό ή βόλτα στα μαγαζιά.

Στην ιστοσελίδα της Ρrivate Ιslands φιγουράρουν προς πώληση περίπου 15 ελληνικά ιδιωτικά νησιά με τιμές που κυμαίνονται από 1,5 εκατ. ευρώ ως 15 εκατ. ευρώ.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά το νησάκι Αγιος Θωμάς, στον Κορινθιακό, με έκταση 1.200 στρέμματα και τιμή 15 εκατ. ευρώ, ο Αγιος Αθανάσιος με έκταση 10 στρεμμάτων δίπλα στην Ιτέα που αποτιμάται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ο Βούβαλος στον Αμβρακικό κόλπο έκτασης 125 στρεμμάτων με τιμή που ανακοινώνεται μόνο ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, η Ναυσικά στο Ιόνιο αντί 8 εκατ. ευρώ κ.ά.


ο γνωστός έλληνας εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης απέκτησε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο αποτελεί το landmark του νεοσύστατου κράτους που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2006. Η First Βusiness Βalkan, ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου Ρέστη στον τουρισμό, ξόδεψε 30 εκατ. ευρώ και απέκτησε την άδεια εκμετάλλευσης του θερέτρου για τα επόμενα 30+30 χρόνια.
Στο νησί θα αναπτυχθούν 47 βίλες και η συνολική επένδυση του ελληνικού ομίλου θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.


Πρόσφατα η κροατική κυβέρνηση έβαλε πωλητήριο και στο γνωστό νησί Μπριόνι στην Αδριατική, που αποτελούσε το αγαπημένο μέρος διακοπών του Γιόζιπ Μπροζ Τίτο , με τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αν κάποιος πιο ανοιχτοχέρης επιθυμεί να αποκτήσει όλο το αρχιπέλαγος με τα άλλα 14 μικρότερα νησάκια και ένα εθνικό πάρκο θα πρέπει να πληρώσει στο Δημόσιο της Κροατίας το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Η Αθηνά Ωνάση λέγεται οτι εβαλε πωλητήριο στον Σκορπιό με το χαμηλό τίμημα των 120 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι «ψαλιδισμένο» σε σχέση με τα 300 εκατ. ευρώ που φέρεται να ζητούσε πριν από τρία χρόνια η Αθηνά Ωνάση για τον Σκορπιό.
Ηδη κυκλοφόρησαν φήμες ότι ένας από τους ενδιαφερομένους θα είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έκανε πριν από λίγες ημέρες κρουαζιέρα στο Ιόνιο, ωστόσο θεωρείται δύσκολο ο ιδιοκτήτης της Μicrosoft να επενδύσει στον Σκορπιό αφού έρχεται σπάνια στα μέρη μας και γενικά δεν ξοδεύει πάνω από 10 ημέρες τον χρόνο για διακοπές στη Μεσόγειο.

ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ







Λευκή Βίβλος» για τον τουρισμό

25/9/2009

«Λευκή Βίβλος» για τον τουρισμό Την εκπόνηση μελέτης με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός 2020» και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στον ελληνικό τουρισμό έχει στόχο η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) την οποία θα χρηματοδοτήσει η Εurobank ΕFG.

Αντικείμενο της νέας συνεργασίας που ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου και αποτελεί την πρώτη μεταξύ τράπεζας και τομέα τουρισμού είναι η δημιουργία μιας αξιόπιστης στρατηγικής πρότασης, μιας «Λευκής Βίβλου» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Νανόπουλος, τονίζοντας ότι ο τομέας αποτελεί τον κλάδο όπου η χώρα διαθέτει αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου παράγεται το 18% περίπου του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία με τον ΣΕΤΕ «είναι ένα κεφάλαιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών» που έχει αναλάβει ο όμιλος «προκειμένου να υποστηρίξει εμπράκτως τις νέες αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

Στην «ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ν. Αγγελόπουλος , ενώ πρόσθεσε ότι η έρευνα, η χρηματοδότηση της οποίας υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ, έχοντας σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας «θα καταθέσει μια σειρά αναπτυξιακών προτάσεων στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου, ο οποίος θα αποσκοπεί στην εξασφάλιση ευρύτερης συναίνεσης στις κατευθύνσεις και στους στόχους της τουριστικής πολιτικής».

Τη δυναμική και τις προοπτικές της τουριστικής βιομηχανίας επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Καραμούζης , τονίζοντας ότι η τράπεζα «παραδοσιακά στηρίζει τον κλάδο με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ και με αύξηση του ρυθμού χρηματοδοτήσεων άνω του 50% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια».

Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της τουριστικής βιομηχανίας που ανέλαβε η τράπεζα πριν από μερικούς μήνες περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων ύψους 390 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση με 85 εκατ. ευρώ ανακαινίσεων ξενοδοχείων κυρίως τεσσάρων και πέντε αστέρων, καθώς και η υλοποίηση από τον Ιούνιο ενός νέου τρόπου χρηματοδότησης με προεξόφληση των μελλοντικών απαιτήσεων των ξενοδοχείων από τους τουρ οπερέιτορ, με τα πρώτα συμβόλαια ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ να έχουν προεξοφληθεί.

Ο τουρισμός αποτελεί «τη ναυαρχίδα και τη μεγάλη ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη και για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στον νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό» υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, ενώ στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γ. Δρακόπουλος παρουσίασε τους άξονες της πρωτοβουλίας που θα περιλαμβάνει η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2020» αναφέροντας ότι «το αναπτυξιακό μοντέλο για τον ελληνικό τουρισμό το οποίο ακολουθούμε τα τελευταία 30 χρόνια είναι προφανές ότι έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές του και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο μέλλον».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΠΑ 2007-20013



Προκήρυξη για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού - Εμπορίου- Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013


Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Προκήρυξης για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου – Υπηρεσιών μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ημερομηνία: 24/8/2009

ΚΥΑ Προκήρυξης -Παραρτήματα (zip 2.494 KB)

Οδηγός εφαρμογής

Μεταβιβάσεις - μετατροπές (PDF 144 KB)

Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες :

* Μεταποίηση
* Τουρισμός
* Εμπόριο
* Υπηρεσίες
* Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης (Franchise) και υπάγονται σε μία από τις παραπάνω θεματικές ενότητες.

Το Πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 χρήσεις, απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών της τριετίας τους κυμαίνεται:

1. από 50.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση»,

2. από 25.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Τουρισμός»

3. και από 30.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, επίσης, για τις θεματικές ενότητες «Εμπόριο» και «Υπηρεσίες».

Το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται, ανάλογα με τη Γεωγραφική Ζώνη, σε 55% ή 65%, του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τη Θεματική Ενότητα. Σε περίπτωση που η υποβαλλόμενη πρόταση ξεπερνά τα προαναφερόμενα όρια του προϋπολογισμού (σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος) οι επιπλέον δαπάνες δεν επιχορηγούνται. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ (1,050 δισ.)

Συνεργαζόμενες Τράπεζες

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, έχει δώσει το ρόλο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.) σε μεγάλο αριθμό Τραπεζών, προκειμένου να διαχειριστούν για λογαριασμό του το Πρόγραμμα. Οι Συνεργαζόμενες Τράπεζες από σήμερα παρέχουν ενημέρωση για την οργάνωση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Οι Τράπεζες αυτές αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΑ της Προκήρυξης. Τα υποκαταστήματα των Τραπεζών αναφέρονται στο site www.ependyseis.gr



Χρόνος και Τρόπος Υποβολής

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν τις επενδυτικές προτάσεις τους από 1η Σεπτεμβρίου 2009, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr και σε έντυπη μορφή στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 9η Νοεμβρίου 2009. Μπορούν να επιχορηγηθούν δαπάνες μίας επενδυτικής πρότασης που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Μαΐου 2009 και μετά, ημερομηνία προδημοσίευσης της προκήρυξης.



Το Πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής ΚΥΑ Προκήρυξης. Κάντε Download την ΚΥΑ Προκήρυξης και τα παραρτήματά της.



Πληροφορίες για το Πρόγραμμα παρέχονται από τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες.

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ OLYMPIC AIR


ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΗΝ 1η οκτωβριου 2009


Η Olympic Air θα έχει στη διάθεσή της στην παρούσα φάση 16 Airbus 319 και 320, δέκα Bombardier Q400, πέντε Bombardier Dash 100 και ένα ATR-42.

Υπενθυμίζεται ότι η Olympic Air θα προσφέρει υπηρεσίες σε 19 προορισμούς εσωτερικού και 17 εξωτερικού, ενώ τις υπερατλαντικές πτήσεις θα τις πραγματοποιεί σε συνεργασία με άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως την Delta και KLM.

Παράλληλα, θα συνεχίσει τα δρομολόγια των λεγόμενων άγονων γραμμών, χωρίς να εισπράττει την κρατική επιχορήγηση έως ότου ολοκληρωθεί (από τη νέα κυβέρνηση) ο σχετικός διαγωνισμός.Σε αυτή τη μεταβατική βάση από τις 29 Σεπτεμβρίου διακόπτονται τα δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών σε 28 προορισμούς εξωτερικού και 26 εσωτερικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όσοι επιβάτες διαθέτουν εισιτήρια, μετά την 29η του μηνός, έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Olympic Air, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.Όσοι δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν, δικαιούνται πλήρη επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ¨: www.olympicair.com/

www.alexandertravel.gr

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ







ΣΚΙ & RELAX ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Η πόλη του Bansko βρίσκεται σε ύψος 936 μ. και οι πίστες του σκι είναι σε ύψος 2.000 – 2.500 μ. Το Bansko είναι ένα νέο θέρετρο, το οποίο αναπτύχθηκε πρόσφατα από ξένους σκιέρ και τουρίστες, αλλά είναι αρκετά γνωστό στη Βουλγαρία.

Το Bansko παρέχει έναν θαυμάσιο συνδυασμό παρθένας φύσης του βουνού Pirin και της ατμόσφαιρας των παλαιών Βουλγαρικών μικρών πόλεων. Το Bansko δεν είναι μόνο ένα θέρετρο αλλά και ένα όμορφο ιστορικό μνημείο.

Το θέρετρο βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βουλγαρία στους πρόποδες του πανέμορφου βουνού Pirin, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. Η απόσταση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Bansko είναι 210 χλμ. και μεταξύ Αθήνας και Μπάνσκο είναι 720 χλμ.

Οι συνθήκες για σκι στο Bansko είναι άριστες. Το βουνό Pirin έχει έναν κυρίως αλπικό χαρακτήρα με 2 βουνοκορφές πάνω από 2900 μ. Υπάρχουν πίστες και διαδρομές για όλους τους σκιέρ, αρχάριους και έμπειρους.

Η ίδια η πόλη προσελκύει τους επισκέπτες με τα 120 πολιτιστικά μνημεία της, τα μουσεία της και τις μόνιμες εθνογραφικές εκθέσεις. Μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη είναι στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τον υψηλό πύργο των 30 μ. και το ρολόι, τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και τα ξυλόγλυπτα. Τοποθετημένο ανάμεσα στο βουνό Pirin, το βουνό Rila και τα βουνά της Ροδόπης, το Bansko είναι ένα συμπαθητικό θέρετρο, με σύντομο καλοκαίρι και μακρύ χειμώνα. Η περίοδος του σκι αρχίζει στα μέσα Δεκεμβρίου και τελειώνει στα μέσα Απριλίου.

Οι 2 σημαντικές περιοχές για σκι βρίσκονται πάνω από την πόλη, στις βόρειες κλίσεις του βουνού Pirin, περίπου 10 χλμ. από την πόλη. Ένας νέος σύγχρονος ανελκυστήρας, που αρχίζει σε απόσταση 1 χλμ. από την πόλη, έχει πλέον κατασκευαστεί και δίνει εύκολη πρόσβαση στις πίστες.

Το Slalom και οι τεράστιες διαδρομές slalom είναι διαθέσιμες. Το Bansko προσφέρει μια ανώμαλη διαδρομή με ένα συνολικό μήκος 5 χλμ. Μία πίστα 3 χλμ. τρέχει τη διαδρομή Rollbahn και βρίσκεται 2 χλμ. μακριά από την πόλη. Όλες οι πίστες του σκι έχουν συνολικό μήκος 14 χλμ. και υποστηρίζονται από 2 ανεβατήρες (13 ski lift).

ΜΠΑΝΣΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΡΙΝ κάθε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ μεσημέρι 3 μέρες
.
1η μέρα: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΜΠΑΝΣΚΟ( 214 χλμ ).

Αναχώρηση στις 16.00 μ.μ. Διέλευση συνόρων Χρόνος ελεύθερος για αγορές στο DUTY FREE (τσιγάρα ,ποτά ,ρολόγια ηλεκτρικά ,σοκολάτες κ.α.) Θα συνεχίσουμε για ΣΙΜΙΤΛΙ και μετά από μια πανέμορφη διαδρομή άφιξη στο Μπάνσκο . Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο η στο ξενοδοχείο η σε ταβέρνα και μετά αν θέλουμε νυχτερινή διασκέδαση στην ΝΤΙΣΚΟ της πόλης για ξεφάντωμα ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ
2η μέρα: ΜΠΑΝΣΚΟ

Μετά το πρόγευμα με τελεφερίκ ανηφορίζουμε το βουνό και μέσα από μια ευχάριστη διαδρομή φθάνουμε στις πίστες ,χρόνος ελεύθερος για να χαρούμε το χιόνι και να θαυμάσουμε το χειμερινό τοπίο, το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο το βράδυ δείπνο ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ
3η μέρα: ΜΠΑΝΣΚΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ( 214 χλμ ).

Μετά το πρόγευμα όσοι θέλουν μπορούν να ξανανεβούν στο χιονοδρομικό κέντρο η να πάνε στο κυριακάτικο παζάρι για χίλια δυο είδη χωρίς να ξεχάσουμε την αγορά τοπικών κρασιών. Στην συνέχεια αναχώρηση για Θεσσαλονίκη με ευχάριστες αναμνήσεις . Αφιξη το βράδυ νωρίς .

ENDEIKTIKA ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :

Ξενοδοχεία 3 *** 90 ευρω
Ξενοδοχεία 4 **** 90-120 ευρω
Ξενοδοχεία 5 ***** 100-130 ευρω

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
• Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν.{ WC,TV,FRIGO }
• Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της επιλογής σας
• Ημιδιατροφή.(πρωινά 2 ,2 δείπνα )
• Συνοδό του γραφείού μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
• Φ.Π.Α

Παρατηρήσεις

 Δεν περιλαμβάνει την τιμή του τελεφερίκ, τα ποτά , τις κάρτες λιφτ , φιλοδωρήματα
 Για μεταφορά με πούλμαν μινιμουμ 12 ατομα
 Μπορουμε να δίνουμε στους πελάτες και μόνο ξενοδοχείο αν θέλουν και οποιο θέλουν

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ www.alexandertravel.gr


ΣΚΙ ΣΤΟ ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Το Borovets είναι το παλαιότερο και δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο στη Βουλγαρία. Βρίσκεται σε ύψος 1.350 μ. και με τις υψηλότερες πίστες στα 2.600 μ. του βουνού Rila μεταξύ των ιστορικών πεύκων, στο πόδι της αιχμής Mousala (2.925 μ. είναι η υψηλότερη κορυφή στη Βαλκανική χερσόνησο. Το Borovets είναι ευπρόσιτο, όντας σε μια απόσταση μόνο 70 χλμ. από τη Σόφια και 270 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η κοντινότερη πόλη είναι το Samokov (8 χλμ. από το θέρετρο). Το Borovets αναπτύχθηκε σε ένα σύγχρονο θέρετρο σκι της υψηλής κατηγορίας με αρκετά ξενοδοχεία πολυτέλειας, εστιατόρια, discos, πολλά καταστήματα και μεγάλη επιλογή πιστών και ανελκυστήρων.
Το Borovets είναι ένα θέρετρο του αλπικού τύπου και παρέχει πολύ καλές συνθήκες για snow-sports: σκι, snowboarding, cross-country skiing, ski jumps and biathlon, ski-doo, ice-skating κ.λ.π.

Το θέρετρο έχει φιλοξενήσει δύο φορές το World Cup Competition in Alpine Skiing. Η διαδρομή biathlon είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Συνήθως οι πίστες του Borovets έχουν κάλυψη χιονιού από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο. Ο αέρας στο Borovets είναι πολύ καθαρός. Η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ποιο κρύου μήνα Ιανουάριου είναι – 4,6 °C.

Υπάρχουν διαθέσιμες πίστες για αρχαρίους, μέσους και έμπειρους σκιέρ, οι οποίες σχεδιάζονται με τα διεθνή διακριτικά γνωρίσματα και τα πολύγλωσσα σημάδια. Οι πίστες είναι και διατηρούνται σε υψηλά πρότυπα. Όλες οι πίστες στο Borovets βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Ανώμαλες και biathlon διαδρομές βρίσκονται 2 χλμ. μακριά από το θέρετρο μαζί με τις ανώμαλες διαδρομές εκπαίδευσης.

Το Borovets έχει ένα καλά οργανωμένο σύστημα ανελκυστήρων, συμπεριλαμβανομένου του ανελκυστήρα «γόνδολα». Υπάρχουν 8 πυροβόλα χιονιού για τεχνητό χιόνι, για να εγγυηθούν την κάλυψη χιονιού εάν είναι απαραίτητο.
Το σχολείο σκι του Borovets είναι γνωστό ως ένα από τα καλύτερα στη Βουλγαρία.
Υπάρχουν περισσότεροι από 200 εκπαιδευτές σκι ευφραδείς στις ξένες γλώσσες και μερικοί από αυτούς είναι επαγγελματίες σκιέρ.

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 3 ΜΕΡΕΣ

1η μέρα:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ
Αναχώρηση στις 07:00 από γραφείο μας για Προμαχώνα. Χρόνος ελεύθερος στα καταστήματα των συνόρων .Άφιξη στο Μπόροβετς . Τακτοποίηση στα δωμάτια μας . Βραδινό ελεύθερο. Διανυκτέρευση.

2Η ΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ

Ελεύθεροι να απολαύσετε της χαρές του χιονιού. Στις βόρειες πλαγιές του βουνού Ρίλα, με την ψηλότερη κορυφή στα Βαλκάνια, και σε απόσταση 250 χλμ. από την Σόφια, βρίσκετε το Μπόροβετς . Με μέσο υψόμετρο τα 1300μ. Καλύπτεται από χιόνι για περίπου 150 μέρες το χρόνο. Είναι η αφετηρία για την κορυφή Μουσαλά στα 2925 μ. και είναι ιδανικό για όλα τα χειμερινά σπορ. Διαθέτει 25 πίστες σε υψόμετρο μεταξύ 1300 και 2500 μέτρων και πίστες για σκι αντοχής συνολικού μήκους 40 χλμ. Το χιονοδρομικό εξυπηρετείτε από μια 6θέσια γόνδολα και 9 διαφόρων τύπων λιφτ. Ακόμα απολαύστε ρομαντικούς περιπάτους στην πανέμορφη περιοχή και διασκεδάστε το βράδυ στα διάφορα νυχτερινά κέντρα και μπαρ. Διανυκτέρευση

3Η ΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

μετά το πρόγευμα ελεύθεροι μέχρι το μεσημέρι. Αναχώρηση στις 16.00 για τα σύνορα Άφιξη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ενδεικτικές :

Ξενοδοχεία 3 *** 80 ευρω
Ξενοδοχεία 4 **** 80-120 ευρω
Ξενοδοχεία 5 ***** 100-130 ευρω

ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
• Η τιμή περιλαμβάνει
• Τις μεταφορές με πολυτελές πούλμαν
• Τις διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο της επιλογής σας
• Ημιδιατροφή
• Αρχηγό-συνοδό

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ποτά, επιπλέον γεύματα, κάρτα-λιφτ φιλοδωρήματα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :www.alexandertravel.gr

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ



Τα τουριστικά γραφεία παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ταξιδιωτική εμπειρία


Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αποτελούν βασικό παράγοντα στην κατανομή των ταξιδίων και των τουριστικών προϊόντων, καθώς θεωρούνται ως αξιόπιστοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι παρέχουν στους καταναλωτές σημαντική ταξιδιωτική εμπειρία και εφησυχασμό από τα άγχη ενός ταξιδιού επιλέγοντας και προτείνοντας τον καταλληλότερο προορισμό συνδυάζοντας τον με το προφίλ κια την οικονομική δυνατότητα του κάθε πελάτη.

Ωστόσο, η αλλαγή είναι δεδομένη στην τουριστική βιομηχανία, τα ταξιδιωτικά γραφεία πρέπει να εξελίσσονται, έτσι ώστε να βρίσκονται μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Η κρίση ομως στην τουριστική βιομηχανια είναι σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να αποφευχθεί με


1.
αξιοποίηση της τεχνολογίας για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δηλαδή συνεργασία με ειδικούς της τεχνολογίας, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της εξυπηρέτησης των πελατών, καθώς και τις περικοπές του κόστους".

2.
δημιουργία νεων τουριστικών προιόντων (πακέτα νέα με νέους επι το πλείστον προορισμούς με διαφορετικά συστατικά και διαφορετικό τρόπο παρουσίασης και διανομής)

3.
συνεχή αγώνα ανεύρεσης νέων αγορών και νεων τουριστικών προιόντων ικανών να δελεάσουν τούς τουρίστες-πελάτες
4.
συνεχή περικοπή δαπανών με αναδιοργάνωση των εργασιών και με πληρη αυτοματοποίηση

4.
με συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση των στελεχών και των επιχειρηματιών απο ευρωπαικά κοινοτικά προγράμματα και απο τον ΟΑΕΔ σε θέματα επιχειρηματικότητας ,ανταγωνστικότητας ,σχεδιασμού -προγραμματισμού ,οργάνωσης-λειτουργίας ,marketing ,benchmarking κ.α.


ΚΡΙΘΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ
27/9/2009

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Δωρεάν διακοπές σε αγροτουριστικά καταλύματα της Ευρώπης


Το δίκτυο αγροτουριστικών καταλυμάτων Guest Inn, στα πλαίσια της συνεργασίας με αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή έρευνα με στόχο τον ακριβέστερο προσδιορισμό και την περαιτέρω βελτίωση του "τουρισμού της υπαίθρου".

Η έρευνα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Αγροτουρισμού της Λετονίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτουρισμού Eurogites και των Αγροτουριστικών Οργανισμών της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σλοβενίας.


Συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δικτύου www.guestinn.com, οι συμμετέχοντες συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν τη δυνατότητα να κερδίσουν μια εβδομάδα δωρεάν διαμονής σε έναν από τους ξενώνες ή παραδοσιακές κατοικίες των παρακάτω χωρών: Ισπανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Βουλγαρία και Λετονία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2010, οπότε θα γίνει και η κλήρωση για την ανάδειξη των τυχερών.

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το κόστος ξενάγησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, 800 επισκεπτών κρουαζιέρας, από 22 χώρες του κόσμου, θα καλύψει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη».

Το κρουαζιερόπλοιο καταπλέει αύριο στο λιμάνι και θα έχει ολοήμερη παραμονή. Μεταφέρει ταξιδιώτες που συμμετέχουν σε θεματική κρουαζιέρα και ακολουθούν τα βλήματα του Αποστόλου Παύλου.Η υποδοχή των επισκεπτών θα γίνει στις 10πμ από τη διοικητική επιτροπή του ΕΕΘ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Επιμελητηρίου, Μιχάλη Ζορπίδη,.
Το πρόγραμμα «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη», που εφάρμοσε και αυτό το καλοκαίρι το ΕΕΘ, επιδοτεί το κόστος του ξεναγού των διερχόμενων από τη Θεσσαλονίκη τουριστικών λεωφορείων, προσφέροντας παράλληλα δωρεάν θέση στάθμευσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του λιμανιού.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ





ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ 5 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΩΡΑ




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΛΑΕΚ 1-25) ΈΤΟΥΣ 2009

Ο ΟΑΕΔ προχώρησε στη διαμόρφωση της νέας εγκυκλίου και στην προκήρυξη των προγραμμάτων κατάρτισης ΛΑΕΚ έτους 2008, για εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν 1-25 άτομα. Φορείς υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών μικρών επιχειρήσεων σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης (ΚΕΚ).

Στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

• επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών του κλάδου τους.
• καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους για το έτος 2008.
• απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους.
• το πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα
• δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.

Η επιχείρηση που επιθυμεί να συμμετέχει στα προγράμματα κατάρτισης, πρέπει να συμπληρώσει μια δήλωση του Ν. 1599/89 στην οποία θα αναγράφονται τα εξής:

- Η επιχείρηση έχει καταβάλλει για όλους τους εργαζόμενους την εργοδοτική εισφορά 0,45%
στο ΙΚΑ για το έτος 2007.
- Η επιχείρηση δεν έχει κάνει ούτε πρόκειται να κάνει χρήση των πόρων του ΛΑΕΚ μέσα από το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,45% για το έτος 2008.
- Η επιχείρηση δεν απασχολεί πάνω από είκοσι πέντε (25) άτομα συμπεριλαμβανομένων των
εργαζόμενων στα υποκαταστήματά της.
-Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν θα παρακολουθήσουν περισσότερα του ενός (1) προγράμματα κατάρτισης κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας.
- Οι καταρτιζόμενοι δεν θα απολυθούν καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα της κατάρτισης και για τουλάχιστον δύο (2) μήνες μετά από αυτή εκτός και αν συντρέχει σπουδαίος λόγος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον αστικό κώδικα.

Ανακοινώθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25) μέχρι 16-3-2009.

Αφού εγκριθούν τα προγράμματα κατάρτισης θα διακρίνονται ως προς τους εξής εκπαιδευτικούς όρους:
• υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας.
• περιλαμβάνουν μόνον θεωρητικό μέρος και η διάρκειά τους κυμαίνεται από είκοσι (20) έως πενήντα (50) ώρες.
• ο αριθμός διδακτικών ωρών ημερησίως δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εκτός εάν το υπόλοιπο που προκύπτει μετά την ημερήσια κατανομή είναι μικρότερο των τεσσάρων ωρών. Στην περίπτωση αυτή δύναται ο αριθμός των ωρών ημερησίως να ανέλθει στις πέντε (5) ώρες.
• δεν επιτρέπεται κατάρτιση κατά τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.
• κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι πρέπει να έχουν αποκλειστικά την ιδιότητα του εργαζόμενου στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα κατάρτισης.
• δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του ίδιου εργαζόμενου σε περισσότερα του ενός (1) προγράμματα κατά τη διάρκεια ισχύος της εγκυκλίου.
• ο αριθμός καταρτιζομένων για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης κυμαίνεται από δέκα (10) έως είκοσι πέντε (25).
• ο αριθμός των απουσιών για κάθε καταρτιζόμενο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των ωρών κατάρτισης που έχουν καταχωρηθεί στην αίτηση υλοποίησης προγράμματος.
• οι εργαζόμενοι που θα καταρτιστούν, θα αποζημιωθούν με πέντε (5) € ανά ώρα κατάρτισης (η πληρωμή τους θα γίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ).

Επισημαίνεται ότι ο ΟΑΕΔ μέσω των ελεγκτών υπαλλήλων του, διενεργεί ελέγχους σχετικά με την ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης και η διαδικασία του ελέγχου καταγράφεται ηλεκτρονικά στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης. Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν απουσίες καταρτιζομένων που δεν έχουν δηλωθεί μέχρι και δέκα πέντε (15) λεπτά μετά την προβλεπόμενη έναρξη του προγράμματος κατάρτισης, τότε θεωρείται ότι οι συγκεκριμένοι καταρτιζόμενοι απουσίαζαν και από όλες τις ημέρες κατάρτισης που έχουν προηγηθεί και δεν δύναται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα κατάρτισης.

Το ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ στο τέλος κάθε σεμιναρίου θα απονέμει Βεβαιώσεις Παρακολούθησης σε όσους καταρτιζόμενους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς όρους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης
Τερτσέτη 6 2ος όροφος
Περιοχή Βαρδάρη, Θεσσαλονίκη
τκ 54630

τηλ. 2310-533069
fax.2310-547024

e-mail: info@thessaloniki-tours.gr site www.thessaloniki-tours.gr
Καθημερινά 09:30-13:30

FILOXENIA THESSALONIKI 29/10/2009 - 01/11/2009 )






PHILOXENIA 2009: 25η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού


1. Τι είναι η PHILOXENIA:

* Είναι η κορυφαία συνάντηση, των επιχειρηματιών από το χώρο του τουρισμού, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
* Είναι ένα forum, όπου η διεθνής εμπειρία ανταλλάσσεται με τρόπο δημιουργικό. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, ότι πιο σύγχρονο έχει ν’ αναδείξει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς, γίνεται κτήμα και υπόθεση όλων.

2. Ποια είναι τα σημαντικότερα «ατού» της PHILOXENIA:

* Ο καταλυτικός της ρόλος στις εξελίξεις στη Βαλκανική αγορά και το ειδικό βάρος που έχει σ’ αυτές η σύγχρονη τουριστική επιχείρηση.
* Η πρωτοφανής σε όγκο επισκεψιμότητά της.
* Η 25χρονη επιτυχημένη παρουσία της στο χώρο του εκθεσιακού τουρισμού, της οποίας τη διαρκή ανοδική πορεία εγγυάται η εμπειρία της HELEXPO.

3. Ποια είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή της τουριστικής επιχείρησης στην 25η PHILOXENIA:

* Η προβολή της επιχείρησής σου διεθνώς.
* Η άμεση επικοινωνία με κορυφαίες ομοειδείς και όχι μόνο επιχειρήσεις, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα των αναγκών και των ενδιαφερόντων σου.
* Η προοπτική των άμεσων επαγγελματικών συμφωνιών – συνεργασιών, που διευρύνει δραστικά την πελατειακή σου βάση και…
* Η εξασφαλισμένη δυνατότητα για νέες πολυεπίπεδες συνεργασίες μέσω του προγράμματος hosted buyers. Προκαθορισμένα ραντεβού ΜΟΝΟ των εκθετών, με προσκεκλημένους από τη HELEXPO ξένους Tour Οperators.
* Η συνδιοργάνωση της PHILOXENIA με την έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισμού HOTELIA, καθώς και με το ειδικό αφιέρωμα στα Spa, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα επαρκούς κάλυψης των αναγκών του σύγχρονου τουριστικού επιχειρηματία, που δεν εξαντλείται μόνο στη δυναμική προώθηση της επιχείρησής του σε νέες αγορές. Επεκτείνεται παράλληλα, στην κάλυψη των εξοπλιστικών της αναγκών, αλλά και στις νέες τάσεις στον τομέα του ξενοδοχειακού τουρισμού.

Τόπος
Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Περ. 13,14,15,12,16
Ημερομηνία
29 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2009
Συχνότητα
Ετήσια
Είσοδος
Ελεύθερη για εμπορικούς επισκέπτες με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν ηλεκτρονική προεγγραφή
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5€
Εκθέτες - Εκθέματα

Ξένες Κρατικές Συμμετοχές, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι, Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία, Αεροπορικές και Ναυτιλιακές Εταιρίες, Ειδικός Τύπος.
Επισκέπτες
Tour Operators, Travel Agents, Εκπρόσωποι Τουριστικών Φορέων και Επιχειρήσεων Τουρισμού, Ξενοδόχοι, Οικονομικοί Παράγοντες, Δημοσιογράφοι κλπ
Ώρες Λειτουργίας

Πέμπτη και Παρασκευή 11:00-20:00 μόνο για Εμπορικούς Επισκέπτες
Σάββατο και Κυριακή 11:00-20:00 για Εμπορικούς Επισκέπτες και το Κοινό

Ενοίκιο χώρου
Χώρος χωρίς Εξοπλισμό (Τύπος 1): 101,00 € / τμ
Στεγασμένος χώρος με Εξοπλισμό (Τύπος 2): 126,00 € / τμ
Πρόσθετη Χρέωση 10% επί του ενοικίου Χώρου για κάθε επιπλέον της μίας όψης

Δικαίωμα εγγραφής
Για κάθε Εκθέτη 128,00 €
Εκπτώσεις 20% στα Μέλη ΗΑΤΤΑ, ΣΕΤΕ, ΕΤΓΜΘ, ΠΟΕΤ, ΣΠΤΜΘ
10% στις Ενώσεις Ξενοδόχων

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 30-31/10/09



Ευρωπαϊκό συνέδριο τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

Με επίκεντρο τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος θα διεξαχθεί το «2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού» στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με θέμα «Ταξίδια & Τουρισμός: Η Επόμενη Ημέρα - Από την Ύφεση στην Ανάπτυξη». Το συνέδριο διοργανώνεται από την Helexpo και την Europress Media Group (EMG) την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 στο πλαίσιο της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Philoxenia» υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και με την υποστήριξη του Διεθνούς Τμήματος της «Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)», του περιοδικού «European Business Review» και της έκδοσης «Best of Greece».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι επιμέρους θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι ακόλουθες: Στρατηγικές Επικοινωνίας και Διαχείριση Κρίσεων, Οικο-Τουρισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη, Τουρισμός Πόλεων και Ειδικές Μορφές Τουρισμού.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες. Ειδικότερα, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) κ. Irini Pari, η Πρόεδρος του «The International Ecotourism Society» Dr. Kelly Bricker, η υπουργός Τουρισμού της Γκάνα (τιμώμενη χώρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπου θα διεξαχθούν και οι φετινοί εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Τουρισμό) κ. Juliana Azumah-Mensah, ο εμπνευστής και δημιουργός των «Zero Star Hotels» καθηγητής στο DCT Hotel & Business Management School κ. Daniel Charbonnier, η κ. Kristina Keller εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού οργανισμού TUI και μέλος του management 9 ταξιδιωτικών γραφείων στη Γερμανία, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, συνδέσμων τουριστικών επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα δώσουν το παρόν σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον τομέα του τουρισμού.
το πλαίσιο της 25ης PHILOXENIA


Οργάνωση: HELEXPO AE-EUROPRESS MEDIA GROUP (EMG)

Ημερομηνία: Παρασκευή 30-Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Τόπος: Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», Θεσσαλονίκη


Θεματικές ενότητες:


Communication Strategies & Crisis Management
(Στρατηγικές Επικοινωνίας και Διαχείριση Κρίσεων)

• City Breaks (Τουρισμός Πόλεων)

• Ecotourism & Sustainable Tourism (Οικο-Τουρισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη)

• Travel & Tourism: The Day After (Η επόμενη ημέρα στον τουρισμό)

• Special Forms of Tourism (Ειδικές Μορφές Τουρισμού)

a) Yachting and Sea Tourism (Θαλάσσιος Τουρισμός και Σκάφη Αναψυχής)

b) Sports Tourism (Αθλητικός Τουρισμός)

c) Religious Tourism (Θρησκευτικός Τουρισμός)

d) Gastronomy (Γαστρονομικός Τουρισμός)


Ομιλητές: Εκπρόσωποι


Της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού

Ξένων κυβερνήσεων,

Της Ελληνικής κυβέρνησης

Διεθνών οργανισμών

Συνδέσμων τουριστικών επιχειρήσεων

Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Σε ποιους απευθύνεται:


Μέλη φορέων και οργανισμών

Επενδυτές

Επιχειρηματίες

Ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων

Εκπροσώπους ΜΜΕ.



Πληροφορίες:
HELEXPO AE
2310 291151, 213

EMG
210 6617452

Περισσότερες πληροφορίες μετά από τις 15 Ιουνίου





ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ 5 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΩΡΑ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΛΑΕΚ 1-25) ΈΤΟΥΣ 2009


Ο ΟΑΕΔ προχώρησε στη διαμόρφωση της νέας εγκυκλίου και στην προκήρυξη των προγραμμάτων κατάρτισης ΛΑΕΚ έτους 2008, για εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν 1-25 άτομα. Φορείς υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών μικρών επιχειρήσεων σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης (ΚΕΚ).

Στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

• επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών του κλάδου τους.
• καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους για το έτος 2008.
• απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους.
• το πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα
• δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.

Η επιχείρηση που επιθυμεί να συμμετέχει στα προγράμματα κατάρτισης, πρέπει να συμπληρώσει μια δήλωση του Ν. 1599/89 στην οποία θα αναγράφονται τα εξής:

- Η επιχείρηση έχει καταβάλλει για όλους τους εργαζόμενους την εργοδοτική εισφορά 0,45%
στο ΙΚΑ για το έτος 2007.
- Η επιχείρηση δεν έχει κάνει ούτε πρόκειται να κάνει χρήση των πόρων του ΛΑΕΚ μέσα από το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ 0,45% για το έτος 2008.
- Η επιχείρηση δεν απασχολεί πάνω από είκοσι πέντε (25) άτομα συμπεριλαμβανομένων των
εργαζόμενων στα υποκαταστήματά της.
-Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν θα παρακολουθήσουν περισσότερα του ενός (1) προγράμματα κατάρτισης κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας.
- Οι καταρτιζόμενοι δεν θα απολυθούν καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα της κατάρτισης και για τουλάχιστον δύο (2) μήνες μετά από αυτή εκτός και αν συντρέχει σπουδαίος λόγος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον αστικό κώδικα.

Ανακοινώθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25) μέχρι 16-3-2009.

Αφού εγκριθούν τα προγράμματα κατάρτισης θα διακρίνονται ως προς τους εξής εκπαιδευτικούς όρους:
• υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας.
• περιλαμβάνουν μόνον θεωρητικό μέρος και η διάρκειά τους κυμαίνεται από είκοσι (20) έως πενήντα (50) ώρες.
• ο αριθμός διδακτικών ωρών ημερησίως δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εκτός εάν το υπόλοιπο που προκύπτει μετά την ημερήσια κατανομή είναι μικρότερο των τεσσάρων ωρών. Στην περίπτωση αυτή δύναται ο αριθμός των ωρών ημερησίως να ανέλθει στις πέντε (5) ώρες.
• δεν επιτρέπεται κατάρτιση κατά τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.
• κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι πρέπει να έχουν αποκλειστικά την ιδιότητα του εργαζόμενου στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα κατάρτισης.
• δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του ίδιου εργαζόμενου σε περισσότερα του ενός (1) προγράμματα κατά τη διάρκεια ισχύος της εγκυκλίου.
• ο αριθμός καταρτιζομένων για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης κυμαίνεται από δέκα (10) έως είκοσι πέντε (25).
• ο αριθμός των απουσιών για κάθε καταρτιζόμενο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των ωρών κατάρτισης που έχουν καταχωρηθεί στην αίτηση υλοποίησης προγράμματος.
• οι εργαζόμενοι που θα καταρτιστούν, θα αποζημιωθούν με πέντε (5) € ανά ώρα κατάρτισης (η πληρωμή τους θα γίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ).

Επισημαίνεται ότι ο ΟΑΕΔ μέσω των ελεγκτών υπαλλήλων του, διενεργεί ελέγχους σχετικά με την ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης και η διαδικασία του ελέγχου καταγράφεται ηλεκτρονικά στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης. Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν απουσίες καταρτιζομένων που δεν έχουν δηλωθεί μέχρι και δέκα πέντε (15) λεπτά μετά την προβλεπόμενη έναρξη του προγράμματος κατάρτισης, τότε θεωρείται ότι οι συγκεκριμένοι καταρτιζόμενοι απουσίαζαν και από όλες τις ημέρες κατάρτισης που έχουν προηγηθεί και δεν δύναται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα κατάρτισης.

Το ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ στο τέλος κάθε σεμιναρίου θα απονέμει Βεβαιώσεις Παρακολούθησης σε όσους καταρτιζόμενους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς όρους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης
Τερτσέτη 6 2ος όροφος
Περιοχή Βαρδάρη, Θεσσαλονίκη
τκ 54630
τηλ. 2310-533069
fax.2310-547024
e-mail: info@thessaloniki-tours.gr site www.thessaloniki-tours.gr
Καθημερινά 09:30-13:30

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

INFO GROUP BANSKO 12/9-13/9/09




























ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ 12/9-13/9/2009


Το γραφειο γενικού τουρισμού VELAS TOURS εδρεύων στην ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
στα πλαίσια της χειμερινής σαιζον οργάνωσε μια εκπαιδευτική εκδρομη στο ΜΠΑΝΣΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ για 2 μέρες με σκοπό την προώθηση των χειμερινών πακέτων και την γνωριμία των νέων ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής σε ταξιδιωτικούς πράκτορες .
Κατά την διάρκεια της εκδρομής οι πράκτορες ειχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν καινουργιες μονάδες 5 ***** ,4 **** να δούν το νεο απόκτημα των βαλκανίων που λέγεται σήμερα PIRIN GOLF COUNTRY 1500 στρεμμάτων 18 οπών και να γνωριστούν με ξενοδοχειακά στελέχη και παράγοντες της περιοχής να ανταλλάξουν απόψεις ως προς την συσφιξη συνεργασίας.

Τα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή ηταν
ΚΕΜΠΙΝΣΚΙ -PERUN - PREMIER και PIRIN GOLF .



Στο ταξίδι συμετείχαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ,TV 100 και τα τουριστικά γραφεία
ALEXANDER travel-CARAVEL -APEIROS TRAVEL-hara tours-ONLINE travel-TRAVEL plan -ZIRPIADIS -ELVITA TRAVEL-KIROUSIS TRAVEL-MIDEAST TOURS -TEMPI TRAVEL Κ.ΑΛΛΑ



Το ΜΠΑΝΣΚΟ

Η πόλη του Bansko βρίσκεται σε ύψος 936 μ. και οι πίστες του σκι είναι σε ύψος 2.000 - 2.500 μ. Το Bansko είναι ένα νέο θέρετρο, το οποίο αναπτύχθηκε πρόσφατα από ξένους σκιέρ και τουρίστες, αλλά είναι αρκετά γνωστό στη Βουλγαρία. Το Bansko παρέχει έναν θαυμάσιο συνδυασμό παρθένας φύσης του βουνού Pirin και της ατμόσφαιρας των παλαιών Βουλγαρικών μικρών πόλεων. Το Bansko δεν είναι μόνο ένα θέρετρο αλλά και ένα όμορφο ιστορικό μνημείο.

Το θέρετρο βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βουλγαρία στους πρόποδες του πανέμορφου βουνού Pirin, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. Η απόσταση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Bansko είναι 210 χλμ. και μεταξύ Αθήνας και Μπάνσκο είναι 720 χλμ.

Οι συνθήκες για σκι στο Bansko είναι άριστες. Το βουνό Pirin έχει έναν κυρίως αλπικό χαρακτήρα με 2 βουνοκορφές πάνω από 2900 μ. Υπάρχουν πίστες και διαδρομές για όλους τους σκιέρ, αρχάριους και έμπειρους.
Η ίδια η πόλη προσελκύει τους επισκέπτες με τα 120 πολιτιστικά μνημεία της, τα μουσεία της και τις μόνιμες εθνογραφικές εκθέσεις. Μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη είναι στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τον υψηλό πύργο των 30 μ. και το ρολόι, τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και τα ξυλόγλυπτα. Τοποθετημένο ανάμεσα στο βουνό Pirin, το βουνό Rila και τα βουνά της Ροδόπης, το Bansko είναι ένα συμπαθητικό θέρετρο, με σύντομο καλοκαίρι και μακρύ χειμώνα. Η περίοδος του σκι αρχίζει στα μέσα Δεκεμβρίου και τελειώνει στα μέσα Απριλίου.

Οι 2 σημαντικές περιοχές για σκι βρίσκονται πάνω από την πόλη, στις βόρειες κλίσεις του βουνού Pirin, περίπου 10 χλμ. από την πόλη. Ένας νέος σύγχρονος ανελκυστήρας, που αρχίζει σε απόσταση 1 χλμ. από την πόλη, έχει πλέον κατασκευαστεί και δίνει εύκολη πρόσβαση στις πίστες.

Το Slalom και οι τεράστιες διαδρομές slalom είναι διαθέσιμες. Το Bansko προσφέρει μια ανώμαλη διαδρομή με ένα συνολικό μήκος 5 χλμ. Μία πίστα 3 χλμ. τρέχει τη διαδρομή Rollbahn και βρίσκεται 2 χλμ. μακριά από την πόλη. Όλες οι πίστες του σκι έχουν συνολικό μήκος 14 χλμ. και υποστηρίζονται από 2 ανεβατήρες (13 ski lift).