Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΔΑ





ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΔΑ

Τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, να ενισχύσει τον καταδυτικό τουρισμό, εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος από το βήμα του συνεδρίου, που διοργανώνει η εφημερίδα Απογευματινή, με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε ότι στο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις ειδικές μορφές τουρισμού θα γίνεται ειδική μνεία στο κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού, ενώ και στο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν προσκλήσεις για την υλοποίηση καταδυτικών πάρκων. Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι έως το 2010 θα είναι έτοιμα δύο από τα τέσσερα πάρκα που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν.
Ο κ. Μαρκόπουλος ανάφερε επίσης ότι βούληση του υπουργείου είναι να προωθηθεί η εν λόγω μορφή τουρισμού και οι όποιες αγκυλώσεις δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη του, αυτές να αποτελέσουν παρελθόν.
Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης επανέλαβε ότι οι καταστροφικές προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά έπεσαν έξω και ζήτησε την ψυχραιμία όλων.


Καταδυτικός τουρισμός

Η ιδιαίτερη καθαρότητα των ελληνικών θαλασσών και ο τεράστιος πλούτος του βυθού, αποτελούν πόλο έλξης για όσους αναζητούν τη μαγεία της υποβρύχιας εξερεύνησης. Με περισσότερα από 2000 νησιά, 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών, απίθανη ηλιοφάνεια και ζεστό μεσογειακό κλίμα ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα μία σημαντική μορφή ειδικού τουρισμού που συνεχώς αναπτύσσεται.

Ο καταδυτικός τουρισμός έχει φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ και στην χώρα μας αποκτά φίλους την τελευταία εικοσαετία.

Με μάσκα επιτρέπεται παντού η ελεύθερη κατάδυση, αλλά η κατάδυση με τη χρήση φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα (80% άζωτο + 20% οξυγόνο) απαγορεύεται σε περιοχές με υποθαλάσσιες αρχαιότητες.
Στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες σχολές καταδύσεων, που υπόκεινται σε ειδική άδεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Όλοι οι αυτοδύτες υποχρεούνται να συμφωνούν και να τηρούν τους κανονισμούς και τους περιορισμούς του νόμου 5351/32 περί αρχαιοτήτων. Υποβρύχιες δραστηριότητες με καταδυτικό εξοπλισμό επιτρέπονται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται:- το ψάρεμα με εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης (το ψαροντούφεκο με μπουκάλες).
- η φωτογράφηση, η αφαίρεση ή η μεταφορά αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων πρέπει αμέσως να το αναφέρετε στην πλησιέστερη αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ή στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), λιμενική ή αστυνομική αρχή.
- η χρήση και κατοχή (πάνω σε πλοίο) ειδικού εξοπλισμού ανεύρεσης αρχαιοτήτων.
Καταδύσεις μπορεί να κάνει κάποιος σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες αλλά για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος ( αρχαιολογικής σημασίας ή σπήλαια) χρειάζεται ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μπορεί κάποιος να απολαύσει καταδύσεις στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος»

Καταδύσεις στην Κεφαλονιά

Ένας ολοζώντανος κόσμος σε υφάλους, σε παραλίες με νερά μεγάλης ορατότητας, θαλάσσια σπήλαια σε όλο το μήκος της ακτογραμμής σας περιμένει στον βυθό της Κεφαλονιάς.
Οι σχολές κατάδυσης που υπάρχουν στο νησί προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Αν δοκιμάζετε για πρώτη φορά κατάδυση θα παρακολουθήσετε λίγα λεπτά θεωρία και θα βουτήξετε με όλο τον εξοπλισμό σε βάθος έως 6μέτρα. Αν θέλετε να συνεχίσετε και μέσα σε λίγες μέρες να γίνετε δύτης με αναγνωρισμένο δίπλωμα θα χρειαστείτε εντατικά μαθήματα που γίνονται σε καθορισμένες ώρες κατόπιν συνεννόησης με την κάθε σχολή.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική εξάσκηση και θα σας επιτρέψουν βουτιές σε πιο βαθιά νερά (ανάλογα με το δίπλωμα) και σε υποθαλάσσιους προορισμούς, όπως τον μήκους 97μέτρων υποβρύχιο Περσέας. Ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει σχεδόν άθικτο στο βυθό, με μηδενική κλίση και ένα μόνο μικρό ρήγμα στην πλώρη του.
Τους καταρτισμένους στη σπηλαιοκατάδυση δύτες τους περιμένει μια ακόμη εμπειρία με μια βουτιά στην λίμνη της Μελισσάνης. Το λιμναίο μέρος της λίμνης διατίθεται για κατάδυση κατόπιν άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άλλες καταδύσεις γίνονται στην περιοχή της Αγ. Ιερουσαλήμ και στις σπηλιές στο Φισκάρδο.

Για τους αρχάριους το μάθημα διαρκεί 2-3 ώρες και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και βουτιά μέχρι και 6μ. Το κόστος κυμαίνεται από 50 έως 80€.
Για το πρώτο αναγνωρισμένο δίπλωμα «Scuba Diver» θα χρειαστείτε 2-3μέρες μαθημάτων και πρακτικής εξάσκησης για να βουτήξετε μέχρι και 12μ.
Για το δίπλωμα «Open Water Diver» που θα σας οδηγήσει σε 20μ. βάθος και ανεξερεύνητους υποθαλάσσιους προορισμούς θα χρειαστείτε 5μαθήματα θεωρίας, 5βουτιές σε ρηχά νερά και 4βουτιές σε ανοιχτή θάλασσα.
Το συνολικό κόστος των σεμιναρίων κυμαίνεται από 360 έως 450ευρώ.
Για διπλωματούχους δύτες υπάρχουν πακέτα καταδύσεων που παρέχουν εξοπλισμό, οδηγό-εκπαιδευτή και σκάφος.
Οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με τις βουτιές (πακέτα 2,4,6 καταδύσεων) και μειώνονται προοδευτικά όσο αυξάνεται ο αριθμός των καταδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δύο καταδύσεις με τις παραπάνω παροχές θα σας κοστίσουν από 75 έως 85ευρώ. Για όσους διαθέτουν εξοπλισμό οι τιμές είναι μειωμένες. (Οι καταδύσεις γίνονται πάντα παρουσία του οδηγού του σκάφους της κάθε σχολής).

Τρεις είναι οι σχολές κατάδυσης στην Κεφαλονιά:

Στην Αγ. Ευφημία θα βρείτε την Aquatic World Diving Club, που διατηρεί τμήμα και στο ξενοδοχείο Apostolata στη Σκάλα. Τηλ. 26740 62006 www.aquatic.gr.

Στο Φισκάρδο η Fnec, το ελληνικό ίδρυμα εθελοντισμού και νεολαίας μετρά δώδεκα χρόνια εθελοντικής εργασίας και μεταξύ πολυάριθμων δραστηριοτήτων, οργανώνει υποβρύχια έρευνα και καταδύσεις. Τηλ. 26740 41081 (10:00-19:00) www.fnec.gr.

Τέλος, στην περιοχή της Λάσσης θα βρείτε την σχολή Dive-in Kefalonia, www.diveinkefalonia.com Τηλ. 267...

Υποβρύχιο Περσέας
Βρετανικό υποβρύχιο, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μήκους 97μέτρων.


Το Νοέμβριο του 1940 αναχώρησε από τη Μάλτα για περιπολία στον κόλπο του Τάραντα στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος. Τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου και ενώ έπλεε στα ανοιχτά μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, προσέκρουσε σε ιταλική νάρκη και βυθίστηκε. Στο υποβρύχιο επέβαινε ο Βρετανός ναύτης John Capes.
Σε παγωμένα νερά κολύμπησε μέχρι την ακτή. Εκεί βρέθηκε από κατοίκους του χωριού Μαυράτα, οι οποίοι τον περιέθαλψαν και τον προστάτευσαν από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις.

Το 1997 εντοπίστηκε το ναυάγιο στα νότια της Κεφαλονιάς. Δεν έχει σημαντικές φθορές, έχει μηδενική κλίση και βρίσκεται σε βάθος περίπου 45 μέτρων. Αν έχετε την απαραίτητη κατάρτιση τότε μπορείτε να το γνωρίσετε από κοντά.

Η επιστήμη του θαλάσσιου τουρισμού

Ο Αλέξης Παπαθανάσης, που εργάζεται ως καθηγητής στον τομέα της διαχείρισης τουριστικών επαγγελμάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπρεμερχάφεν, το λιμάνι της Βρέμης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το γνωστικό αντικείμενο της έδρας του καθηγητή Παπαθανάση είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, δηλαδή οι οργανωμένες κρουαζιέρες, οι καταδύσεις και όλα τα συναφή που μας θυμίζουν θάλασσα και διακοπές.

Επιπλέον, ο μόλις 31 χρόνων επιστήμονας θεωρείται πλέον ως ο ειδικός στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη Γερμανία.

Ο Αλέξης Παπαθανάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Στα 17 του, όμως, έφυγε για τη Βρετανία όπου σπούδασε διαχείριση επιχειρήσεων, αλλά και οικονομικά, ντιζάιν και μάνατζμεντ στην περίφημη σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Έκανε το διδακτορικό του στο Ανόβερο, στη Γερμανία, εργάστηκε στην TUI, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τουριστική επιχείρηση, κι εδώ και ένα χρόνο ανέλαβε την έδρα διαχείρισης τουριστικών επαγγελμάτων - Θαλάσσιος τουρισμός του πανεπιστημίου του Μπρεμερχάφεν.

Καριέρα αστραπή, η οποία έγινε με πολύ κέφι και δυναμισμό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «ΝΒ». Πως τα κατάφερε; Πόσο εύκολη είναι η καριέρα ενός ξένου στο εξωτερικό; «Ο τολμών νικά», επισημαίνει ο νεαρός επιστήμονας και εκτιμά ότι αξίζει τον κόπο «να εγκαταλείψει κάποιος το οικείο του περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν είναι νέος, να σπουδάσει και να δουλέψει μερικά χρόνια στο εξωτερικό, να δει τον κόσμο. Σήμερα είναι πιο εύκολο αυτό».
Επηρέασαν άραγε την επαγγελματική του ανέλιξη οι διαφορές νοοτροπίας και κουλτούρας; Ο Αλέξης Παπαθανάσης δεν ένιωσε καμία πολιτισμική σύγκρουση, δεν αισθάνθηκε ποτέ σαν ξένος ή ότι δεν ανήκει εδώ, σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο και τόπο, διότι, όπως δήλωσε, όπου δούλεψε ή τώρα στο πανεπιστήμιο «υπήρχαν πάντα άνθρωποι, απ’ όλον τον κόσμο, με διαφορετική νοοτροπία, κουλτούρα και εθνικότητα. Αν γνωρίσεις τον κάθε άνθρωπο προσωπικά, τότε ξεχνάς την εθνικότητα. Η γυναίκα μου είναι Γερμανίδα, ποτέ δεν σκεφθήκαμε: Α! έχουμε διαφορετική νοοτροπία ή κουλτούρα».

Άλλωστε, ο Ροδίτης επιστήμονας είναι κοσμοπολίτης και αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας που ζει στη Γερμανία. Ένας Έλληνας, γνωστός στα γερμανικά ΜΜΕ ως ειδήμονας στο θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος πιστεύει για τη χώρα μας ότι δεν έχει ανεπτυγμένο τουρισμό με κρουαζιέρες και καταδύσεις, «πρώτον, διότι διαθέτει μικρή αγορά στον εξερχόμενο τουρισμό και το κρουαζιερόπλοιο είναι ένα ρίσκο, δεύτερον επειδή οι Έλληνες αποφασίζουν την τελευταία στιγμή πού και πόσο θα κάνουν διακοπές και τρίτον, διότι, συνήθως, κάνουν όλοι μαζί διακοπές, τους ίδιους μήνες ή τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο».


ΤΑ "ΜΥΣΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τη "μυστηριώδη" γοητεία του βυθού και τη ζωή κάτω από το νερό έχουν τη δυνατότητα να τη "γευτούν" ελάχιστοι. Μέσω, όμως, της υποβρύχιας φωτογράφησης, τη γνωρίζουν οι περισσότεροι. Οι ελληνικές θάλασσες είναι πλούσιες σε φωτογραφικό "υλικό" κι αυτό θέλουν να το εκμεταλλευτούν οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση εκατοντάδων καταδυτικών τουριστών.

Για να δει κάποιος τα μυστικά του βυθού θα πρέπει να γίνει μόνιμος "κάτοικος" του. Οι δύτες, κουβαλώντας φωτογραφικές μηχανές, έχουν τη δυνατότητα να απαθανατίσουν κοπάδια ψαριών, μικρά χταπόδια, ακόμη και καρχαρίες.
Οι ελληνικές θάλασσες "απελευθερώθηκαν" εδώ και λίγα χρόνια, καθώς όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του πανελληνίου κέντρου υποβρύχιας φωτογραφίας έρευνας και τεχνολογίας που εδρεύει στην Καβάλα, Ιωάννης Σταματιάδης, η ελληνική νομοθεσία δεν επέτρεπε τη λήψη υποβρύχιων φωτογραφιών.

"Δυστυχώς, στην Ελλάδα ανακαλύψαμε αργά την υποβρύχια φωτογραφία. Ο ελληνικός βυθός έχει χλωρίδα και πανίδα τεράστιου ενδιαφέροντος. Και πλέον, τρέχουμε να προλάβουμε αυτόν τον τουριστικό πλούτο", ανέφερε ο κ.Σταματιάδης, προσθέτοντας: "Στο βυθό τραβάμε εικόνες από αυτό που αγαπάμε. Όσο πιο βαθιά βουτάμε, όμως, χάνουμε τα χρώματα, τα οποία τα βλέπουμε αλλιώς στο βυθό και αλλιώς, όταν εκτυπώνεται η φωτογραφία"
Οι λάτρεις της υποβρύχιας φωτογράφησης μπόρεσαν να "κατακτήσουν" τις ελληνικές θάλασσες μόλις το 2005, όταν ψηφίστηκε ο νέος καταδυτικός νόμος για τις καταδύσεις αναψυχής, που επιτρέπει την κατάδυση σε όλη την επικράτεια, εκτός των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί χώροι.
Μέχρι τότε, απαγορευόταν δια νόμου οι καταδύσεις, καθώς το ελληνικό κράτος ήθελε να προστατέψει την υποβρύχια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να καταδυθούν μόνο με ειδική άδεια, ακόμη και σε περιοχές που δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες αρχαιότητες.